Communicatie in een crisis: Smarter app werkt zonder netwerk

Wetenschappers hebben samen met het Bundesamt für Bürgerschutz en het Bundesministerium für Bildung und Forschung de app “Smarter” ontwikkeld. In de toekomst moet het mogelijk zijn om met een smartphone in een noodsituatie oproepen om hulp of levenstekens te versturen, zelfs als het mobiele netwerk en internet uitvallen.

Op de slotconferentie van het “Smarter”-project in Berlijn op 30 januari 2018 lieten wetenschappers die samen met het Bundesamt für Bürgerschutz en het Bundesministerium für Forschung de Smarter-app hebben ontwikkeld, zien hoe we in de toekomst in crisissituaties zullen kunnen communiceren. Met de app moeten mensen kunnen communiceren, zelfs als het mobiele netwerk is uitgevallen en er geen internetverbinding is. In geval van nood kunnen via de smartphone oproepen om hulp of levenstekens worden verzonden.

“Catastrofes en crises kunnen zich altijd en overal voordoen, en daarom moeten we ons daarop voorbereiden”, zei professor Matthias Hollik van de Technische Universiteit in Darmstadt dinsdag bij de presentatie van de resultaten van het werk in Berlijn. Denk maar aan stroomuitval, cyberaanvallen of natuurrampen.

Hoe werkt de technologie? Vergelijkbaar met radio-apparatuur. Via de WLAN-chip maakt de telefoon rechtstreeks verbinding met een andere smartphone waarop de app is geladen. Deze brengt op zijn beurt een netwerk tot stand met andere apparaten in de omgeving. Volgens de wetenschappers kunnen in het open veld reikwijdtes van 200 tot 250 meter van smartphone tot smartphone worden bereikt. Via dit ad-hoc netwerk kunnen de gegevens, bijvoorbeeld digitale oproepen om hulp, telkens wanneer twee telefoons radiocontact maken, worden doorgestuurd totdat ze het doelapparaat bereiken.

De technologie was in september 2017 al met succes getest tijdens een grootschalige crisisoefening op het militaire oefenterrein in de buurt van Paderborn, zeiden ze. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat de technologie, die tot dusver alleen op Android-toestellen is gebruikt, daadwerkelijk geschikt wordt voor dagelijks gebruik. Helaas kunnen normale gebruikers de app voorlopig nog niet downloaden, omdat de apparaten directe communicatie uit de doos niet ondersteunen, legde Hollik uit. “We moesten ze technisch aanpassen en diep ingrijpen in de smartphones.”

“De technische basis is gelegd, nu moeten we een beroep doen op de fabrikanten van de apparaten,” is de conclusie van de onderzoekers. En ook Lutz Diwell van het Toekomstforum voor Openbare Veiligheid verklaarde: “Crisisbeheersing kan alleen worden gezien als een gezamenlijke taak van de staat en de economie”. Bedrijven zouden bijdragen moeten leveren om het reactievermogen van de staat in stand te houden en te ondersteunen.

Meer informatie over de app is te vinden op smarter-projekt.de

.