HP printers met nieuwe Blaue Engel

Het wachten is voorbij – de Amerikaanse fabrikant HP is de eerste leverancier van printers en multifunctionele apparaten op de Duitse markt die met zijn apparaten uit de Officejet Pro X serie voldoet aan de richtlijnen voor de nieuwe Blaue Engel.

De Blaue Engel, ’s werelds eerste en waarschijnlijk bekendste milieukeurmerk, is stevig verbonden met enkele gebieden van de informatietechnologie. De hoge waarde van het label, dat wordt gesteund door de instellingen Jury-Umweltzeichen, het Bondsministerie voor Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid, het Federaal Milieuagentschap en RAL en dat al 35 jaar onafgebroken wordt geactualiseerd, komt vooral tot uiting in de projectbusiness van kantoorapparatuur met printfunctie.

Nadat de toekenning van de versie RAL-UZ 122 begin dit jaar werd stopgezet en het nieuwe label volgens RAL-UZ 171 niet kon worden toegekend wegens een gebrek aan gecertificeerde testlaboratoria, bevonden fabrikanten en leveranciers van multifunctionele apparaten en printers zich in een precaire en onbevredigende situatie. IT-BUSINESS heeft deze kwestie reeds aan de orde gesteld via een onderzoek bij RAL gGmbH. Projectactiviteiten, waarbij de nieuwe Blauwe Engel al vereist was, konden niet worden bediend.

Aanvullende informatie over het onderwerp

Betekenis van de Blauwe Engel voor HP

Volgens eigen verklaringen ontwikkelt HP zijn printsystemen op basis van de eigen milieucriteria van het bedrijf. Daarnaast houdt HP rekening met vrijwillige certificeringsprogramma’s, zoals de internationaal erkende Blauwe Engel van het Duitse federale milieuagentschap (UBA). Producten waaraan de Blauwe Engel is toegekend, voldoen aan of overtreffen meer dan 100 strenge milieukeurcriteria. Vrijwillige certificering is een aanvullend aanbod van HP voor gebruikers van een breed scala aan printtoepassingen. HP beweert verder dat het een van de eerste fabrikanten was die zijn ontwerpcriteria afstemde op de Blauwe Engel en dat het dergelijke apparaten al sinds het midden van de jaren negentig aanbiedt.

Als eerste fabrikant op de lange wachtlijst voor het label heeft HP nu printers en multifunctionele apparaten met de Blauwe Engel volgens RAL-UZ 171 gepresenteerd. Om het certificaat van het Federaal Milieuagentschap te ontvangen, moesten de apparaten van de Officejet Pro X serie voldoen aan meer dan 100 milieuvereisten, waaronder energieverbruik en geluidsniveaus of materiaalemissies. Zo is de specificatie van het typische stroomverbruik per week verplicht voor alle soorten apparaten.

Een overzicht van de kantoorapparaten met printfunctie die gecertificeerd zijn volgens RAL-UZ 171 en het ecolabel mogen dragen, is te vinden op de webpagina www.blauer-engel.de. Op dit moment zijn er zes modellen van HP, maar er zullen meer fabrikanten en producten volgen.