WhatsApp, een mysterieus sms’je zorgt ervoor dat je je account verliest

Een nieuwe zwendel treft WhatsApp-gebruikers: een simpel sms’je is genoeg om de toegang tot je account te verliezen. Dit is hoe het werkt

Nadelig nieuws: er komen berichten binnen over een nieuwe poging van oplichters om je WhatsApp-account te stelen. We hadden hier de voorbije weken ook al over bericht, toen we alarm sloegen over een nieuwe poging tot oplichting door ervaren hackers: ze konden je WhatsApp-profiel overnemen met een eenvoudige sms. De door de oplichters gebruikte methode is vrij eenvoudig, en eind vorig jaar waarschuwde de Postpolitie gebruikers niet te reageren op vreemde sms-berichten van onbekende nummers. WhatsApp heeft ook een pagina op zijn website gezet om gebruikers te ontmoedigen deze sms’jes te beantwoorden en hen te helpen beschermen tegen het toenemende aantal oplichtingspraktijken die via WhatsApp worden uitgevoerd. Hier lees je hoe je je WhatsApp-account beschermt en voorkomt dat het wordt gestolen door hackers.

Hoe de zwendel met het verlies van een WhatsApp-account werkt

Wat lijkt op een eenvoudige zwendelpoging door fantasieloze mensen is in werkelijkheid een complexe strategie gebaseerd op social engineering, d.w.z. psychologische manipulatie waardoor het slachtoffer zich op een bepaalde manier gaat gedragen. Dit is precies wat er gebeurt bij de zwendel met WhatsApp-accountdiefstal,

Voordat de zwendel begint, bestuderen de hackers het slachtoffer zorgvuldig en doen zich voor als hun vriend door een bericht als dit te sturen “Hé! Kun je me even helpen? U zult onmiddellijk een SMS ontvangen. Kunt u mij de code in het bericht sturen?”. Het bericht dat de gebruiker ontvangt, komt rechtstreeks van WhatsApp en is de zescijferige code die je moet invoeren tijdens de registratie. Waarom dient het codenummer de hackers? Heel eenvoudig: de oplichters proberen je WhatsApp-account te stelen door de verificatiecode rechtstreeks naar je te laten sturen. Als het slachtoffer in deze truc trapt, verliest het de toegang tot zijn WhatsApp-account.

De technici van de applicatie waarschuwen gebruikers ook: in de FAQ’s op de website staat de volgende boodschap: “Deel je WhatsApp-sms-verificatiecode met niemand, zelfs niet met vrienden of familie”.

Hoe herstel je je WhatsApp-account

In het geval dat een hacker je WhatsApp-account weet te bemachtigen, is het heel eenvoudig om het terug te krijgen. Je gebruikt gewoon dezelfde procedure die werd gebruikt om je profiel te stelen.

Open eerst de WhatsApp-app en voer het nummer van je SIM-kaart in. U ontvangt een SMS met een 6-cijferige verificatiecode en voert deze in op het formulier dat op het scherm verschijnt. Je bent nu weer de eigenaar van je WhatsApp-account. Om het te beschermen tegen aanvallen van kwaadwillende aanvallers, raden wij u aan twee-factor authenticatie in te schakelen in de app instellingen. Op deze manier moet iedereen die toegang wil tot uw berichten een geheime code kennen die alleen u kent.

Om authenticatie met twee factoren in te schakelen, moet u de app openen, naar Instellingen gaan, vervolgens naar Accounts en “Tweestapsverificatie” selecteren. Wanneer je de functie activeert, wordt je gevraagd om een code van zes cijfers die je van tijd tot tijd moet invoeren om je WhatsApp-profiel te gebruiken.