Deutsche Telekom biedt nu speciale Managed Network Services voor Microsoft Azure aan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het netwerken van locaties in een Virtual WAN en het opzetten van “Express Routes” naar Azure datacenters.
Deutsche Telekom en Microsoft werken nauwer samen. Zo biedt de infrastructuurbeheerder nu Managed Network Services (MNS) aan voor het Azure-cloudplatform van Microsoft. “Als een van de jongste partners in Europa bestrijkt Telekom het volledige netwerkportfolio rond het Microsoft-cloudplatform. De twee bedrijven breiden zo hun samenwerking voor publieke clouddiensten verder uit”, laat Telekom weten. Het bedrijf levert managed services op het gebied van cloudconnectiviteit en cloudbeveiliging. Het lidmaatschap van het MSP-programma van Microsoft is ook bedoeld om klanten te helpen bij de migratie naar Azure en de exploitatie van Microsoft-diensten.
Azure Networking Managed Services
Telekom biedt zijn diensten aan in de meeste Azure-regio’s en brengt ze in netwerken onder. Bedrijven kunnen zo toegang krijgen tot hun toepassingen en gegevens in de wereldwijd verspreide datacentra. De achtergrond van de verdiepte samenwerking is volgens het bedrijf dat steeds meer bedrijven delen van hun IT naar de cloud migreren.
Daarom neemt de behoefte aan een beheerde en beveiligde netwerkverbinding toe met de complexiteit van de infrastructuur.
Telecom heeft zich daarom aangesloten bij het “Azure Networking Managed Services” programma. Het grootste Europese telco-bedrijf gooit daarmee zijn infrastructuur in de ring en vertrouwt op samenwerking in de centrale thema’s “Virtual WAN”, “Express Route” en “Security”.
Virtual WAN
Networking Managed Services rond de totstandbrenging van Virtual WAN dienen om verschillende locaties met elkaar te verbinden. In een virtueel WAN wordt de belasting binnen het gevirtualiseerde Wide Area Network (WAN) voortdurend gecontroleerd en geoptimaliseerd. Een WAN is een computernetwerk dat zich, in tegenstelling tot een LAN of MAN, over een zeer groot geografisch gebied uitstrekt. Met een gevirtualiseerd WAN is het mogelijk – wat de eisen betreft – om in real time en grotendeels automatisch te reageren op veranderende netwerkomstandigheden. Binnen het WAN, dat als een locatie-overschrijdende organisatorische steun dient, worden verschillende LAN’s (Local Area Networks), maar ook individuele computers, met elkaar in een netwerk verbonden. Zo kan een constante beschikbaarheid van bedrijfskritische applicaties worden gegarandeerd zonder dat IT-managers zich zorgen hoeven te maken over bijvoorbeeld het herconfigureren van complexe routeringstabellen.
Azure Express Route
Met Azure Express Route kunnen privé-verbindingen worden gecreëerd tussen Azure-datacenters en infrastructuren die zich op de locatie van de klant bevinden of in een gecombineerde omgeving.
Deze Express Route-verbindingen lopen niet via het openbare internet en bieden “een grotere betrouwbaarheid, hogere snelheden en een lagere latentie dan typische internetverbindingen”, aldus Microsoft.
Wanneer Express Route-verbindingen worden gebruikt om gegevens over te brengen tussen lokale systemen en Azure, zorgen de prijsmodellen van Microsoft ook voor kostenbesparingen. Bovendien strekken de Managed Network Services van Telekom zich ook uit tot het onderwerp beveiliging en omvatten ze naast firewall-diensten bijvoorbeeld ook diensten ter verdediging tegen DDOS-aanvallen.
“We zijn verheugd dat we onze netwerkexpertise samen met Microsoft kunnen inzetten om klanten uitstekende cloud-diensten te leveren”, aldus Frank Strecker, verantwoordelijk voor de cloud-activiteiten van Telekom.