Hoe maak en gebruik je Memoji op iPhone en Android

Het maken en gebruiken van Memoji, aanpasbare avatars naar jouw gelijkenis, is eenvoudig op zowel iPhone als Android: je kunt ze gebruiken met Whatsapp en ze opslaan in je galerij.

Memoji-stickers, die aanpasbare karikaturen van onszelf die je met een iPhone (6s en hoger) via Whatsapp kunt versturen, blijken erg populair.

Laten we onszelf niet wijsmaken dat je van vrienden of familie een geanimeerd gezichtje hebt gekregen en nu wilt begrijpen hoe ze werken en hoe je ze kunt maken. In deze korte handleiding laten we je zien hoe je met een paar simpele tikjes je eigen virtuele avatar maakt.

Memoji-stickers: hoe ze werken

Dankzij de iOS 13-update zijn Memoji voor veel mensen beschikbaar geworden. Voorheen konden deze virtuele avatars alleen worden gebruikt door bezitters van zeer recente Apple-telefoons, vanaf de iPhone X. Nu kunnen zelfs bezitters van oudere iOS-smartphones hun voordeel doen met deze grappige karikaturen. Het is wel belangrijk dat je iPhone de A9-chip heeft, waardoor Memoji-stickers vanaf de vijfde generatie beschikbaar zijn (ook voor iPads).

Door de aanwezigheid van een menu met tabbladen kun je elk detail van je uiterlijk veranderen: van je kapsel tot je huidskleur, van je ogen tot je tanden. Je kunt ook AirPods in je oren doen of je tong doorprikken. De animaties die u kunt maken zijn van verschillende aard: van lachende karikaturen tot slaperige, van gestresste Memoji (waarvan de hersenen ontploffen) tot die met hartvormige ogen. Ze kunnen rechtstreeks vanaf het Whatsapp-toetsenbord worden verzonden.

Hoe maak je Memoji Stickers

De procedure voor het maken van Memoji stickers is snel en eenvoudig. Eerst moet je naar iMessage gaan, het smiley-pictogram selecteren en op het menu met de drie puntjes tikken. Zodra u het menu met de verschillende emoji hebt geopend, veegt u van links naar rechts. In deze nieuwe sectie vindt u de meest voorkomende Animoji in statische vorm als normale stickers. Om een nieuwe Memoji te maken, klikt u op de + knop.

De editor wordt nu geopend waar u uw eigen Memoji kunt maken. Van hieruit kunt u de gelaatstrekken bewerken. Wanneer u klaar bent met het bewerken van de gezichtsdetails, drukt u op de knop in de rechterbovenhoek. In het traditionele emoji-menu vindt u nu uw Memoji in de vorm van een sticker die u naar uw contacten kunt sturen. Waarschijnlijk gebruik je iMessage echter weinig en wil je weten hoe je Memoji-stickers kunt gebruiken op Whatsapp, veruit de populairste en meest gebruikte messaging-app.

De Memoji-sticker op Whatsapp

Om Memoji-stickers te gebruiken in applicaties van derden, zoals Whatsapp, ga je gewoon naar het menu waar de klassieke smilies staan: je ziet dan vanzelf de beschikbare Memoji-stickers.

Als u met iemand aan het chatten bent, klikt u gewoon op het smiley-pictogram onder aan het toetsenbord (hoewel dit verschilt afhankelijk van het type toetsenbord dat u gebruikt) en scrollt u naar boven: hier vindt u uw persoonlijke avatar in een statische toets en kunt u kiezen uit een reeks uitdrukkingen en grimassen. Als u er meer wilt toevoegen, klikt u op het pictogram met de drie puntjes (…) en vervolgens op het +-pictogram.

Hoe krijg ik Memoji-stickers op Android

Tegenwoordig kunnen alleen Apple-apparaten Memoji-stickers maken. U hoeft alleen maar de laatste update te downloaden om ze te gebruiken. Maar niet iedereen weet dat bezitters van een Android-smartphone ook Memoji kunnen gebruiken en ze kunnen delen met hun contacten! De procedure om Memoji te verkrijgen is eenvoudiger dan je zou denken: vraag gewoon aan een vriend of kennis die een iPhone bezit om een Memoji te maken en stuur het naar jou via Whatsapp. Zodra je hem op je smartphone hebt ontvangen, kun je de memoji opslaan op je virtuele toetsenbord, zodat je hem zo vaak kunt gebruiken als je wilt.

Als je een Samsung-smartphone hebt, vergeet dan niet dat je AR-emoji hebt, die te vinden zijn op de nieuwste modellen, zoals de Galaxy S9 en Galaxy S10. Met de camera van uw smartphone kunt u prachtige karikaturen van uzelf maken door eenvoudig ‘Emoji AR’ te selecteren in de lijst met opnameopties. Je kunt de teint, het haar, het gezicht en zelfs de kleding van je avatar aanpassen.

Heb je geen Samsung-apparaat? Geen probleem. Download gewoon een zeer interessante app: Zepeto, een applicatie waarmee u uw eigen avatar kunt maken en deze kunt omzetten in een sticker om te delen op Whatsapp en andere sociale netwerken. Bovendien kunt u uw avatar een virtueel leven geven door hem samen te brengen met uw vrienden die Zepeto gebruiken.