Don’t Look up: alles over de nieuwe Netflix-film met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol

Van de regisseur van The Big Bet, Adam McKay, komt de film met een stellaire cast waar de komende maanden veel over gesproken zal worden: Don’t Look up

Don’t Look up is de nieuwe Netflix-film geregisseerd door Oscarwinnaar Adam McKay en heeft een stellaire cast. In 2016 won McKay de prestigieuze prijs voor scenario voor een andere film die op het platform werd gedistribueerd, The Big Bet, en nu mikt hij met Netflix heel hoog met dit nieuwe project, een natuurlijke kandidaat om een heleboel prijzen in de wacht te slepen.

Don’t Look up is namelijk een van de films waar het platform het meest reikhalzend naar uitkijkt, ook omdat het nieuwe werk geschreven en geregisseerd door McKay een cast vol buitengewone acteurs heeft: van Leonardo Di Caprio tot Jennifer Lawrence en Jonah Hill tot Meryl Streep. Het centrale thema van de film is de milieuproblematiek. De film gaat met name over klimaatverandering, een onderwerp dat ook de hoofdrolspeler, Leonardo DiCaprio, na aan het hart ligt. Net als veel andere recente films zou Don’t Look Up vorig jaar worden uitgebracht, maar door de pandemie is dat aanzienlijk vertraagd. De film wordt nu echter afgesloten en we zullen hem in 2021 te zien krijgen.

De plot van Don’t Look up

De film heeft twee hoofdpersonages als kern: Kate Dibiasky een astronomie student, gespeeld door Jennifer Lawrence en haar universiteitsprofessor Randall Mindy, gespeeld door DiCaprio. De twee astronomen doen een buitengewone ontdekking: een komeet ligt op ramkoers met de aarde. Een echt probleem voor miljoenen mensen, maar ze ontdekken al snel dat er een groter probleem is: het kan niemand iets schelen dat er een enorme kogel ter grootte van de Mount Everest op het punt staat de planeet te raken.

Met de hulp van Dr Oglethorpe, gespeeld door Rob Morgan, beginnen Kate en Randall aan een wanhopige mediatournee om iedereen op de hoogte te brengen van wat er staat te gebeuren. Ze komen tot aan het kantoor van de President van de Verenigde Staten van Amerika, waar ze een onverschillige President Orlean aantreffen, met het gezicht van Meryl Streep, die zich niets van het nieuws aantrekt. Dezelfde reactie van haar zoon Jason, stafchef, gespeeld door Jonah Hill. Het kan niemand iets schelen wat er over iets meer dan zes maanden op aarde gebeurt.

De boodschap van Don’t Look Up en wanneer het uitkomt

De wereld is geobsedeerd door sociale media vol nieuws met een maximale levensduur van 24 uur. Het publiek interesseren voor wat er over zes maanden zal gebeuren lijkt een onmogelijke opdracht. De media zijn er, maar in Don’t Look Up is hun vervorming en disfunctioneren overduidelijk.

McKay vertrouwt voor deze satirische komedie op het tragikomische effect. Hij overdrijft menselijke angsten en emoties. De bezorgdheid van professor Randal DiCaprio staat in contrast met de lucide onverschilligheid van de president van de Verenigde Staten, Meryl Streep. Het resultaat is verbluffend: een natuurlijke bedreiging die de mensheid niet verenigt in de richting van samenwerking, neigt ertoe wereldwijd te worden genegeerd.

De film zal in december worden uitgebracht. Op de 10e in de bioscoop, in een beperkt aantal bioscopen, en vervolgens vanaf 24 december op Netflix voor alle abonnees van het platform.