Ampeg beschermt Harz-Weser werkplaatsen met Websense

Samen met haar business partner Ampeg ondersteunt Websense de werkplaatsen voor gehandicapten gratis: met een uitgebreid internet beveiligingsconcept dat specifiek op hun behoeften is afgestemd.

Sponsoring is geen vreemd woord meer voor IT bedrijven. In de Harz-Weser Workshops in Osterode, Nedersaksen, heeft de aanbieder van contentbeveiliging Websense met behulp van zijn partner Ampeg het mogelijk gemaakt een infrastructuur op te zetten voor veilig webgebruik door werknemers.

In de werkplaatsen en woonvoorzieningen zorgt de non-profit onderneming voor ongeveer 1.250 volwassen mensen met mentale, psychologische en fysieke handicaps. De werkplaatsen zijn aangesloten bij het Diakonisches Werk der Evangelisch-lutherischen Landeskirche Hannover e.V. en de Lebenshilfe für geistig behinderte Menschen – Landesverband Niedersachsen – e.V.. Sinds haar oprichting in 1971 heeft de instelling zich ten doel gesteld gehandicapten in het beroepsleven te integreren. Het middel tot rehabilitatie is werk dat dient om de gehandicapte werknemers te bevorderen en te kwalificeren. Het wordt meestal gedaan ten behoeve van de lokale economie. Het dienstenaanbod van de werkplaatsen is gericht op klanten uit de industrie, dienstverlenende bedrijven, overheidsinstanties, ambachten en handel. Een deel van de producten wordt ook plaatselijk op de markt gebracht.

De IT-uitrusting van de non-profit Harz-Weser-werkplaatsen omvat een netwerk met 250 terminals – PC’s en terminals – voor gebruikers op 25 locaties. Sinds enkele jaren ondersteunt Ampeg de Harz-Weser-werkplaatsen in het kader van haar sociale betrokkenheid bij alles wat met IT-beveiliging te maken heeft.

Het begon allemaal met het onderwerp virusbescherming, daarna kwamen daar andere aspecten zoals spamfilters en firewalls bij. Naast Ampeg is ook Websense al enige tijd actief betrokken bij de IT-behoeften van de Harz-Weser werkplaatsen en heeft samen met de dienstverlener een IT-beveiligingsplan ontwikkeld dat specifiek rekening houdt met de behoeften en omstandigheden van de werkplaatsen voor gehandicapten. Het doel: veilige internettoegang voor alle werknemers en bewoners van de non-profit instelling.

Verplichting tegen risico’s

Hoewel het gebruik van het web voor privédoeleinden – of het nu gaat om deelname aan veilingen, het bestellen van boeken en cd’s of het versturen van berichten via privé-e-mailaccounts – in de Harz-Weser-werkplaatsen volgens bedrijfsovereenkomst niet is toegestaan, is dit nog niet voldoende als veiligheidsmaatregel. Net als andere bedrijven ontkomt ook de non-profit instelling er niet aan zich te beschermen tegen virussen, Trojaanse paarden, wormen en vele varianten van malware. “Het was ons altijd al duidelijk dat firewalls en proxyservers alleen niet voldoende bescherming bieden,” meldt Daniel Diekmann, IT area manager bij de Harz-Weser-Werkstätten in Osterode. “Aangezien financiële middelen voor IT-investeringen altijd een knelpunt zijn in een instelling zonder winstoogmerk, zijn wij zeer dankbaar voor de genereuze verstrekking van softwarelicenties en de volledige implementatie van de huidige beveiligingsmaatregelen. De inzet van Ampeg en Websense is voorbeeldig geweest.”

Spionnen buiten de deur houden

De Websense Web Security Suite detecteert bedreigingen zoals spyware, malware, phishing, bot- en keylogging-aanvallen, en blokkeert de toegang tot websites waarvan dergelijke bedreigingen afkomstig zijn. Bovendien voorkomt de Security Suite ook de gegevensoverdracht van spyware en keylogging-programma’s via een backchannel naar de hostserver op het internet. De software controleert dus zowel het inkomende als het uitgaande verkeer, waardoor een zeer effectieve bescherming wordt geboden tegen bekende en nieuwe bedreigingen van het internet.

Daarnaast biedt de Web Security Suite met de preventieve Threat Seeker-technologie en de geïntegreerde Websense Web Protection Services beschermingsmechanismen die de gehandicapteninstelling helpen om haar websites en het personeel en de bewoners van de instelling effectief te beschermen. Threat Seeker detecteert bedreigingen van Trojaanse paarden, rootkits of hackeraanvallen nog voordat de eerste kwetsbaarheidsaanvallen plaatsvinden. Om dit te doen scant Websense voortdurend het web – ongeveer 600 miljoen webpagina’s per week – en gebruikt het Threat Seeker technologie in zijn veiligheidslabo’s om bekende en nieuwe potentiële bedreigingen te vinden, te onderzoeken en te documenteren.

Threat Seeker bestaat uit een complexe combinatie van wiskundige algoritmen, profilering van gedragspatronen van aanvallers en een gedetailleerde analyse van codes van schadelijke programma’s. De software combineert dit alles met gesofisticeerde dataminingfuncties. De resultaten van de veiligheidsanalyses stromen onmiddellijk en automatisch in de Websense-beveiligingsproducten door middel van real-time veiligheidsupdates.

Samenvatting

Na een paar maanden productief te zijn geweest, is de conclusie van de verantwoordelijken van de workshops in Harz-Weser zeer positief. “Met de oplossing van Ampeg en Websense kunnen we de veiligheid bij het gebruik van internet aanzienlijk verhogen”, vat Diekmann samen.