3 risico’s van het gebruik van niet-originele besturingssystemen

Het is gemakkelijk om proefversies van de populairste besturingssystemen op het net te vinden, maar ze downloaden betekent jezelf blootstellen aan verschillende risico’s

Wanneer we horen over een Windows 10-update, zoeken veel mensen op het internet, op websites of forums, naar nuttige informatie over waar ze deze besturingssystemen kunnen downloaden zonder te betalen. Het gebruik van niet-originele besturingsplatforms kan echter de verkeerde keuze zijn.

Wanneer we op het net lezen over proefversies of gratis downloads van besturingssystemen, zelfs populaire zoals MacOS of Windows, vermijden we lichtvaardig om deze bestanden op onze pc’s te downloaden. Vaak zitten achter deze niet-originele besturingssystemen hackers die malware en virussen in illegale kopieën hebben verstopt. In de praktijk moedigen cybercriminelen ons aan om een nieuw besturingssysteem te updaten of uit te proberen, met als doel onze computer te saboteren en onze meest vertrouwelijke informatie te stelen. Er zijn in principe drie risico’s verbonden aan het installeren van een onofficieel besturingssysteem.

Gecompromitteerd besturingssysteem

Een besturingssysteem dat is gedownload van onofficiële bronnen, zoals hierboven vermeld, kan zijn gesaboteerd door kwaadwillenden. Er zijn verschillende manieren om een OS te stelen, ermee te knoeien en het dan weer op het net te zetten in de hoop dat mensen het zullen downloaden. Sommige zeer bekwame hackers kunnen het besturingsplatform rechtstreeks hebben gestolen van het bedrijf dat het OS maakt, of van gelieerde bedrijven. Het doel van deze cybercriminelen is niet het algemeen belang te dienen door gratis een dienst vrij te geven die anders vaak tegen betaling wordt aangeboden. Het doel van de hackers is zombiecomputers te creëren om een botnet te voeden, of onze identiteit te gebruiken om illegale activiteiten op het net uit te voeren, of om onze bankgegevens te stelen. En vaak zitten er achterdeurtjes in het gecompromitteerde besturingssysteem waarmee de hacker op elk moment weer bezit kan nemen van ons apparaat.

Malware-infecties

Naast problemen met het besturingssysteem zelf, zijn er een aantal aanvallen van hackers die zich achter valse beloften verschuilen. Het is bijvoorbeeld heel gebruikelijk om sites op internet te vinden die de gebruiker vragen om een gratis versie van MacOS of Windows 10 te downloaden, maar als we in werkelijkheid op de downloadknop klikken, installeren we geen besturingsplatform, maar downloaden we gewoon malware op onze pc.

Device Blocked

Soms zijn er ook bètaversies van populaire besturingssystemen op internet te vinden. Hackers stelen vaak deze proefversies en publiceren ze op het net. In sommige gevallen is er geen risico op malware, maar het gevaar voor onze apparaten is er niet minder om. Het installeren van een OS dat nog niet klaar is voor de openbare release kan betekenen dat een besturingsplatform wordt geïnstalleerd dat voortdurend storingen en bugs zal veroorzaken. En de incompatibiliteit kan zo duidelijk zijn dat onze computer of telefoon kan crashen en niet meer werkt.