Medialine neemt IT-On.Net over

Het systeemhuis Medialine uit Rijnland-Palts koopt de Düsseldorfse concurrent IT-On.Net en breidt daarmee uit in Noordrijn-Westfalen. De gezamenlijke focus van de bedrijven, die beide iTeam-partner zijn, ligt op managed services en cloud.

Medialine zet de expansiekoers van de afgelopen jaren voort. De systeemhuisgroep, met hoofdzetel in Bad Sobernheim, neemt zijn Düsseldorfse concurrent IT-On.Net over voor een niet nader bekendgemaakte overnameprijs. De ondernemingen, die beide deel uitmaken van de vereniging van systeemhuizen iTeam, bereikten reeds in mei van dit jaar een overeenkomst. De koopovereenkomst wordt echter pas op 1 januari 2021 van kracht. “Vanwege de bijzondere situatie wilden we onszelf wat meer tijd geven”, zegt Martin Hörhammer, CEO van Medialine, verwijzend naar de Coronapandemie.

Door de overname breidt het bedrijf uit Rijnland-Palts zijn positie uit in Noordrijn-Westfalen, waar het eerder een vestiging in Wuppertal had. Met IT-On.Net komen 42 werknemers bij het bedrijf. In totaal heeft Medialine nu 13 vestigingen in Duitsland en ongeveer 300 werknemers. Het systeemhuis uit Düsseldorf zal onder zijn vorige naam blijven opereren en zijn herkenbare profiel behouden, zoals Medialine dat ook heeft gedaan na de overnames van ITK Communications in Berlijn (2013) en Interface Systems in Dresden (2018).

Successieplan

Karsten Agten, managing partner bij IT-On.Net, blijft na de verkoop nog drie jaar aan boord in zijn managementrol, aldus de overeenkomst. Hij dacht al enige tijd na over zijn opvolging en vond in Medialine “de ideale partner” voor de toekomst van het bedrijf, benadrukt de 62-jarige. Wat de portefeuilles van de fabrikanten betreft, is de overname niet noodzakelijk een perfecte match. Medialine is een nauwe partner van Dell, Sonicwall en Sophos. IT-On.Net werkt voornamelijk met Fujitsu en Watchguard. Wat de systeemhuizen echter gemeen hebben, is een uitgesproken focus op managed services en cloud. In dit opzicht zal er een intensieve uitwisseling van know-how, concepten en tools plaatsvinden, kondigt Stefan Hörhammer, COO bij Medialine, aan.

Beide bedrijven bieden diensten aan op hun eigen platformen. Medialine exploiteert acht datacenters, waarvan vijf in Duitsland, twee in Oostenrijk en één in Roemenië, waar de groep nog meer vestigingen heeft. In een hybride aanpak biedt het huisvesting, hosting, infrastructuur en softwarediensten, maar ook toegang tot het Microsoft Azure-cloudplatform. IT-On.Net exploiteert een datacenter in Düsseldorf, waar het systeemhuis voornamelijk webapplicaties voor klanten host.

Van pc-dealer tot systeemhuis

Medialine werd in 1999 opgericht door Martin Hörhammer, die toen nog student was, als pc-assembleur en pc-dealer. Sinds 2003 heeft hij samen met zijn broer Stefan het bedrijf uitgebouwd tot een landelijk opererend systeemhuis, dat vandaag de dag actief is op de drie businessgebieden IT Infrastructure, Managed & Cloud Services en Business Solutions.

IT-On.Net werd in 2003 opgericht door Karsten Agten, die al een carrière achter de rug had als Sales Manager bij Matthiesen Daten en als Managing Director bij ERP-provider Bäurer. Het bedrijf richt zich op de implementatie en exploitatie van IT-infrastructuur, de ontwikkeling van webapplicaties en IT-beveiliging. Begin dit jaar heeft Agten de dochteronderneming IT-On.Net Süd in Hüfingen, Baden, verkocht aan haar directeur Jürgen Gut. Gut is op zijn beurt in juni met zijn 16-koppige team toegetreden tot de Rottweiler Mait Group (voorheen ComputerKomplett).