Android-apps die zonder waarschuwing uw dataverkeer verbruiken

Veel van de apps die we op onze telefoons gebruiken, hebben een verbinding nodig, maar er zijn stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat u te veel data verbruikt

Smartphones hebben tegenwoordig een internetverbinding nodig om bijna alles te kunnen doen. De meeste apps die we op onze mobiele toestellen installeren, kunnen niet functioneren zonder internet. En er zijn ook apps die zonder waarschuwing onze mobiele data verbruiken.

We moeten dus goed op bepaalde specifieke apps letten om te voorkomen dat ons maandelijkse data-abonnement voortijdig opraakt. Natuurlijk zijn sociale netwerksites, met alle multimedia-inhoud die zij bevatten, echte Giga-zuigers. Neem Twitter, bijvoorbeeld. Het microbloggingplatform start standaard met GIF’s en video’s. Deze functie verbruikt onze maandelijkse abonnementsgegevens exponentieel. Gelukkig is dit probleem vrij eenvoudig op te lossen. Allereerst moeten we op onze profielfoto klikken in de linkerbovenhoek.

Dit zal het menu openen en we moeten naar het gedeelte Instellingen en Privacy gaan. We scrollen naar beneden in het menu naar Gegevensgebruik en hier, onder het kopje video, moeten we naar Video afspelen gaan. Selecteer in het pop-upmenu Alleen Wi-Fi of Nooit.

Google Photos

Google Photos is zeker een nuttige dienst, waarmee u ook back-ups van foto’s en video’s kunt maken. Zonder de juiste instellingen kan de Google-dienst echter een echt probleem vormen voor de “gigs” in ons telefoonabonnement. Om te voorkomen dat de app afbeeldingen downloadt zelfs als de dataverbinding actief is, moeten we de standaardfuncties van de service wijzigen. Ga hiervoor naar het menu en selecteer Instellingen. Zoek vervolgens naar de sectie Back-up en synchronisatie en zorg ervoor dat back-up is uitgeschakeld wanneer de gegevensverbinding actief is.

Instagram

Dezelfde voorzorgsmaatregelen gelden voor Instagram als voor Twitter. Standaard staat de app ons toe automatisch video’s te bekijken, zelfs wanneer de dataverbinding actief is. Dit is een handige oplossing, maar wel een die veel gegevens verbruikt. Om dit te voorkomen, moeten we naar Instellingen gaan (het pictogram met de drie verticale stippen) en op zoek gaan naar de sectie Mobiel gegevensgebruik. Op de pagina die opent zien we het vinkje onder Standaard, om minder “giga” te verbruiken moeten we de optie ” Minder data gebruiken” selecteren.

Facebook

Voor Facebook geldt, zoals u misschien al geraden had, hetzelfde als voor Twitter en Instagram. Om video’s automatisch uit te schakelen op de beroemde social media app, moeten we naar Instellingen gaan. Om ze te vinden, klikt u op het pictogram met drie verticale lijnen en scrollt u vervolgens in het menu naar App Settings. Hier op de pagina die opent moeten we het vinkje weghalen bij “Video’s in de Nieuwssectie beginnen met geluid”. Zodra dit is gebeurd, gaat u naar dezelfde pagina en vervolgens naar het gedeelte Automatisch afspelen. Hier selecteren we alleen met Wi-Fi, of Nooit automatisch video’s afspelen.

Youtube

Het probleem met YouTube is vooral de kwaliteit van de video’s die worden afgespeeld. Het is duidelijk dat hoe hoger de resolutie, hoe meer gegevens we verbruiken. Om overmatig verbruik te vermijden, kunnen we naar de instellingen gaan (de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek) en Algemeen selecteren. Op dit punt kunnen we het item Beperk het gebruik van mobiele gegevens controleren (in de praktijk zullen we alleen HD-video’s met Wi-Fi zien). We kunnen ook overwegen het automatisch afspelen uit te schakelen. Op YouTube wordt deze functie gebruikt om een aanbevolen video te starten nadat de film van onze keuze is afgelopen.