Stalkscan, de site die alles over u en uw vrienden weet

Stalkscan is een tool waarmee u toegang krijgt tot alles wat openbaar is op Facebook: afbeeldingen, video’s, posts, commentaren. Eén klik volstaat

Het is nu een feit dat al ons online gedrag een deel van onze privacy wegneemt. Maar niet iedereen is zich ervan bewust dat een deel van deze informatie voor iedereen toegankelijk is. We worden hieraan herinnerd door Stalkscan, een tool voor Facebook gemaakt door een ‘ethische’ hacker.

Het systeem, ontwikkeld door de Belg Inti De Ceukelaire,

met slechts één klik kan het ons die enorme brok gegevens tonen die openbaar is op Facebook, en dus voor iedereen beschikbaar. Afbeeldingen, video’s, berichten, commentaren: in een paar seconden kun je alles vinden. Zelfs gênante informatie die naïeve gebruikers verborgen hadden willen houden. Het instrument, dat niet meer is dan een website, brengt gegevens aan het licht die niet naar behoren zijn beschermd. Je hoeft alleen maar de link te kopiëren en te plakken naar het profiel van de persoon die je wilt bespioneren, en je bent klaar. Zoals de naam al doet vermoeden, is Stalkscan een tool waarmee je kunt snuffelen aan alles wat openbaar is op Facebook.

Hoe Stalkscan werkt

De werking van de tool van de ‘ethische’ hacker, zoals Inti De Ceukelaire zichzelf op Twitter noemde, doet deels denken aan de omstreden Graph Search, de in 2013 door Facebook gelanceerde zoekmachine die de nodige zorgen had opgeroepen over de privacy van gebruikers. De door de hacker gemaakte site, met zijn essentiële ontwerp, stelt nieuwsgierigen ook in staat hun zoekopdracht aan te passen. Stalkscan biedt verschillende categorieën waarlangs u kunt gluren in openbare informatie, waaronder, zoals vermeld, voornamelijk foto’s, video’s, berichten en opmerkingen. Bovendien zou de site de privacy van de gebruikers niet schenden. Stalkscan verzamelt wat Facebook-leden oppervlakkig hebben besloten openbaar te delen.

Waarschuw privacy

Het is daarom belangrijk om twee keer na te denken voordat je iets op sociale media plaatst. Met één klik, kan iedereen alles over ons weten. Om te voorkomen dat een deel van je leven in de handen van iemand anders valt, moet je voorzichtig zijn. Controleer uw privacy-instellingen en vermijd, indien mogelijk, het delen van gegevens waar u op een dag spijt van kunt krijgen.