VMware vSphere 7 correct licenseren

Het licenseren van een VMware vSphere omgeving is allesbehalve eenvoudig. VMware biedt verschillende bundels en edities aan die niet alleen verschillen qua functies, maar ook qua licenties. Licenties voor vSphere 6.x kunnen bijvoorbeeld niet worden gebruikt voor vSphere 7.

Bedrijven die vertrouwen op VMware vSphere voor virtualisatie in het netwerk moeten een goede planning maken voor licenties wanneer zij van plan zijn te upgraden naar vSphere 7. Er zijn ook een aantal zaken te overwegen met de nieuwe aanwinst van vSphere 7. Allereerst moet er rekening mee worden gehouden dat vSphere 6 licenties niet mogen worden gebruikt voor vSphere 7 licenties. Soms is er echter de mogelijkheid van een licentie-upgrade. Bovendien zijn er andere vernieuwingen op het gebied van licenties waarmee rekening moet worden gehouden bij het upgraden naar de nieuwe versie.

Aan de slag met VMware vSphere-licenties

De juiste licenties hebben ook een functionele impact. Wanneer een ESXi 6.x server wordt geüpgraded naar versie 7, is een nieuwe licentie vereist die ook op de server moet worden toegepast. De server kan tot 60 dagen in testmodus worden gebruikt zonder licentie. In deze modus heeft het alle functies als met een Enterprise Plus licentie. Na de 60 dagen worden deze functies echter opgeheven.

Supportcontracten verplicht in het eerste jaar

Wanneer VMware vSphere voor het eerst wordt aangeschaft, moet altijd een support- of abonnementslicentie met een minimale looptijd van één jaar worden aangeschaft bij VMware. Als het contract afloopt, hoeft het niet te worden verlengd, maar de eerste aankoop is altijd noodzakelijk. Basis ondersteuningscontracten (12×5) omvatten ondersteuning via e-mail, telefoon en toegang op afstand. De responstijden liggen tussen 4 en 12 uur, binnen het bedrijf kunnen 4 contactpersonen worden genoemd. Gedurende de looptijd kunnen gratis updates worden geïnstalleerd. Naast Basisondersteuning kan ook Productieondersteuning (24×7) worden geboekt. De responstijden liggen hier tussen 30 minuten en 12 uur.

Selectie van edities

vSphere 7 is beschikbaar in de Standard en Enterprise Plus edities. Acceleration, ROBO en Essential kits zijn ook weer beschikbaar in de nieuwe versie. Er is echter niet langer een Platinum Edition in vSphere 7.

VMware vSphere wordt gelicentieerd per CPU. Een server met twee CPU’s heeft dus twee vSphere licenties nodig. De CPU-kernen (sockets) spelen ook een rol bij het verlenen van licenties. Een nieuwe functie is de beperking van een vSphere-licentie tot 32 CPU-cores. Als er meer kernen in de server worden geïnstalleerd, zijn er dienovereenkomstig meer vSphere licenties nodig. Als een CPU met 64 cores in de server is geïnstalleerd, zijn twee licenties vereist bij gebruik van vSphere 7.

Als in de server twee CPU’s met elk 48 cores worden gebruikt, moeten vier licenties worden aangeschaft. Hoewel hier slechts 96 cores worden gebruikt, staat VMware geen licenties met drie licenties toe, aangezien de licenties vastzitten aan één processor. Indien deze processor meer dan 32 kernen heeft, is een tweede licentie vereist. Indien twee processoren worden gebruikt, moeten in dit geval vier licenties worden gekocht. Deze beslaan dan tot 64 CPU-kernen per processor. Er is echter geen korting als er minder CPU-kernen worden gebruikt. Zodra het maximale aantal van 32 CPU-kernen is overschreden, moet een nieuwe licentie worden aangeschaft.

Licentie-upgrade voor vSphere 6-licenties

Als er een huidige ondersteunings- en licentieovereenkomst met VMware is voor versie 6, bestaat de mogelijkheid om de bestaande licenties te upgraden naar versie 7. Licenties voor VMware vSphere Standard 6.x kunnen ook worden geüpgraded naar vSphere 7 Enterprise Plus. Bij het upgraden van licenties van vSphere 6 naar vSphere 7 is opnieuw een minimum van één jaar Basic Support/Subscription vereist.

Kortingen bij VMware

Bij VMware gelden voor sommige organisaties speciale voorwaarden. Zo kunnen bijvoorbeeld scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen korting krijgen. Vennootschappen die zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting komen ook in aanmerking voor kortingen. Hiertoe behoren verenigingen, organisaties zonder winstoogmerk, staatsbedrijven, gilden, alsmede kamers van ambachten en kamers van koophandel.

Licentieverlening voor VMware-producten in filialen

In principe kan een willekeurig aantal VM’s op een virtualisatiehost worden geëxploiteerd. ROBO-licenties (Remote Office Branch Office Editions) zijn ideaal voor bedrijven die naast het hoofdkantoor ook VM’s aanbieden op hosts in bijkantoren. Hier is het mogelijk afzonderlijke licenties voor de bijkantoren aan te schaffen, de zogenaamde “Remote Office Branch Office Editions” (ROBO). VMware biedt licentiepakketten aan met elk 25 VM-licenties. Een licentiepakket maakt de levering van 25 VM’s in het bijkantoor mogelijk. Als het aantal niet voldoende is, moet vSphere Standard of vSphere Enterprise Plus ook worden gelicentieerd in de bijkantoren.

Licentieverlening vSphere en vCenter samen

In veel omgevingen worden de vSphere-hosts (ESXi) gecombineerd met vCenter om een federatie te vormen. Gewoonlijk wordt vCenter afzonderlijk in licentie gegeven als een serverlicentie. Met de VMware vSphere Essentials Kit biedt VMware een licentie voor kleine organisaties. Per bedrijf mag slechts één Essentials Kit worden gebruikt. De bundel bestaat uit licenties voor 3 vSphere hosts met maximaal 2 CPU’s. Een vCenter Server Essentials licentie is ook inbegrepen. Met deze licentie kunnen echter alleen de drie hosts worden beheerd die in de kit zijn gelicentieerd.

Een uitbreiding met extra licenties is niet mogelijk bij gebruik van deze kits. Organisaties hebben echter de mogelijkheid om de Essentials Kit te upgraden naar een Acceleration Kit. De vSphere 7 Essentials Plus Kit is ook beschikbaar. Hier zijn ook vMotion, X-Switch vMotion, High Availability, Data Protection en Replicatie opgenomen.

VMware vSphere 7 Enterprise Plus Acceleration Kit

Organisaties die een bundel willen licenseren maar waarvoor een Essentials Kit niet volstaat, kunnen kiezen voor Acceleration Kits. Deze bevatten 6 licenties voor vSphere Enterprise Plus en één vCenter Server Standard licentie. Als de licenties niet voldoende zijn, kunnen afzonderlijke licenties voor vSphere of vCenter worden toegevoegd. Versnellingskits hebben niet de beperking van Essentials-kits.

Licentieer vCenter afzonderlijk

Naast de Essentials en Acceleration Kits kan vCenter natuurlijk ook afzonderlijk van vSphere worden gelicentieerd in de nieuwe versie 7. vCenter is beschikbaar in verschillende edities. Met vCenter Standard kunnen tot 2.000 vSphere hosts worden beheerd. Deze editie bevat alle functies die door vCenter worden ondersteund. vCenter Server Foundation maakt het beheer van omgevingen met maximaal 4 vSphere hosts mogelijk. De Essentials Kit bevat vCenter Server Essentials. Deze licentie staat alleen het beheer toe van hosts die zijn geïntegreerd in de Essentials Kit.

Elke instantie van vCenter die in het netwerk is geïnstalleerd, moet ook over een licentie beschikken. In tegenstelling tot vSphere speelt de hardware geen rol bij de licentiëring van vCenter.

vCenter kan worden geïnstalleerd of gebruikt als een apparaat. De appliance is een vooraf geconfigureerde VM die snel in het netwerk kan worden geïntegreerd. Wat licenties betreft, maakt het niet uit of vCenter wordt geïnstalleerd of als een appliance wordt gebruikt. Ook hier dekt één licentie de werking van één vCenter instance.