Wie is Arrow?

Arrow Electronics is een internationale distributie groep. Met zijn divisies Arrow ECS en Arrow Electronic Components legt het Amerikaanse bedrijf zich toe op de IT-business en de distributie van elektronische componenten.

Het Amerikaanse concern Arrow Electronics is een van de belangrijkste internationale distributeurs. Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor heeft in Centennial, Colorado, verdeelt zijn activiteiten in hoofdzaak in de twee divisies Enterprise Computing Solutions (ECS) en Electronic Components. De eerste fungeert als een value added distributor (VAD) die zich richt op IT-infrastructuur, analytics, cloud, security en IoT. Deze laatste verdeelt elektronische onderdelen aan de industrie. In 2019 genereerde de distributeur, die wereldwijd aanwezig is in meer dan 80 landen, een totale omzet van 28,9 miljard dollar met 19.300 werknemers. De ECS-divisie was goed voor ongeveer 30 procent van deze omzet en Electronic Components voor 70 procent.

Thematisch gezien bestrijkt Arrow ECS de technologiegebieden IT-infrastructuur, analyse, cloud en beveiliging. Sinds 2017 zijn oplossingen voor het Internet of Things (IoT) een ander aandachtspunt. Tot de leveranciers in het portfolio van de distributeur behoren Amazon Web Services (AWS), Check Point, Citrix, Dell EMC, F5, Fortinet, HPE, IBM, Lenovo, Microsoft, NetApp, Oracle, Riverbed, Splunk, Symantec, Trend Micro, Veeam en VMware. In de cloudbusiness exploiteert de VAD een eigen marktplaats met ArrowSphere.

In Duitsland verkoopt het bedrijfsonderdeel Arrow ECS een beperkter assortiment dan op sommige andere markten. Grote aanbieders zoals Dell EMC, HPE, IBM en Lenovo maken hier geen deel uit van het portfolio. Anderzijds spelen beveiligingsproducten een prominente rol. De Duitse activiteiten van de VAD gaan terug tot de distributeur DNS uit Fürstenfeldbruck, die in 1998 werd opgericht, eind 2005 door de Amerikaanse groep werd gekocht en in 2010 van naam veranderde. In het najaar van 2014 nam Arrow ECS ook de in München gevestigde beveiligingsspecialist Computerlinks over. De moedermaatschappij is sinds 1985 actief op de Duitse markt. In die tijd verwierf het bedrijf een belang in elektronicagroothandel Spoerle uit Dreieich, dat het in 1999 volledig overnam.

Van Sensor tot Sunset

Omdat het portfolio van Arrow Electronics zowel IT-producten als elektronische componenten omvat, ziet het concern zichzelf in een bijzonder goede uitgangspositie als het gaat om IoT. Sinds 2017 is een interdisciplinaire businessunit aan het onderwerp gewijd, waarin deskundigen van ECS en Electronic Components zitting hebben. Het gemeenschappelijke doel is om partners het hele scala aan eisen voor IoT-projecten uit één hand te bieden en hen te ondersteunen met het gecombineerde serviceportfolio van beide divisies gedurende de gehele verkoopcyclus. “From Sensor to Sunset” is de naam van deze strategie.

Arrow Electronics werd in 1935 opgericht als een enkele radiowinkel in Manhattan. Sinds 1946 is de handelsonderneming een vennootschap, die in 1979 naar de beurs van New York (NYSE) is gegaan. Reeds in de jaren zeventig stapte de elektronicaspecialist uit de detailhandel en concentreerde zich sindsdien volledig op de distributie. In de jaren tachtig begon het Amerikaanse bedrijf met internationale expansie in Europa, Azië en het gebied rond de Stille Oceaan. Ook breidde het zijn activiteiten uit van elektronica naar IT.