Ultra Wide Band werd voor het voetlicht gebracht door Apple’s AirTag: laten we eens kijken wat het is en wat de belangrijkste toepassingen zijn.
Grote hoeveelheden data over korte afstanden: dit is het belangrijkste voordeel van Ultra Wide Band of UWB ten opzichte van transmissietechnologieën van de vorige generatie, zoals het beroemde Bluetooth, een kwaliteit die UWB tot een eigenschap maakt waar fabrikanten nu al zwaar op inzetten voor de komende jaren van ontwikkeling.
De schijnwerper op UWB-technologie is, zoals vaak het geval is, afkomstig van een Apple-product. De recente AirTag object tracker van Apple heeft Ultra Wide Band, een recente maar niet erg recente technologie, op de lippen van velen gebracht. De AirTags van Apple maken gebruik van Bluetooth en UWB om de gebruiker te helpen bij het terugvinden van een verloren voorwerp. Het eerste zorgt ervoor dat de AirTag met oudere producten kan praten, terwijl het tweede wordt gebruikt met iPhones 11 en later om het zoeken naar een verloren voorwerp nauwkeuriger en dus sneller te maken via Ultra Wide Band-technologie. Maar wat is UWB en waarom heeft iedereen het erover?
Wat is Ultra Wide Band
Ultra Wide Band, ook bekend onder de afkorting UWB, is een technologie voor draadloze transmissie van gegevens en informatie, d.w.z. via de lucht. Het maakt gebruik van een brede band van frequenties, zowel gereguleerde als niet-gereguleerde, voor het verzenden van datapakketten met een korte reikwijdte: de maximale transmissieafstand bedraagt ongeveer 70 meter, met het niet onaanzienlijke voordeel dat een zeer geringe hoeveelheid elektrische energie wordt gebruikt (nog geen milliwatt).
UWB heeft veel minder dan Bluetooth te lijden van de aanwezigheid van muren of obstakels langs de “weg” van het signaal, een eigenschap die het bijzonder geschikt maakt voor gebruik binnen gesloten ruimten zoals woningen, kantoren of plaatsen met een grote verspreiding zoals winkelcentra. Wat Bluetooth betreft, is het de moeite waard te wijzen op de verschillen tussen de “oude” – Bluetooth – en de nieuwe – UWB: de eerste heeft een maximaal bereik van ongeveer 10 meter, de laatste, zoals gezegd, gaat tot 70 meter; bovendien kan UWB rekenen op een veel grotere bandbreedte, wat eenvoudig gezegd betekent dat het in vergelijking met Bluetooth enorme hoeveelheden informatie in dezelfde tijd kan overbrengen.
Denk er eens over na: de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Ultra Wide Band maken transmissiesnelheden mogelijk die in de buurt komen van Gigabit, wat ongeveer hetzelfde is als een goede glasvezelverbinding thuis. Maar de eigenschap die het misschien meer dan enige andere geschikt maakt voor het lokaliseren van objecten is de nauwkeurige meting van de zogenaamde informatiedoorgangstijd, d.w.z. de mogelijkheid om de afstand te kennen tussen twee communicerende objecten met een meetbaar verschil in centimeters of zelfs millimeters.
Ten slotte is een ander voordeel de verminderde hoeveelheid energie die wordt gebruikt voor de overdracht van gegevens. Zoals gezegd zitten we ruim onder een milliwatt, wat UWB ook intrinsieke veiligheid geeft: het signaal, dat een zeer laag vermogen heeft, wordt gemakkelijk verward met de talrijke elektromagnetische emissies die door de lucht reizen, waardoor het voor een aanvaller bijna onmogelijk is om het te onderscheppen.
Wie gebruikt UWB
Dat UWB een zeer veelzijdige technologie is, is voor iedereen duidelijk. De gebruiksmogelijkheden zijn dus aanzienlijk en de toekomst ligt ongetwijfeld in Ultra Wide Band, dat Bluetooth binnenkort tot een marginale rol zou kunnen degraderen. Het zou binnenkort bijvoorbeeld Bluetooth in de informatietechnologie kunnen vervangen, vanwege de duidelijke voordelen in termen van bereik, afstand en gegevens, het lage stroomverbruik en de geringe gevoeligheid voor interferentie.
In deze vroege stadia van zijn verspreiding wordt UWB echter voornamelijk gebruikt voor het volgen van objecten over korte afstanden. Zoals in het begin vermeld, gebruikt Apple het om de iPhone en de AirTag met elkaar te verbinden, terwijl de concurrentie zich opmaakt om UWB op grote schaal te gebruiken voor een grote verscheidenheid van doeleinden. Kortom, wij staan nog maar aan het begin van een avontuur dat lang en vol toepassingen belooft te worden.