Hoe geheugen vrijmaken op je Mac

Er is een handig tooltje op Apple computers waarmee je in een paar stappen geheugen kunt vrijmaken op je Mac: hier lees je wat het is en hoe het werkt in deze stap-voor-stap gids

Het kwijtraken van geheugen op je Mac is iets wat veel mensen nooit willen doen om ten minste twee redenen. Ten eerste is het altijd moeilijk om iets kwijt te raken, of het nu een video is of een film die je een paar keer hebt bekeken, en ten tweede kost het veel tijd om alles wat zich in de loop der jaren heeft opgehoopt door te spitten en het overbodige een voor een te verwijderen.

Maar er is goed nieuws voor bezitters van een Apple computer: geheugen vrijmaken op je Mac is heel eenvoudig als je het doet met een door Apple beschikbaar gesteld hulpprogramma dat maar weinigen kennen. Het is een van die systemen waarvan je, op het moment dat je het ontdekt, spijt krijgt dat je het niet eerder hebt gekend, misschien voordat je alle bestanden hebt opgestapeld die het vroeg of laat nodig maken het geheugen grondig te reinigen. En het goede nieuws houdt daar niet op, want de toegang is vrij eenvoudig en met deze korte gids wordt het kinderspel. Laten we nu eens kijken hoe geheugen vrij te maken op de Mac.

Hoe geheugen vrij te maken op de Mac

Om geheugen vrij te maken op de Mac in een paar eenvoudige stappen kunt u gebruik maken van een functie, zeer handig, voorgeïnstalleerd op alle recente machines van de Apple. Om toegang te krijgen tot dit programma, klikt u eerst op het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek van een willekeurig scherm en kiest u Over deze Mac.

Er wordt dan een venster geopend met essentiële informatie, waaronder de geïnstalleerde versie van macOS, het Mac-model, de chip, het RAM-geheugen, de opstartschijf en het serienummer. Onthoud hoe u bij deze informatie kunt komen, mocht u die ooit nodig hebben.

Bruikbare informatie die we niet nodig hebben om geheugen vrij te maken op de Mac, echter. We gaan verder door te klikken op het onderdeel Opslag bovenaan dit venster. Het volgende scherm toont de naam van de harde schijf met de beschikbare ruimte in verhouding tot de totale ruimte. Om geheugen vrij te maken, moeten we klikken op Manage… om toegang te krijgen tot een zeer groot en nuttig venster. Laten we het eens in detail bekijken.

De “slimme” mogelijkheden om je Mac schoon te houden 

Het eerste onderdeel is Archief naar iCloud, waarmee je kunt instellen dat je Mac automatisch bestanden, foto’s en berichten naar Apple’s cloud overzet om ruimte vrij te maken. Alleen recent gebruikte bestanden en foto’s van mindere kwaliteit worden op de Mac opgeslagen, maar deze kunnen nog wel uit iCloud worden gedownload. Maar wees gewaarschuwd: iCloud biedt slechts 5 GB gratis ruimte, daarna moet je upgraden naar betaalde plannen die beginnen bij €0,99 per maand voor 50 GB ruimte op de servers van Apple.

Het tweede onderdeel is Ruimteoptimalisatie. Hiermee worden films en tv-programma’s die u al hebt bekeken automatisch uit het geheugen van uw Mac verwijderd.

Het derde onderdeel is Prullenbak automatisch legen, wat een zeer handige functie is omdat hiermee bestanden die langer dan 30 dagen in de Prullenbak staan automatisch worden verwijderd.

Het vierde (en laatste) onderdeel is Orde maken, waarmee u handig door documenten en inhoud in het geheugen kunt bladeren om in een paar stappen die documenten en inhoud te verwijderen die niet langer nodig zijn.

Verwijder apps en documenten met één klik

Aan de linkerkant van deze vier items bevindt zich een zijmenu waarmee u per categorie kunt bladeren door wat er in het geheugen is opgeslagen: onder Toepassingen vindt u een intuïtieve lijst met geïnstalleerde apps, en elk van deze kan worden verwijderd met een eerste klik op de bijbehorende regel en een tweede klik onder Verwijderen… onderaan. Hetzelfde geldt voor elk item in het zijmenu.