De avond is tot in de puntjes geregeld. Je favoriete team staat klaar om het veld op te gaan en je kunt niet wachten om samen met je vrienden voor de tv te gaan zitten en te juichen. Of misschien is het helemaal klaar om te genieten van het hoogtepunt van een hit TV serie. Maar het ergste komt om de hoek kijken: als je het apparaat aanzet, is er geen tv-signaal en zijn de beelden plotseling verdwenen, of zo slecht dat je ze toch niet kunt bekijken.
In dit soort gevallen kun je, hoewel je eerste ingeving is om een gespecialiseerde technicus te bellen, ook zelf actie ondernemen. En probeer, met de juiste maatregelen, het probleem op te lossen door na te gaan hoe en waarom de satelliet- of landantenne niet meer naar behoren werkt, en of het kritieke punt in plaats daarvan in de decoder of de coaxiale kabel moet worden gezocht. In deze gids zullen we precies uitzoeken wat we kunnen doen in geval van geen digitaal terrestrisch signaal, zonder, uiteraard voor kleine storingen, onze toevlucht te nemen tot de vakkundige handen van een professional.
Geen TV-signaal: decoder en TV-storingen
Wanneer we een probleem hebben met geen TV-signaal, is het mogelijk dat ons TV-toestel of de decoder voor digitale terrestrische televisie de “boosdoeners” zijn. Anderzijds is het niet ongewoon dat een onbeduidende stroomstoot, een storing in het algemene elektriciteitsnet, een fout in de firmware of zelfs een verkeerd commando ons toestel letterlijk op hol doet slaan, waardoor de ontvangst van televisie-uitzendingen, hetzij van terrestrische of satellietsignalen, wordt verhinderd. Het kan ook een beschadigde antennekabel zijn of een duidelijk precaire verbinding. In een dergelijk scenario kunnen we dan nauwkeurige controles en handelingen uitvoeren om eventuele kritieke punten en storingen gaandeweg uit te sluiten.
Herstart het apparaat
Hoe triviaal het ook mag klinken, de “gouden regel” die moet worden gevolgd in geval van problemen met elektronische apparaten is om onmiddellijk te proberen ze uit en weer aan te zetten. Voor tv’s en settopboxen volstaat het meestal om ze met de knop van de afstandsbediening op stand-by te zetten, ze ongeveer een minuut uit het stopcontact te halen en ze dan weer aan te sluiten. Voor Sky-decoders moet echter een iets andere procedure worden gevolgd, om verdere beschadiging van het apparaat te voorkomen.
Specifiek voor de apparaten van de televisiegigant op aanvraag, zoals aangegeven in de gebruikershandleiding die bij de verpakking is geleverd, moet u naar het scherm My Sky gaan, vervolgens de decoder uitschakelen, de stekker uit het stopcontact halen en de toets “OK” op de afstandsbediening ingedrukt houden terwijl u de stekker weer in het stopcontact steekt en totdat het geel/oranje lampje gaat branden. Als we alles correct hebben gedaan, wachten we een tiental seconden en houden we de aan/uit-knop op de decoder ingedrukt tot de groene knop oplicht.
Controleer de bedrading
In veel gevallen, wanneer de TV “geen signaal” zegt, is het mogelijk dat er een breuk is of dat de coaxkabel – al is het maar gedeeltelijk – lekt uit zijn connector. Om alle twijfels weg te nemen hoeft u alleen maar een eenvoudige controle uit te voeren: draai de F-stekker (SAT) voorzichtig los, of misschien zit er een IEC-stekker (DTT) op uw toestel die u moet uittrekken, controleer de aansluitingen en de plaats van de centrale pool en de externe vlecht, in vakjargon afscherming genoemd. Bij de F-stekker is de middenpool zichtbaar en recht, terwijl de vlecht aan de zijkant moet liggen, bijna volledig binnen de stekker. Controleer nu of alles de centrale pool aan de kant van de ringmoer met schroefdraad niet raakt, om gevaarlijke kortsluiting te voorkomen.
Dit komt omdat sommige F-pluggen op de coaxkabel zijn geschroefd, en met het verstrijken van de tijd of door de beweging van de kabel zelf de neiging hebben om los te raken. Als dit het geval is, wordt de connector er weer ingedraaid totdat het diëlektricum van de kabel, d.w.z. een soort “spons” die de vlecht van de centrale pool isoleert, in de F-connector tevoorschijn komt aan de kant die in de TV of decoder moet worden geschroefd.
Als deze stappen niet mogelijk zijn, is de enige oplossing de coaxkabel door te knippen en deze opnieuw in de connector te steken nadat hij is “gestript”. Anderzijds, in het geval van geen TV-signaal op aardse kanalen met de aanwezigheid van een IEC-kabel die gestript kan worden, moet men noodzakelijkerwijs controleren of de centrale kern van de coaxkabel stevig aan de centrale pool is bevestigd, en of de vlecht tegelijkertijd in contact komt met de buitenste afscherming en de centrale pool. Soms kan de kabel van de tv-antenne niet worden geïnspecteerd: vervang deze door een nieuwe met hetzelfde type stekker, d.w.z. mannelijk-mannelijk of mannelijk-vrouwelijk.
De kanalen opnieuw instellen en afstemmen
Blijft het probleem bestaan na inspectie van de bedrading en het opnieuw opstarten van de tv/decoder? Een reset zou het antwoord kunnen zijn dat we zoeken. De operatie zet het toestel terug in de fabriekstoestand, dezelfde als toen we het kochten, waardoor alle wijzigingen aan de verschillende beschikbare instellingen, zoals account, audio, video of beperkingen voor minderjarigen, inclusief de algemene kanaallijst en favorieten, worden geëlimineerd. Hiervoor kunnen we het OSD-menu gebruiken of de in de gebruiksaanwijzing aangegeven volgorde van de knoppen volgen.
Voor de meeste Sky-decoders moeten we eerst de stekker uit het stopcontact halen, de toets “TV Guide” ingedrukt houden en tegelijkertijd de stekker weer in het stopcontact steken totdat de LED geel knippert. Wacht dan 30 seconden en start de decoder opnieuw met de toets “Sky” op de afstandsbediening. U kunt nu de decoder opnieuw opstarten en de automatische herstemming van de kanalen starten, alleen voor Sky-gebruikers, of de oorspronkelijke installatieprocedure volgen en kanalen zoeken op alle satellieten die door onze schotel worden beïnvloed.
Geen tv-signaal: problemen met antennecontactdozen, splitters en shunts
Defecte contactdozen en splitters kunnen ook de oorzaak zijn van zwakke signalen, squarish beelden of zelfs geen tv-signaal in de meest kritieke scenario’s. Om de oplossing van het probleem te vergemakkelijken, kan een veldsterktemeter, zelfs een draagbare, in dergelijke gevallen van groot nut zijn. Dit is een instrument dat het niveau en de kwaliteit van het terrestrische en satellietsignaal meet. In ieder geval moet, voordat u verder gaat, worden gecontroleerd of de coaxkabel die de wandantenne met de decoder of de TV verbindt, niet is beschadigd. Het is namelijk niet ongewoon dat bij het schoonmaken of verplaatsen van meubilair aan de kabels wordt getrokken, waardoor deze loskomen en diverse storingen kunnen ontstaan. De te volgen stappen zijn precies dezelfde als die welke we hebben gebruikt om de bedrading van de televisie en de decoder te controleren.
Ten tweede moeten we ook de antenneaansluiting inspecteren. Meestal vinden we ze in flats in muurdozen, waar ze beschadigd en geplet kunnen worden. Om te controleren op schade, verwijdert u gewoon de plaat en inspecteert u de achterkant van de contactdoos. Schroef de schroefklemmen los en controleer de toestand van de kabel en de aansluitingen, let op eventuele kortsluiting tussen de centrale pool en de vlecht. Indien nodig, knip de kabel door, strip hem en steek hem opnieuw in de antenneaansluiting. Met behulp van de bovengenoemde veldmeter controleren we of het niveau van de signalen die uit de contactdoos komen hoger is dan 45 dBµV, in het geval van een aards signaal, of 47 dBµV, in het geval van een satellietsignaal.
Als het lager is, gaan we verder met de meting op de coaxkabel die de contactdoos binnenkomt, gemakkelijk te herkennen omdat het de kabel is die van de telefooncentrale of van een verdeler/deliverator komt. Wanneer deze onderdelen beschadigd raken, bijvoorbeeld door een blikseminslag tijdens onweer, kan de ontvangst van SAT- en/of DTT-signalen volledig in het gedrang komen, waardoor wij genoodzaakt zijn het gehele systeem te vervangen door een nieuw onderdeel met dezelfde elektrische eigenschappen, die gewoonlijk op de behuizing van de contactdoos zijn aangegeven.
Wanneer we het over splitters en shunts hebben, is het van belang er rekening mee te houden dat deze bij bepaalde soorten bekabeling kunnen worden aangesloten op de wandantennecontactdoos of op de coaxkabel die rechtstreeks in de flat loopt. Zij zijn bijzonder nuttig voor het splitsen van het aardse en/of satellietsignaal, voor het bedienen van meerdere stopcontacten in andere ruimten of van meerdere naburige toestellen in dezelfde ruimte. De splitters en shunts kunnen extern zijn, maar ze kunnen zich ook in de aansluitdozen bevinden.
In beide gevallen moeten we de verbindingen tussen de kabel en de connectoren controleren, of ze nu F zijn of met de meer klassieke aansluitklemmen,- en vervolgens overgaan tot de eigenlijke meting. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een veldmeter, met niveaus die, zoals reeds gezegd voor TV-antennes, op 45 dBµV moeten liggen, bij aanwezigheid van een terrestrisch TV-signaal, en op 47 dBµV, alleen als er een satellietsignaal wordt gebruikt. Het verschil is dat ook rekening moet worden gehouden met de pass- of shuntdemping van de afzonderlijke deler/derivator, die ruwweg tussen 4 en 20 dB ligt.