S/4 Hana Trouble en dan ook nog Corona

Duizenden SAP-projecten richting S/4 Hana-technologie moeten binnenkort verwerkt worden. De trend naar werken op afstand als gevolg van de Corona-crowd verandert de aard van de lopende projecten ten gunste van cloud-technologie.

Duizenden projecten op het gebied van in-memory-technologie in de SAP-omgeving rollen op vanwege een aflopend support-einde. Deskundigen uit de sector spreken van meer dan 50.000 SAP S/4 Hana-conversieprojecten die de komende zeven jaar in Duitsland op stapel staan. Oudere systemen zullen buiten gebruik moeten worden gesteld, oude gegevensinventarissen zullen moeten worden gered en geselecteerde gegevens zullen moeten worden overgedragen. En dit in een marktomgeving waarin SAP-specialisten die precies dit kunnen, niet bepaald in overvloed aanwezig zijn. Integendeel: deze specialistische know-how voor de omschakeling op in-memory technologie is schaars. Daarbovenop komen nog andere moeilijkheden door de Corona-maatregelen.

Studie van Lünendonk

Hoewel S/4 Hana-conversies ook tijdens de Corona-periode hoge prioriteit krijgen in IT-afdelingen en in grote mate worden voortgezet, echter “met een gewijzigde reikwijdte”, zo blijkt uit een recente studie van de marktonderzoekers van Lünendonk.

Als we de paper “S/4 Hana conversion: status quo, plans and roadmap for ERP modernisation in the Corona pandemic” mogen geloven, dan wil 87 procent van de SAP-klanten de S/4 Hana-transformatie tegen 2025 hebben voltooid. Verwacht wordt echter dat de cloud hierbij een grotere rol zal spelen dan in het verleden was gepland.

Projecten stopgezet en vertraagd

39 procent van de ondervraagde bedrijven heeft zijn plannen voor de S/4 Hana-conversie gewijzigd als gevolg van de gewijzigde randvoorwaarden, veroorzaakt door de Corona-crisis, tenslotte. Iets minder dan de helft (46%) van hen verklaarde dat zij de omschakeling hadden vertraagd na het uitbreken van de Corona-crisis of de projecten voorlopig hadden stopgezet om kostenredenen. De resterende meerderheid van de bedrijven wil met behulp van S/4-Hana aan de nieuwe eisen voldoen, bijvoorbeeld met betrekking tot een veranderde thuiskantoorcultuur. Als gevolg daarvan heeft 64 procent de overstap in 2020 versneld; voornamelijk om de ERP-processen opnieuw af te stemmen op de veranderde eisen van de afdelingen. Een ander aspect in dit verband voor 54 procent van de bedrijven is de betere ondersteuning bij het bouwen van digitale bedrijfsmodellen door middel van een modern ERP-systeem.

Status van conversies

Een blik op de status van de S/4 Hana-conversie medio 2020 levert een ambivalent beeld op, aldus het onderzoek: 44 procent van de ondervraagde bedrijven heeft zijn ERP-conversie al geheel of gedeeltelijk voltooid. Slechts vier procent van de deelnemers is volledig nieuw begonnen met de implementatie in 2020 – wat wijst op een laag aantal nieuwe klanten. Toch stond 31 procent van de bedrijven medio 2020 meteen in de startblokken. “Deze bedrijven zullen waarschijnlijk binnen enkele maanden met de implementatie beginnen,” zegt Mario Zillmann, partner bij Lünendonk & Hossenfelder en auteur van de studie, over de resultaten. Negen procent van de ondervraagde bedrijven wil echter ook hun S/4-Hana-conversies voorlopig in de ijskast zetten en er niet verder mee doorgaan.

Meer thuiskantoor en meer cloud

Een duidelijke meerderheid van 61 procent van de ondervraagde bedrijven die al vergevorderd zijn met hun S/4-Hana-plannen, vertrouwt op de hybride cloud voor ERP-activiteiten (2019: 14 %). Daarentegen is slechts 21 procent van de bedrijven van plan om alleen met S/4-Hana te werken. De meeste bedrijven willen “de kans grijpen om processen te versnellen en te verbeteren en de algehele flexibiliteit van het ERP-landschap te vergroten met de ERP-conversie”, vat Zillmann samen.

.