Het netwerk van de wereld

In 2021 worden wereldwijd 28 miljard netwerkapparaten verwacht. Dit cijfer alleen al illustreert de rol van netwerken als de ruggengraat van de digitalisering. Maar hoe maak je een netwerk stabiel, veilig en klaar voor de toekomst?

Een doolhof van wegen, knooppunten en doodlopende wegen. Mensen steken wegen over zonder naar links of rechts te kijken. Een motorrijder slingert zich behendig door de stilstaande auto’s. Netwerken lijken op de ontwikkeling die steden hebben doorgemaakt. Van een beheersbare verzameling huizen langs een straat naar een krioelende moloch waarin het steeds moeilijker wordt het overzicht te bewaren, de regels te kennen en veilig je bestemming te bereiken.

De complexiteit neemt toe

De tijd dat alleen desktop-pc’s met een server in een netwerk hoefden te worden opgenomen en misschien een printer in de structuur kon worden geïntegreerd, ligt al lang achter ons. Vandaag de dag moeten gedistribueerde locaties in netwerken worden opgenomen, cloudomgevingen worden geïntegreerd, de beveiliging van gegevens en verbindingen worden gewaarborgd en bekabelde en draadloze netwerken worden geïntegreerd. In de toekomst zullen genetwerkte industriële omgevingen, edge computing, 5G en WiFi 6 een steeds belangrijkere rol spelen. Tot overmaat van ramp worden netwerkbeheerders geconfronteerd met verouderde systemen die naar de nieuwe werelden moeten worden overgebracht. 54 procent van de netwerken in dit land zijn gekweekte landschappen die alleen volgens het best-effort-principe functioneel worden gehouden. Dit is de conclusie van een IDC-studie over netwerktransformatie in Duitsland (zie kader). Een andere bevinding: Big Data, hybride & multicloud, IoT en edge computing staan bij veel bedrijven op de agenda, maar velen zijn zich niet bewust van de sleutelrol die programmeerbare, automatiseerbare en high-performance netwerken hierin spelen.

Het beveiligingsbewustzijn is toegenomen

Het afgelopen jaar is er echter veel gebeurd, vooral wat betreft het bewustzijn van beveiligingsaspecten in het netwerk. Volgens IDC is netwerkbeveiliging voor 31 procent van de respondenten de grootste drijfveer voor moderniseringsinspanningen. Maar ook het netwerkbeheer en de automatisering daarvan (24 %) zijn van groot belang.

Wanneer het om beveiliging gaat, is het buzzword dat de industrie achtervolgt de “Secure Access Service Edge” (SASE). Toch is het niet zozeer nieuw als wel een samenvoeging van vele bestaande instrumenten (zie grafiek op blz. 36). SD-WAN- en VPN-technologieën worden gecombineerd met cloud-native beveiligingsfuncties, zoals Zero Trust, CASB en firewalls. Dit is bedoeld om zowel de complexiteit te verminderen als de veiligheid te verhogen.

“Hoewel SASE waarschijnlijk de toekomst van netwerkbeschikbaarheid, -optimalisatie en cyberbeveiliging vertegenwoordigt, blijkt uit ons onderzoek dat de perceptie van een versnelde adoptie veel groter is dan de huidige realiteit. De overgrote meerderheid van organisaties is nog niet zo ver dat ze dit framework volledig overnemen,” zegt Christopher Kenessey, CEO en president van NetMotion.

Is SASE slechts een modewoord?

Wisewoord of niet, beveiliging en netwerken als één geheel zien en ze ook als zodanig behandelen zal de toekomst zijn. Een beheerconsole die problemen opspoort en analyseert en vervolgens onmiddellijk een oplossing voorstelt en implementeert, maakt het leven van de verantwoordelijken gemakkelijker. AI en automatisering zijn onmisbare elementen in tijden van meervoudige dreigingen, massale eisen en vluchtige verbindingen. De fabrikanten hebben dit al vroeg ingezien. Juniper bijvoorbeeld kocht het MIST-platform in 2019 precies om die reden en breidt het successievelijk uit. Pas onlangs, met de EX switch, met WAN assurance en de Marvel virtual network assistant, die kon worden geïntegreerd door de overname van 128 Technologies. AI-gestuurde automatisering, inzicht en actiebereidheid van klant tot cloud, vereenvoudiging en optimalisering zijn hier de doelideeën. HPE Aruba ontwikkelt ook het Edge Services Platform in deze richting. “De toekomst zal gaan over het transformeren van conventionele datacenter- en MPLS-centrische en VPN-gebaseerde netwerken naar een cloud-native SASE-architectuur die een meer dynamische levering van veilige netwerkdiensten biedt en tegelijkertijd end-to-end gegevensbescherming garandeert”, aldus het bedrijf.

Bereidheid: vloek of zegen?

Verkopers worden ook geconfronteerd met uitdagingen door de snelheid van de ontwikkelingen en moeten zich ook snel aanpassen aan veranderingen. De benaderingen hiervan zijn zeer verschillend. Eén weg die start-ups, maar ook speciale eenheden van grotere bedrijven, bewandelen met betrekking tot netwerkbeveiliging is via cloud-native ontwikkelingen, waarbij wendbaarheid vrijwel al in het DNA is verankerd. Een andere manier is door overnames, zoals Juniper of Palo Alto. Deze laatsten, die traditioneel in de firewallbusiness zaten, hebben aldus een fundamentele verandering ondergaan en achtereenvolgens de thema’s netwerk en veiligheid verenigd.

Beveiliging is een enorm breed terrein geworden, zowel in technologisch opzicht als wat betreft de omvang van de markt.

Jens Pälmer, Director Channel Central Europe, Palo Alto

“Onze klanten vragen om specialisatie. Beveiliging is een enorm breed terrein geworden, zowel technologisch als qua marktomvang. En er is een groot verschil tussen het zoeken naar een partner voor netwerken en firewalls en een voor containers, Kubernetes en cloudbeveiliging”, zo beschrijft Jens Pälmer, Director Channel Central Europe bij Palo Alto, de situatie. Enerzijds beantwoordt dit aan de behoeften van de klanten, maar er is nog een ander effect: “Door onze overnames zijn wij interessant geworden voor nieuwe partners. De overname van Demisto, bijvoorbeeld, heeft ons een enorme aantrekkingskracht van hun partneruniversum gebracht. En veel integrators die in de klassieke firewallbusiness met andere fabrikanten werken, worden zich ook bewust van ons omdat wij nieuwe onderwerpen aansnijden die ook voor hun klanten steeds belangrijker worden,” legt Pälmer uit.

Wat zijn de uitdagingen voor partners?

Dus terwijl fabrikanten massaal werken aan hun technologische ontwikkeling en de aanpassing van partnerprogramma’s, staan partners zelf momenteel voor de volgende uitdagingen, zoals blijkt uit ons lezersonderzoek:

  • Veiligheid en connectiviteit voor thuiskantoren,
  • Coördinatie van verschillende WLAN-netwerken en
  • Connecting van cloud-, IoT- en bedrijfsnetwerken

Andreas Hahner, COO van 3KV, is er in dit verband zeker van: “Cloudbeheer zal een drijvende kracht worden achter het bedrijfsleven.” Alexander Ernst, Director Network & Communication bij Cancom, bevestigt dat al deze thema’s al op de markt zijn aangekomen: “Automatisering en de uniformiteit tussen LAN, WLAN, WAN, DC/ Cloud/ IaaS houden ons momenteel bezig als het gaat om netwerken.” Voor David Balzer, Senior Manager UCC & Infrastructure bij Ingram Micro, gaat het er ook om greep te krijgen op de “incompatibiliteit tussen oplossingen van verschillende aanbieders en revisies”. Hij gaat uit van een versterking van cloud managed oplossingen. “Diensten hiervoor worden nu door alle marktdeelnemers aangeboden”.

Rolf Bachmann, Head of Network Solutions, Business Development, Controlware

Rolf Bachmann, Head of Network Solutions, Business Development, Controlware

Rolf Bachmann, Head of Network Solutions, Business Development bij Controlware, durft een blik in de toekomst te werpen: “Software-defined zal zich vestigen als een de facto standaard en relevant worden in bedrijven van alle groottes. Als neveneffect van de digitalisering zullen programmering, automatisering en infrastructuur als code de functieprofielen in de netwerksector vorm geven. WiFi en 5G (particuliere netwerken) zullen convergeren. De trend naar cloud-gebaseerd netwerkbeheer en terugkerende diensten zal de komende jaren aanhouden. En last but not least zal het onderwerp IT-beveiliging met al zijn facetten ons scherp blijven houden.” En Reiner Schirra, technisch manager bij systeemhuis Agasysteme, vult aan: “De netwerkmarkt zal waarschijnlijk steeds meer verschuiven naar de cloud.”

Regionale kenmerken zullen belangrijker worden

“Helaas rijst dan de vraag welke provider ik kan gebruiken als ook aan de DSGVO moet worden voldaan.” Voor Devid Maros, Partner Account Manager bij Lancom, ligt de conclusie voor de hand: “Duitse en Europese fabrikanten treden nog verder op de voorgrond.” Lancom positioneert zich als een aanbieder die zijn management cloud in Duitsland ontwikkelt en host. Onlangs nog heeft het in Aken gevestigde bedrijf een cloud-update geleverd die het beheer van meerdere WAN-verbindingen op afzonderlijke locaties mogelijk maakt, inclusief automatische load balancing en routing met dynamische path selectie om de beschikbare bandbreedte op afzonderlijke locaties te vergroten. In ieder geval is er niet alleen sinds het uitbreken van de Corona-crisis, maar ook al sinds de omverwerping van het Privacy Shield en sinds het Gaia-X-initiatief een tendens in de richting van regionale IT-aanbieders, die zich waarschijnlijk zal doorzetten. In de loop hiervan hebben ook initiatieven zoals Security die in de EU door de Teletrust Association zijn genomen, vruchtbare grond gevonden. Volgens woordvoerder Thorsten Urbanski wordt hier gestreefd naar transparantie voor de klanten.

Duitse en Europese fabrikanten treden nog verder op de voorgrond.

Devid Maros, Partner Account Manager bij Lancom

Naast de technologische galop biedt de netwerkmarkt ook een enorme verscheidenheid aan implementatiemodellen. Deze variëren van zelf geëxploiteerde netwerken voor kleine bedrijven tot het gebruik van clouddiensten en individueel beheerde diensten tot netwerk-as-a-service (NaaS)-diensten. De markt voor NaaS zal naar verwachting groeien tot 21,7 miljard dollar in 2023, zo blijkt uit een rapport van Markets and Markets. Door netwerkbeheertaken uit handen te geven, hopen IT-besluitvormers op meer bedrijfsflexibiliteit, verhoogde beveiliging en kostenefficiëntie, aldus Axians. De systeemintegrator en MSP biedt NaaS daarom aan als een pay-per-X-model voor netwerkoperaties. Jacques Diaz, CEO van Axians Duitsland: “Wij plannen, implementeren en beheren LAN-, WLAN- en WAN-infrastructuren voor klanten – met runtime-gebaseerde kosten in plaats van vaste eenmalige investeringen en cloud-opties in plaats van schaling via hardware-updates.”

Aanvullende informatie over het onderwerp
IDC: “Network Transformation in Germany 2021”

Netwerken staan in het middelpunt van de belangstelling van veel bedrijven, zowel in termen van verhoogde veiligheid als de ontwikkeling van moderne bedrijfsprocessen. Uit de resultaten van de huidige IDC-studie blijkt evenwel dat het belang van het netwerk heterogeen wordt beoordeeld. De helft van de bedrijven ziet het netwerk slechts als een kostenpost, voor de andere helft is het het elementaire platform voor innovatie en zakelijk succes. Ongeveer 55 procent van de netwerken wordt nog steeds op de traditionele manier beheerd. Er is dus nog veel ruimte voor softwaregedefinieerde en servicegedreven projecten. Het spectrum reikt hier van het opzetten van een basis SDN-architectuur tot Network Functions Virtualisation (NFV) tot SD-WAN en SD-Branch voor site- en filiaalnetwerken. Daarnaast zijn er draadloze netwerktechnologieën zoals 5G en WiFi 6, die ook kunnen worden gecombineerd met SDN en NFV.

Toevoeging aan het onderwerp
Siegfried Plommer, Managing Director Beyond SSL

Siegfried Plommer, Managing Director Beyond SSL

Siegfried Plommer, Managing Director Beyond SSL

Edge computing zal aan belang blijven winnen en daarmee ook de toegang op afstand voor verbindingen vanuit het thuiskantoor en mobiel werken. Starre concepten, zoals klassieke VPN-verbindingen, zijn slechts ten dele geschikt voor de uitdagingen van vandaag. De klant eist snel inzetbare, schaalbare oplossingen met minimale ondersteuningsinspanning. En dat is wat wij kunnen bieden.

Aanvullende informatie
Marco Speckert, Senior PreSales Engineer bij Netbraintech

Marco Speckert, Senior PreSales Engineer bij Netbraintech

Marco Speckert, Senior PreSales Engineer bij Netbraintech

De trend zal nog meer in de richting van cloud computing en Network as a Service gaan. IoT en 5G maken de werking echter ook veel complexer en dus moeilijker. Veel handmatige taken en processen moeten worden geautomatiseerd, zodat de toepassingen betrouwbaar en veilig functioneren. Op intentie gebaseerde automatisering zal steeds gebruikelijker worden.

Aanvullende informatie
Rolf Bachmann, Hoofd Netwerkoplossingen, Business Development, Controlware

Rolf Bachmann, Head of Network Solutions, Business Development, Controlware

Rolf Bachmann, Head of Network Solutions, Business Development, Controlware

De organisatiestructuren van bedrijven voldoen niet meer aan de eisen.

Conclusie

De manieren om uit de jungle van de wildgroeiend netwerkwereld te komen zijn divers. Ze moeten wel. Omdat elke klant zijn eigen legacy-systemen, eisen en toekomstplannen heeft. De taak zal zijn om individuele netwerkkaarten te maken, deze te verrijken met verkeersregels, om voorbereid te zijn op de toekomst van het autonome netwerk.