In tijden van een tekort aan geschoolde arbeidskrachten nemen werkgevers veel hooi op hun vork om gekwalificeerd personeel te vinden: Kantoor aan huis, flexibele werktijden of een auto van de zaak. Uit een onderzoek van Robert Half blijkt echter: alleen als het geld goed is, kunnen werknemers ook met extra voordelen worden gelokt.
Uit een onderzoek naar de Salary Survey 2020 van de personeelsdienstverlener Robert Half blijkt dat het salaris de top benchmark is. “Een werknemer die zich niet adequaat betaald voelt, zal nooit 100% gelukkig zijn”, zegt Sven Hennige, Senior Managing Director Central Europe & France bij Robert Half.
De cijfers bevestigen dit ook: Meer dan de tweede respondent rangschikt salaris in de top 3 van factoren voor werktevredenheid. Slechts iets minder dan 30 procent is bereid een deel van zijn loon in te leveren voor voordelen zoals een kantoor aan huis of bijscholing. “Vooral de laatste tijd investeren bedrijven veel in het aanbieden van extra voordelen,” zegt Hennige. “Dat is ook waar, maar deze extra voordelen komen niet in de plaats van een salarisverhoging. Pas wanneer werknemers het gevoel hebben dat zij eerlijk en goed worden betaald voor het werk dat zij doen, kunnen wij over extra voordelen praten. Idealiter zijn deze individueel onderhandelbaar voor de werknemer in het gesprek,” adviseert de deskundige.
Vriendelijke arbeidsmarkt
Door de schaarste aan arbeidskrachten stellen werknemers ook steeds meer eisen aan hun werkgever. De resultaten van de enquête bevestigen dit zelfvertrouwen: 20 procent zegt dat zij een nieuwe baan zouden zoeken als de baas hun verzoek om meer loon afwees. Nog eens 20 procent zou op zijn minst onderhandelen over andere voordelen, zoals een eigen auto van de zaak of mogelijkheden voor een kantoor aan huis. “Om werknemers op lange termijn aan het bedrijf te binden, is het van cruciaal belang hen een gevoel van waardering te geven,” legt Hennige uit. “Als werknemers deze waardering missen, ook in een passende financiële vorm, zijn ze in de huidige arbeidsmarktsituatie niet bang om van bedrijf te veranderen.”
Balans tussen werk en privé
Alleen een combinatie van een goede beloning en aanvullende arbeidsvoorwaarden zorgt voor tevreden werknemers. Het is dan ook geen verrassing dat iets minder dan de helft van de kantoorwerkers een baan zou afwijzen zonder flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken. “Het veelbesproken evenwicht tussen werk en privéleven is voor de meeste werknemers al lang een vanzelfsprekende eis van hun werkgever,” bevestigt Hennige. “Vooral jonge werknemers verleggen hun prioriteiten en willen zich ook buiten het werk ontplooien. Werkgevers moeten hierop inspelen om aantrekkelijk te blijven voor sollicitanten.”