De vijfde etappe: Sint-Petersburg per boot

Opnieuw ligt de Russische grens op de route – of moeten we zeggen: in de weg? De deelnemers aan de rally brengen hier tenminste een groot deel van de dag door. Maar uiteindelijk worden ze gecompenseerd door het prachtige landschap van Sint-Petersburg.

De vijfde dag is een wachtdag, omdat de auto’s allemaal de Russische grens over moeten en geregistreerd moeten worden. De controlepost werd vandaag dus niet opgezocht, maar is al bekend: de grensovergang waar iedereen elkaar toch ontmoet.

Onze redactrice Sarah Maier van IT BUSINESS brengt deze etappe door in de Renault van Hans-Jörg Marks, algemeen directeur van Laufwerk – Digitale Werkstatt. Ze zijn onderweg met het startnummer 64.

Een tijdsindeling heeft deze keer weinig zin, aangezien de auto’s van tevoren op internet moesten worden geregistreerd en iedereen een tijdslot kreeg toegewezen om de grens over te steken – of liever gezegd om het papierwerk dat daarvoor nodig is, langzaam te verwerken. Na een miezerige vier en een half uur van douane-inklaring met alleen schriftelijk in te vullen papieren, kan de reis eindelijk doorgaan.

Er was echter een klein straaltje hoop tijdens de wachttijd. In niemandsland op de brug tussen Estland en Rusland, konden de uitwisselingen plaatsvinden. En de rally-“mascotte” Max werd op diverse foto’s vereeuwigd.

Een stadstour per boot in St. Petersburg compenseert iedereen voor de inspanning. Maar door de douaneformaliteiten begint de tour erg laat. Aangezien het nog daglicht is tot na middernacht, valt dit nog mee.

UPDATE: Nu ook de video’s van de rallydagen 3 en 4 online

Zie hier de impressies van de vorige etappes: