Een collectief van wetenschappers en ingenieurs is ervan overtuigd dat het een goede deal is: online een stukje Mars kopen, nu is het werkelijkheid dankzij NFT’s.
Mars is altijd het gesprek van de dag. Eerst en vooral, omdat een veelbesproken miljardair zijn zinnen heeft gezet op de Rode Planeet. We hebben het natuurlijk over Elon Musk, die onlangs een grote stap voorwaarts zette in de richting van de verovering van onze “ruimteburen” met de verticale landing van een raket, Starship, die precies bestemd is voor galactische verkenning. Ook de verklaringen van de “romanticus” van de dag, die op enkele foto’s genomen op het oppervlak van Mars leven zag in de vorm van paddestoelen, veroorzaakten opschudding. Tenslotte wordt de rotswoestijn van de vierde planeet in het zonnestelsel steeds minder “verlaten”. Want China heeft ook met succes zijn eigen rover laten landen en de prestatie vereeuwigd in een schattige en knuffelbare selfie.
Wat gebeurde er deze keer?
Hoe koop je een stukje Mars op internet
We hebben het over de NFT-technologie, die in staat is om de koper een via blockchain gevalideerd certificaat te verstrekken, dat het bezit van een origineel bestand certificeert dat door zijn aard voor onbepaalde tijd kan worden gereproduceerd (denk bijvoorbeeld aan het dupliceren van een afbeelding op het bureaublad).
Welnu, in de hectiek die dit innovatieve en wie weet hoe betrouwbare computermiddel heeft gekenmerkt, is ook Mars terechtgekomen. Het oppervlak kan worden gekocht in de vorm van niet-fungibele penningen. Het programma heet Mars Genesis en verdeelt het oppervlak van de gelijknamige planeet in 10.000 stukken land. Het platform gewijd aan deze ongewone commerciƫle activiteit catalogiseert elk perceel alsof het een kaart was. Het omvat aanduidingen van temperatuur, de mogelijkheid van sporen van water, enz. Alles wordt geveild. Maar let op, het is niet duidelijk hoeveel de aankoop van een van deze kaarten de koper daadwerkelijk het recht geeft om bezit uit te oefenen over de gekochte kavel.
Hoeveel kost een kavel op de Rode Planeet
De verkopers, die zichzelf presenteerden als “een collectief van astrofysici, kunstenaars, ingenieurs, wetenschappers en blockchain-experts”, zijn er echter van overtuigd dat dit een goede deal is. “We blijven voorlopig anoniem,” lieten de oprichters weten, “maar we zullen ons openbaren wanneer de mensheid haar eerste stappen op Mars zet. Vertrouwen op anonieme mensen lijkt zeker niet de veiligste investering, maar een stukje Mars mee naar huis nemen voor een prijs die varieert van 216 tot 730 euro is zeker een verleidelijk idee. Al was het maar om je vrienden erover te vertellen.
Giuseppe Giordano
.