Wat is POS-software?

POS-software, of Point of Sale-software, wordt gebruikt om een ​​transactie te voltooien wanneer een klant een betaling doet voor producten of diensten in een winkel. Met andere woorden, wanneer een klant artikelen in een winkel koopt, wordt een verkooppunttransactie voltooid. Kassasoftware is het centrale onderdeel van een bedrijf waar alle aspecten samenkomen, zoals verkoop, voorraadbeheer en klantrelatiebeheer. POS-software heeft de componenten van een kassa en een computer waarop kassamedewerkers de gekochte producten invoeren, de kosten berekenen en de betaling ontvangen om de transactie te voltooien.

POS-software versus kassa’s

Kassasoftware lijkt op een kassa doordat beide transacties afhandelen, maar daar houdt de gelijkenis op. Een kassasysteem integreert ook creditcardtransacties en het geeft een detailhandel een centraal punt voor het volgen van voorraad, klantloyaliteit, de effectiviteit van verkopers en meer. Via analyses kan kassasoftware u vertellen welke klanten u moet belonen, welke producten u moet promoten of korting moet geven en welke verkopers uw belangrijkste zijn. Kortom, een kassasysteem gaat veel verder dan een traditionele kassa om uw winstgevendheid te verbeteren.

Soorten kassasoftware

POS-software wordt over het algemeen ingedeeld in:

Mobiele POS

Dit is het meest basale type kassasoftware en kan worden gebruikt om betalingen te beheren en te verwerken en voorraadtracering uit te voeren.

POS-terminal

Deze kassasoftware is het meest gebruikte systeem door bedrijven omdat het geavanceerde functionaliteiten heeft tegen een redelijke prijs. Terminal POS kan zowel op software als hardware zijn gebaseerd, met extra functies zoals kassalades en barcodescanners.

In de cloud gehoste POS

Kassasystemen die in de cloud worden gehost, kunnen online of in de cloud worden ingesteld, samen met uw bestaande hardware, zoals computers, printers en tablets. Bedrijven van elke omvang kunnen profiteren van deze opzet vanwege de betaalbaarheid, het gemak en de schaalbaarheid.

Voordelen van kassasoftware

POS-software helpt detailhandelbedrijven soepeler te functioneren door:

  • Een goed overzicht geven van het bedrijf en de kasstromen bijhouden
  • Geavanceerde rapportage bieden om de meest en minst winstgevende producten te identificeren
  • Bijhouden van leveringen en voorraden
  • Productprijzen wijzigen en deze automatisch bijwerken in het systeem

Componenten van POS-software

Kassasystemen hebben twee basiscomponenten: hardware en software.

Hardware is de fysieke installatie van machines. Dit kan een tablet zijn die is gekoppeld aan een cloudgebaseerd systeem of een kassa die is aangesloten op een pc. Het kan worden geleverd met add-ons zoals een barcodescanner, bonprinter, kassalade en kaartmachine voor het verwerken van creditcard- of bankpasbetalingen.

De software werkt naast hardware en bewaart en beheert informatie in een database. Het is belangrijk om flexibele software te kiezen die werkt met de betalings- / gatewayprocessor van een bedrijf naar keuze.