Twee nieuwe toevoegingen aan Canon’s Powershot G-serie

Met twee nieuwe compactcamera’s in de Powershot G-serie wil Canon content creators en vloggers voor zich winnen. De PowerShot G5 X Mark II is klein, licht en heeft een elektronische pop-up zoeker. De PowerShot G7X Mark III heeft een live streaming functie aan boord.

De twee nieuwe toevoegingen aan Canon’s PowerShot G-serie hebben een paar dingen gemeen: ze zijn licht (G5 X Mark II: 340 gram; G7 X Mark III: 304 gram), maken gebruik van de DIGIC 8 processor en hebben een 20,1MP 1,0-inch gestapelde sensor. Met beide camera’s kunnen ook RAW-opnamen worden gemaakt. Beide digicams zijn uitgerust met een f/1.8-2.8 lens: de G5 X Mark II met 5x zoom, de G7 X Mark III met 4,2x zoom. De lenzen zijn ontworpen om moeilijke lichtomstandigheden aan te kunnen. De geringe scherptediepte die door het grote diafragma wordt gecreëerd, maakt portretfoto’s met een bokeh-effect mogelijk.

De nieuwe PowerShots zijn voorzien van DSLR-achtige bedieningselementen en personalisatie-elementen die direct via de objectief-bedieningsring toegankelijk zijn. Met de AR+MF-functie kan de scherpstelling handmatig worden aangepast, zelfs nadat automatisch is scherpgesteld. Bijzonder fel licht wordt verzwakt door het geïntegreerde ND-filter. Continu opnemen is mogelijk tot 20 beelden per seconde. Beide modellen hebben ook een 30-fps RAW-burst-modus die een halve seconde voor de opname kan opnemen met de pre-rec-functie. Beide camera’s hebben een inklapbaar aanraakscherm gemeen, terwijl de 5 X Mark II ook een uitschuifbare OLED elektronische zoeker van 2,36 Megapixel heeft.

4K-video’s, vlogging, live streaming

Voor vloeiende video’s met weinig trillingen hebben beide camera’s optische en digitale beeldstabilisatie aan boord. Slow-motion films kunnen worden gemaakt met maximaal 120 beelden per seconde in Full HD-kwaliteit. Automatische instelmogelijkheden zijn ook beschikbaar in de filmmodus; sluitertijd, diafragma en ISO kunnen handmatig worden geregeld.

Het zijn niet alleen de compacte afmetingen van de cams die ze interessant maken voor vloggers. Natuurlijk is er voor deze doelgroep ook een Wi-Fi- en Bluetooth-verbinding beschikbaar. De G7X Mark III wordt geleverd met twee speciale functies: een live streaming-functie voor YouTube en de speciaal voor sociale media ontwikkelde Vertical Shooting-modus, die de video in de juiste oriëntatie afspeelt op smartphones en compatibele sociale netwerken zonder extra nabewerking.

GPS-coördinaten kunnen automatisch worden ontvangen indien aangesloten op een compatibele terminal. Een HDMI-uitgang verbindt de camera’s met externe apparaten via een kabel. Er is een USB-C-poort beschikbaar om de batterij op te laden. De optionele PD-E1 USB-lichtnetadapter kan worden gebruikt om de batterij in de camera of in de continubedrijfsmodus op te laden.

Prijs en beschikbaarheid

De verwachting is dat beide camera’s vanaf augustus 2019 verkrijgbaar zijn. De PowerShot G5 X Mark II gaat naar verwachting € 929 kosten (RRP). De PowerShot G7 X Mark III zal verkrijgbaar zijn voor €779 (RRP)

.