Hoe YouTube Music, de muziekstreamingdienst, werkt

Google heeft zich ook bij de muziekstreamingdiensten gevoegd met YouTube Music, een digitaal platform voor het beluisteren van muziek en het bekijken van clips uit de officiële catalogus van het Amerikaanse bedrijf. Dit voorstel is een geldig alternatief voor gerenommeerde diensten als Spotify en Apple Music, speciaal ontworpen voor Android-gebruikers en YouTube-fans, met de mogelijkheid om te kiezen tussen het gratis account met advertenties of het advertentievrije Premium-account met exclusieve functies. Laten we eens een gedetailleerde blik werpen op alles wat je moet weten om te begrijpen wat YouTube Music is, hoe het werkt en hoeveel het kost.

YouTube Music: wat is het?

YouTube Music is een online audio- en videostreamingdienst, beschikbaar voor zowel de pc via het desktop webplatform als voor mobiele apparaten via de app. Uiteraard is het een voorstel dat nauw verbonden is met YouTube en de diensten van Google, in feite maakt het gebruik van de enorme database van bestanden van de beroemde video-sharing applicatie van het Mountain View bedrijf, waardoor meer dan 70 miljoen officiële tracks beschikbaar zijn. In tegenstelling tot andere diensten zoals Apple Music en Spotify kan YouTube Music niet alleen audiobestanden aanbieden, maar ook originele video’s, covers en liveshows, waardoor het zich onderscheidt van zijn concurrenten.

Muziek kan online en offline worden beluisterd, bestanden kunnen van het platform worden gedownload of op de achtergrond worden afgespeeld. U kunt hele albums van uw favoriete artiesten beluisteren, of afspeellijsten met muziek per genre of thema. YouTube Music bevat ook de nieuwste trends, nieuwe albums en singles, evenals YouTube’s eigen hitlijsten en de succesvolste muziekvideo’s.

De YouTube Music-database is uitgebreid: selecteer het rockgenre om de beste nummers en albums te vinden, maar ook specifieke afspeellijsten zoals 70’s en 80’s Rock Hits, Grunge Era, Arena Rock Hits en Rock Essentials. Omdat de dienst is gekoppeld aan YouTube, biedt deze ook aanbevelingen op maat, zoals gepersonaliseerde afspeellijsten van je favoriete artiesten. Gebruik anders gewoon de zoekbalk en het automatische systeem toont je alle nummers van de artiest, of gerelateerde aanbevelingen die interessant kunnen zijn.

Hoe kijk ik naar YouTube Music

De muziekstreamingdienst van Google wordt aangeboden via YouTube Music voor pc’s, smartphones en tablets, met de mogelijkheid om toegang te krijgen vanaf elk vast of mobiel apparaat. De desktopversie is online beschikbaar, dus gebruik gewoon een webbrowser zoals Google Chrome of Safari om verbinding te maken met het platform via music.youtube.com. Anders kun je vanaf Android- of iOS-smartphones en -tablets de YouTube Music-app downloaden, die gratis verkrijgbaar is in de Google Play Store en App Store.

De YouTube Music-app voor Android is compatibel met alle telefoons en tablets met het besturingssysteem van Google. Met meer dan 500 miljoen downloads is het een van de populairste apps voor het luisteren naar muziek en het bekijken van muziekclips. De iOS-app is ook gratis, en is compatibel met iPhone, iPad en iPod Touch vanaf iOS 11 en latere versies van Apple’s besturingssysteem. De app is ook beschikbaar voor Android TV, zodat je muziekvideo’s van het platform rechtstreeks op compatibele smart-tv’s kunt bekijken, of op gewone tv’s met toegang via Google Chromecast.

Hoeveel kost YouTube Music en Premium

YouTube Music is er in verschillende versies, waaronder een volledig gratis basistoegang met advertenties, toegankelijk via je Google-account op alle compatibele apparaten of online. Je kunt je ook abonneren op YouTube Music Premium, dat €9,99 per maand kost met een gratis proefperiode van 1 maand. Hiermee kun je advertenties verwijderen en krijg je een aantal extra functies, zoals het beluisteren van muziek op de achtergrond die ook werkt als je de app sluit en downloaden, zelfs in de offline modus.

Aternatief is er ook het YouTube Music Premium Family-pakket, dat wordt aangeboden voor een prijs van €14,99 per maand en toegankelijk is voor 6 apparaten tegelijk, zolang de geregistreerde personen in hetzelfde huishouden wonen om het account te delen, waarbij de geregistreerde leden ten minste 13 jaar oud moeten zijn. Er is ook een abonnement voor studenten met korting, voor € 4,99 per maand, waarbij de jaarlijkse controle handmatig wordt uitgevoerd, dus de vereiste documenten moeten worden opgestuurd en men moet ongeveer 48 uur wachten op bevestiging.

Het neusje van de zalm is YouTube Premium, met een maandelijkse kostprijs van € 11,99 en een gratis proefperiode van twee maanden, met toegang tot YouTube Music Premium en YouTube beide zonder advertenties. Bovendien omvat het pakket downloads van alle muziek in de catalogus, afspelen op de achtergrond en onbeperkte toegang tot exclusief materiaal van YouTube Originals. Het YouTube Premium-gezinsplan kost € 17,99 per maand, met de mogelijkheid om op 6 apparaten tegelijk te delen.

Hoe annuleer je je YouTube Music Premium-abonnement

Alle YouTube Music Premium- en YouTube Premium-abonnementen kunnen op elk moment worden geannuleerd, zonder extra kosten met een heel eenvoudig uitschrijfproces. Om de dienst te verwijderen, logt u gewoon in op uw Google-account, opent u de sectie Betaalde abonnementen, kiest u het plan dat u wilt annuleren en klikt u op de optie Annuleren. YouTube Premium of YouTube Music Premium wordt dan verwijderd en je hoeft niets te betalen.

YouTube Music: hoe het werkt

YouTube Music is heel intuïtief te gebruiken, in feite hoef je alleen maar toegang te krijgen tot de dienst via je gratis account of je te abonneren op YouTube Music Premium of YouTube Premium, met behulp van het webplatform of de speciale app voor Android- en iOS-smartphones en -tablets. Er zijn een aantal instellingen om de dienst aan te passen, zoals het configureren van het land en de taal om suggesties en gelokaliseerde inhoud te ontvangen. Zo kunt u zelfs in het buitenland muziekvideo’s uit uw eigen land bekijken, terwijl u op de hoogte blijft van de updates voor uw regio.

U kunt ook de beperkte modus toepassen om minderjarigen uit te filteren en ongepaste inhoud voor tieners en kinderen te blokkeren. Wat privacy betreft, kun je met YouTube Music je kijkgeschiedenis wissen, je geschiedenis tijdelijk opschorten, zoekopdrachten verwijderen die je hebt uitgevoerd en het opslaan tijdelijk blokkeren. Je kunt ook meer te weten komen over het privacybeleid van Google en de gedetailleerde servicevoorwaarden van YouTube Music in het gedeelte Over.

In het hoofdscherm van het platform vind je alle suggesties, met nieuwe releases, de populairste tracks van het moment en een reeks hitlijsten die nauw aansluiten bij je interesses. Voor meer personalisatie kunt u een afspeellijst met uw favoriete artiesten samenstellen, zodat Google inhoud kan aanbevelen die overeenstemt met uw persoonlijke smaak. YouTube Music toont ook de hits van de dag, waarbij YouTube-gegevens worden gebruikt om je de populairste muziektracks van de afgelopen 24 uur te tonen, of thematische afspeellijsten voor sporttraining of om ’s ochtends wakker te worden.

In het gedeelte Verkennen vind je alle nieuwe releases, hitlijsten en genres, zodat je meer te weten kunt komen over de huidige trends, de meest beluisterde artiesten en de meest bekeken muziekvideo’s op het platform. In het verzamelgebied vindt u al uw favoriete nummers, zoals favoriete of opgeslagen muziekinhoud, gemaakte afspeellijsten en gemarkeerde albums. Dan zijn er nog de secties gewijd aan muziekbestanden die zijn gedownload om offline te beluisteren, waar je alle content kunt vinden die je ook zonder internetverbinding wilt afspelen.

Hoe gebruik je YouTube Music Premium

Een van de belangrijkste functies van YouTube Music Premium is het afspelen op de achtergrond, waarmee je de muziek actief kunt houden, zelfs als je de app verlaat, bijvoorbeeld om een andere app te gebruiken zoals WhatsApp of Instagram, of om het scherm uit te zetten maar de muziek te laten spelen. Een andere populaire optie is de mogelijkheid om te kiezen tussen video- en audiomodus, start gewoon het afspelen van de muziektrack vanuit de YouTube Muziek-app, selecteer de gewenste configuratie bovenaan het scherm, tik op het item Song voor alleen audio of Video voor beide.

Om muziektracks te downloaden voor offline luisteren op Android kunt u de functie Geplande downloads gebruiken, open gewoon de app, tik op uw profielfoto, selecteer de Download-optie, kies het item Instellingen en sluit af met Geplande downloads. Hiermee kunt u bestanden automatisch downloaden, op basis van uw afspeel- en luistergeschiedenis. Je kunt ook handmatig afzonderlijke tracks, albums en afspeellijsten downloaden: start het afspelen, tik op de drie puntjes bovenaan en selecteer Downloaden.

Op Apple iOS-apparaten kun je offline mixtapes inschakelen in de YouTube Muziek-app door op je profielfoto te tikken, de optie Downloaden te selecteren, het tandwiel te openen en Download een offline mixtape te selecteren om automatisch muziek uit je afspeelgeschiedenis te downloaden. Anders kunt u specifieke afspeellijsten, nummers of albums kiezen om ze handmatig te downloaden. Om uw opslagruimte te beheren, gaat u naar Instellingen, opent u de sectie Verzamelen en Downloads, stelt u het maximum aantal te downloaden bestanden in en downloadt u alleen audio of ook video.