Slanke notebooks en een dikke tablet: Asus op CES

Asus is altijd goed voor spectaculaire CES-premières. Dit jaar is het een 17,3-inch gaming detachable genaamd “Mothership”. Daarnaast zijn er superslanke Zenbooks en de Studiobook als mobiel werkstation van 2,4 kg.

Op het eerste gezicht doet de Mothership GZ700 van Asus denken aan Microsofts Surface Pro: een hoekige tablet met een uitklapbare standaard en afneembaar toetsenbord. Het Asus-apparaat met zijn 17,3-inch scherm weegt echter ongeveer vijf kilogram en is dus meer een draagbare alles-in-één gaming-pc dan een conventionele tablet. De processor is een overklokte Intel Core i9-8950HK. De Coffee Lake-processor met zes kernen en twaalf threads is de snelste mobiele CPU van Intel. De grafische kaart is de mobiele Nvidia Geforce RTX 2080, die officieel werd gepresenteerd op CES. Het in het Mothership geïntegreerde IPS-paneel levert Full HD-resolutie met een verversingssnelheid van 144 Hz en G-Sync-ondersteuning. De hardware-uitrusting wordt gecompleteerd door maximaal 64 GB DDR4 SDRAM en een NVMe SSD-array, waarvoor Asus een maximale overdrachtssnelheid van maximaal 8.700 MB/s opgeeft. Het toetsenbord, dat magnetisch aan het moederbord is gekoppeld, kan ook ongekoppeld worden gebruikt. De verbinding kan draadloos zijn of via een USB-C kabel. Bovendien kan het toetsenbord worden ingeklapt om de voetafdruk te halveren. Het touchpad zit naast het toetsenbord en kan ook worden gebruikt als numeriek toetsenblok. Acer volgt een zeer vergelijkbaar concept met de gaming convertible Triton 900.

Gaming notebooks met Intel en AMD processoren

Andere gaming notebooks die Asus voor het eerst toont op CES zijn de slanke 17,3-inch ROG Zephyrus S GX701 met Intel Core i7-8750H en Max-Q RTX graphics, evenals de AMD-gebaseerde TUF-serie. Volgens de fabrikant is de ROG Zephyrus S GX701 de meest compacte en, met 18,7 mm, ook de dunste 17-inch gaming notebook op de markt. De TUF-serie bestaat uit de 15,6-inch FX505DY en de 17,3-inch FX705DY. De gloednieuwe AMD Ryzen 5 3550H wordt in beide gebruikt als processor. De APU met vier kernen en acht threads behoort tot de Picasso-familie, een 12 nm opfrisbeurt van de Raven Ridge-modellen. Voor games of grafisch veeleisende toepassingen schakelen de TUF-notebooks automatisch over van de in de processor geïntegreerde Vega GPU naar de extra Radeon RX 560X grafische kaart. De Full HD-schermen in beide apparaten ondersteunen FreeSync.

Ultradun met Nvidia-graphics

Tot nu toe zijn de Zenbooks van Asus de dunste notebooks met speciale graphics. Op CES presenteert de fabrikant de nog compactere nieuwe edities van de 13,9- en 14-inch premium ultrabooks. De 1,1 kg wegende Zenbook S13 UX392 met zijn 13,9-inch Full HD-scherm en afmetingen van 316 x 195 x 12,9 mm is praktisch een 14-incher in 13,3-inch formaat. Asus heeft de randen aan alle vier de zijden van het IPS-paneel zo dun gemaakt dat er aan de bovenkant een uitstulping moest worden gemaakt voor de webcam. Naast de Intel Core i5-8265U of Core i7-8265U, herbergt de CNC-gefreesde aluminium behuizing een Nvidia Geforce MX150 als extra grafische kaart. Een via vier lanes aangesloten PCIe SSD dient als massaopslag. Er zijn twee USB-C en één USB-A poort beschikbaar, die allemaal USB 3.1 Gen2 ondersteunen. Dit wordt afgehandeld door de chipset die is geïntegreerd in de Whiskey Lake CPU’s.

Met 1,4 kg is de Zenbook 14 UX431 iets zwaarder. Hij is op dezelfde manier uitgerust als de S 13, maar heeft ook een Core i3-8145 als instap-CPU en is voorzien van extra interfaces en vier luidsprekers. Het touchpad kan worden omgeschakeld naar een numeriek toetsenbord.

Mobiel werkstation in compact formaat

Met iets minder dan 2,4 kg is de Studiobook S W700 een stuk zwaarder dan de Zenbooks. Maar in ruil daarvoor biedt het apparaat een 17-inch beeldscherm met een resolutie van 1.920 x 1.200 pixels, een Intel Core i7- of Xeon-processor met zes kernen, maximaal 64 GB RAM en een Nvidia Quadro P3200 met zes GB VRAM als grafische kaart. Daarnaast is er tot vier TB SSD-opslag in de vorm van twee M.2 PCIe-bars in RAID 0-configuratie. De reeks interfaces omvat drie USB-A-poorten met snelheden tot 10 Gbps en een Thunderbolt 3-poort. Voor een zeer snelle draadloze netwerkverbinding is reeds een 802.11ax-adapter ingebouwd.