Hoe verwijderde foto’s van iPhone herstellen

Het per ongeluk verwijderen van een foto kan iedereen overkomen. Gelukkig voor u is het mogelijk om verwijderde foto’s van uw iPhone gemakkelijk terug te halen

Hand omhoog wie niet per ongeluk minstens één foto van zijn iPhone heeft verwijderd. Foto’s behoren tot de gemakkelijkste inhoud die met moderne smartphones kan worden gemaakt, maar ze worden vaak onbedoeld gewist. Meestal gebeurt dit wanneer we ons realiseren dat we bijna geen ruimte meer hebben op ons toestel en, in een vlaag van angst, beginnen we tientallen en tientallen bestanden te verwijderen (inclusief foto’s en video’s) die we niet meer nodig denken te hebben.

Maar hoe kunnen we foto’s terughalen als we ze per ongeluk van onze iPhone hebben verwijderd? Gelukkig is er een procedure om dit te doen, en er zijn er inderdaad verschillende. Maar eerst moet worden nagegaan wanneer de foto, of foto’s in kwestie, zijn verwijderd. Dat komt omdat de smartphones van Apple vanaf iOS 8 (dus al vanaf 2014) bestanden niet direct verwijderen, maar verplaatsen naar de map ‘Recent verwijderd’. Dit is de smartphone-versie van de normale prullenbak op onze computers: verwijderde bestanden blijven daar 30 dagen in staan, tenzij je ze één voor één (of in groepen) selecteert en definitief verwijdert. Om een verwijderde foto van uw iPhone te herstellen, moet u dus eerst controleren of de foto zich in deze fotogalerij map bevindt. Als het er niet is, kun je hopen het te vinden in een iCloud- of iTunes-back-up voordat je vertrouwt op (vaak betaalde) applicaties van derden.

Foto’s ophalen uit iCloud-back-up

Als je iCloud-back-up hebt ingeschakeld op je iPhone, dan worden je persoonlijke bestanden automatisch opgeslagen op de servers van Apple. Dus als je per ongeluk een foto hebt verwijderd, kun je hem daar misschien vinden. Helaas is het niet mogelijk om de exacte inhoud te kennen van elke back-up die onafhankelijk door iOS wordt uitgevoerd, alleen de datum van de laatste back-up. Om te zien wanneer de laatste back-up is gemaakt, opent u iPhone Instellingen, tikt u op uw profiel en vervolgens op iCloud Back-up. Op het volgende scherm vind je de schakelaar om de back-up in en uit te schakelen, evenals een indicatie van de dag en het tijdstip van de laatste back-up die door het besturingssysteem van de smartphone is gemaakt.

Het is nu aan jou om te kiezen of je die back-up wilt terugzetten in de hoop de verwijderde foto terug te krijgen: door dat te doen, verwijder je alle gegevens na die back-up van je smartphone en vervang je ze door de gegevens in het archief dat je terugzet.

Foto’s ophalen uit iTunes-back-up

In tegenstelling tot een iCloud-back-up is een iTunes-back-up een lokale kopie van uw gegevens die wordt gemaakt wanneer u uw iPhone via een kabel op uw computer aansluit waarop het iTunes-programma is geïnstalleerd. Het wordt tegenwoordig minder vaak gebruikt dan vroeger, maar iTunes blijft een prima manier om een kopie van je gegevens op te slaan en is oneindig veel nuttiger dan iCloud om een per ongeluk verwijderde foto terug te halen. Om dit te doen, sluit je je iPhone aan op je computer en als het niet automatisch start, start je iTunes. Wanneer u ziet dat uw mobiele iOS-apparaat in de linkerkolom is verschenen, klikt u op Samenvatting in de sectie Instellingen. Onmiddellijk daarna, in de sectie Back-up, klikt u op Back-up herstellen. Al uw recente gegevens, inclusief de foto die u zocht, zouden nu weer op uw iPhone moeten staan.