Een reclamevergoeding (WKZ) is een financieel voordeel dat fabrikanten aan hun dealers geven. Dit wordt gebruikt voor de berekening van prijskortingen of voor reclame en andere verkoopbevorderende activiteiten.
Reclame kost veel geld, vooral als deze van hoge kwaliteit moet worden ontworpen en geproduceerd. Grafisch ontwerpers, fotografen, cameramensen en tekstschrijvers eisen hun honorarium, advertentieruimte in tijdschriften, kranten, op televisie en radio of op internet slokt soms grote bedragen op. Vooral kleine en middelgrote ondernemingen hebben hun reclamebudget snel opgebruikt als zij meer willen doen dan alleen plaatselijk adverteren.
Fabrikanten steunen hun wederverkopers
Daarom nemen veel fabrikanten hun toevlucht tot reclamekostensubsidies om hun wederverkopers financieel te helpen en hun eigen produkten bekender te maken. Dit betekent echter niet dat het WKZ in de vorm van geld wordt uitbetaald. Bijdragen in natura kunnen ook onder deze term vallen en dienovereenkomstig worden geboekt. Voorbeelden van dergelijke bijdragen in natura zijn:
- Het drukken van catalogi of het plaatsen van advertenties:De fabrikant betaalt een deel van de kosten zodat zijn goederen op een speciale manier worden gepositioneerd en onder de aandacht worden gebracht.
- De handelaar koopt een bepaalde hoeveelheid artikelen:in ruil daarvoor ontvangt hij een korting in natura zodat hij het product tegen een bijzonder lage prijs kan aanbieden, bijvoorbeeld in het kader van een speciale promotie.
- Overdracht van artikelen die verband houden met het geleverde product: dit kunnen displays, planken of vitrines zijn die speciaal voor dit artikel zijn bestemd, een haardroger met reclameopdruk voor een kapsalon of een tap met een etiket van een brouwerij in een café.
De praktijk van reclamesubsidies wordt vaak bekritiseerd omdat zij de concurrentie in gevaar brengt en een vertekend beeld geeft van de werkelijk noodzakelijke prijsstelling.
Overeenkomsten tussen fabrikanten en dealers
Welke vorm een WKZ ook aanneemt, de basis is een contractuele overeenkomst tussen de gever en de nemer waarin de algemene voorwaarden zijn beschreven. In het verleden was het gebruikelijk dat de handelaar exacte bewijzen van zijn uitgaven overlegde. Deze praktijk wordt tegenwoordig steeds minder toegepast. De fabrikanten baseren zich bij de vaststelling van de subsidie voor reclamekosten steeds meer op de omzet die met een dealer wordt behaald of op het aantal nieuwe klanten van die dealer. De eerste vermindert zo zijn administratieve lasten, de tweede heeft meer vrijheid bij het ontwerpen van zijn reclamemaatregelen.
Opgelet voor de belastingdienst
Wanneer de subsidie voor reclamekosten per bankoverschrijving of cheque wordt betaald, wordt zij beschouwd als bedrijfsinkomsten en moet zij dienovereenkomstig worden geboekt. De BTW moet ook op creditnota’s of facturen worden vermeld. Bijdragen in natura en rabatten in natura moeten als overige baten worden geboekt, waarbij bijdragen in natura kunnen worden afgeschreven voor de duur van het gebruik.