De zoetste verleiding sinds Raspberry-Pi: de OSD335x C-SiP Linux computer van Octavo Systems meet slechts 27 mm x 27 mm – en combineert toch ARM-A8 processor, voeding, klok, RAM en flash in een platte behuizing.
Toen de eerste PC-processor – een AMD Athlon K75 – in het millenniumjaar 2000 de prestigieuze grens van 1 GHz doorbrak, zat hij samen met twee grote L2 cache-chips op een uitgestrekte slot-A-module ter grootte van twee iPhones boven op elkaar gestapeld. Het werd zo heet dat montage op het moederbord niet meer mogelijk was. Een weelderige actieve koeler hield de rekeneenheid, die zich meestal in een enorme torenkast bevond, in leven.
De vooruitgang die de technologie in deze 18 jaar of meer heeft geboekt, wordt geïllustreerd door de OSD335x C-SiP van Octavo Systems: deze uiterst compacte 1 GHz complete computer is ondergebracht in een ball grid array (BGA) behuizing met een randlengte van slechts 27 mm x 27 mm en een hoogte van enkele millimeters. Naast de ARM Cortex A8-processor Sitara AM335x van Texas Instruments bevat het “System-in-Package” (SiP) alle componenten waaruit een computer is opgebouwd: tot 1 GB DDR3 RAM, 4 KB EEPROM, twee voedingen, tot 16 GB eMMC flashgeheugen, een MEMS-oscillator en meer dan 100 passieve componenten. De SiP is met de buitenwereld verbonden via 400 poorten.
Systeem in verpakking: “Alleen voeding en een paar weerstanden zijn nog nodig”
“De integratie van de eMMC-flash en oscillator met de processor, RAM en voedingen maakt de OSD335x C-SiP tot een compleet systeem,” legt Gene Frantz, CTO bij Octavo Systems, uit. De oplossing zou alles omvatten wat nodig is voor een krachtige Linux-computer. “Alleen stroom en een paar weerstanden zijn nodig. Daarom noemen we het een compleet systeem-in-pakket.”
Volgens Octavo elimineert de uitgebreide integratie van de OSD335x C-SiP veel repetitieve en vervelende taken bij het ontwerpen van computersystemen. Taken zoals het ontwerpen van DDR3-geheugeninterfaces en het instellen van stroomsequencing zijn niet langer nodig. Ontwikkelaars zouden zich ook geen zorgen hoeven te maken over elektromagnetische compatibiliteit.
Meerdere configuratiemogelijkheden voor verschillende toepassingen
“De OSD335x C-SiP stelt ontwikkelaars in staat om een computersysteem te implementeren in de helft van de tijd die het anders zou kosten om een standalone oplossing te ontwikkelen”, zegt Erik Welsh, application engineering manager bij Octavo Systems. Vergeleken met een gelijkwaardig systeem, gebouwd met stand-alone componenten, is de Octavo oplossing maar half zo groot, zegt hij, wat veel embedded ontwerpen vereenvoudigt.
Volgens Octavo Systems is de OSD335x C-SiP geschikt voor een breed scala aan toepassingen op het gebied van gebouwautomatisering, industriële besturingen en consumententoepassingen. Het is vooral populair voor gebruik in IoT-toepassingen, zei hij. “Door de Sitara-AM335x processoren te integreren in de Octavo SiP’s, biedt Octavo een breed scala aan prestaties, communicatie-periferie en noodzakelijke systeemcomponenten,” legt Adrian Valenzuela, Catalog Processors Marketing Director bij TI, uit. “Omdat al deze functies beschikbaar zijn als een oplossing die ook compatibel is met andere Sitara-AM335x-processoren, kunnen ontwerpen worden aangepast voor een breed scala aan toepassingen.”
Vereenvoudigde inkoop: “Slechts één component in plaats van meer dan honderd”
Omdat ontwikkelaars zich niet langer zorgen hoeven te maken over een continue aanvoer van kritische componenten zoals condensatoren, DDR- en EMMC-geheugen, worden de inkoop van componenten en het beheer van de toeleveringsketen vereenvoudigd, zegt Greg Sheridan, marketingmanager bij Octavo Systems. “De volledige integratie van onze SiP’s betekent dat onze klanten zich de inkoop en het beheer van meer dan 100 componenten kunnen besparen.” Zij zouden zelf nauw samenwerken met de leveranciers om de levering van begin tot eind te garanderen.
Octavo Systems verwacht dat de OSD335x C-SiP tegen het einde van het jaar beschikbaar zal zijn voor de algemene markt. Gegevensbladen en monsters zijn reeds beschikbaar. Volgens de fabrikant zal de eerste variant uitgerust zijn met de AM3358-processor, 512 MB DDR3-geheugen en 4 GB eMMC en zal hij beschikbaar zijn voor het industriële en commerciële temperatuurbereik. Qua prijs moet de SiP zich richten op een gelijkwaardig discreet systeem, zegt Sheridan: “Ons doel is om onze producten zo aantrekkelijk te maken vanuit het oogpunt van integratie en kosten dat er geen reden meer is voor een discreet ontwerp.”
Dit artikel verscheen eerst op ons partnerportaal, Elektronikpraxis.