Waarom WhatsApp het profiel van veel gebruikers heeft geblokkeerd

WhatsApp kan het account van een gebruiker blokkeren als die de Servicevoorwaarden overtreedt, zoals het gebruik van nep-apps. Dit is waar het om gaat

“Je telefoonnummer is geschorst voor het gebruik van WhatsApp. Als dit bericht op je scherm verscheen toen je je WhatsApp-profiel opriep, heb je de Servicevoorwaarden geschonden en is het zeer onwaarschijnlijk dat je de aan je telefoonnummer gekoppelde account opnieuw kunt gebruiken. Je bent niet de enige: WhatsApp heeft de afgelopen jaren veel profielen geblokkeerd, vooral van gebruikers die aangepaste versies van de messaging app gebruiken.

Waar hebben we het over? Er zijn veel apps voor Android beschikbaar die een soortgelijke naam hebben als WhatsApp (WhatsApp Plus en GB WhatsApp) en exclusieve functies beloven. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om een verzonden bericht te bewerken, zelfs nadat de ontvanger het heeft gelezen, of om hetzelfde profiel op verschillende smartphones te gebruiken (een functie die de ontwikkelaars aan het ontwikkelen zijn, maar die nog niet beschikbaar is). Dit zijn allemaal premium functies die vooral jongere mensen aanspreken, maar die WhatsApp ten strengste verbiedt, zoals geschreven in de Servicevoorwaarden van de applicatie. En voor wie ze overtreedt, is de enige toegestane straf een permanente blokkering en het onvermogen om de applicatie opnieuw te gebruiken.

WhatsApp verwijdert profielen van gebruikers: hier is de uitleg

Wanneer je de Whatsapp-applicatie installeert, teken je een “contract” om de app te gebruiken en accepteer je de “Terms of Service”. Deze servicevoorwaarden hebben zeer specifieke regels die moeten worden nageleefd: als WhatsApp merkt dat een gebruiker te ver is gegaan, wordt zijn profiel onmiddellijk geblokkeerd. Als WhatsApp ontdekt dat een gebruiker te ver is gegaan, wordt zijn profiel onmiddellijk geblokkeerd, wat vaak neerkomt op het verwijderen van het account: het is erg moeilijk voor WhatsApp-medewerkers om hun beslissing terug te draaien, vooral als ze alle bewijzen hebben die ze nodig hebben om te bewijzen dat ze zich niet aan de Servicevoorwaarden hebben gehouden.

Een van de belangrijkste redenen waarom een WhatsApp-account wordt geblokkeerd, is de installatie van nep-apps die exclusieve functies beloven, maar eigenlijk erg gevaarlijk zijn. Zoals WhatsApp zelf ons op zijn Reddit-profiel herinnert, gebruik geen aangepaste versie van de app, want dit kan leiden tot een tijdelijke of permanente ban.

Zijn WhatsApp nep-apps echt gevaarlijk?

Het antwoord is ja. Er zijn geen alternatieve apps voor WhatsApp die zelfs maar extra functionaliteit bieden. Daarom heeft de messaging-app besloten de oorlog te verklaren aan al deze klonen en als een gebruiker “op heterdaad betrapt” wordt, volgt een onmiddellijke en permanente ban.

De nep-apps van WhatsApp spreken vooral mensen aan die niet vertrouwd zijn met computers en die zich laten overhalen door online advertenties. De extra functies die deze apps bieden, kunnen ook heel nuttig zijn (zoals de mogelijkheid om hetzelfde profiel op verschillende smartphones te gebruiken), maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Wat zijn de kosten? De beveiliging van onze persoonsgegevens.

In feite heb je door het gebruik van deze apps om berichten te versturen niet langer de bescherming van end-to-endencryptie en gaan je berichten via servers die niet door WhatsApp worden beheerd. Hierdoor kan elke hacker gemakkelijk informatie over je account verkrijgen.

Wat te doen als WhatsApp je account blokkeert

In het geval dat WhatsApp je profiel heeft geblokkeerd, is het enige wat je kunt doen contact opnemen met de klantenservice en je situatie uitleggen. Als het een fout is, hebt u weer toegang tot uw profiel, zo niet, dan hoeft u alleen maar uw SIM-kaartnummer te wijzigen.