Een designerjurk of een kinderfiets tweedehands kopen op het internet: tweedehands is vaak niet alleen goedkoper, maar ook duurzaam. De situatie is vergelijkbaar met gebruikte hardware en software. De vraag naar opknap- en remarketingoplossingen neemt toe.
Kunststofafval, papier en glas worden regelmatig gerecycleerd. Elektronisch afval blijft echter bij veel consumenten jarenlang thuis liggen. Oude mobieltjes ook. Volgens een studie van Bitkom heeft 57 procent van de consumenten meer dan drie afgedankte mobiele telefoons thuis liggen. Bijgevolg bewaren de Duitse burgers ongeveer 206 miljoen oude apparaten in hun eigen huis. 67 procent van de ondervraagden heeft immers al eens een oude gsm weggedaan, verkocht of weggegeven. Als belangrijkste reden voor het oppotten van oude mobiele telefoons gaf 45 procent van de ondervraagden aan bang te zijn dat de gegevens gestolen zouden kunnen worden.
In bedrijven is de situatie helaas niet anders, want in veel bedrijven liggen stapels afgedankte apparaten in de kelders, van notebooks tot complete servers of opslagsystemen. En de reden daarvoor: veel IT-managers weten niet hoe ze de gegevens op de apparaten veilig kunnen wissen. Daarom worden oude, maar nog functionerende apparaten vaak vernietigd om te bewijzen dat de gegevens zijn vernietigd. Dit levert niet alleen onnodig elektronisch afval op, maar is ook niet erg lucratief.
De handel met gebruikte hardware
Systeemhuizen kunnen zelfs geld verdienen met gebruikte producten. Vooral met gebruikte software, want die is niet versleten door klikken, en de wederverkoop van licenties is beslist gemakkelijk voor de portemonnee. Bovendien is het opknappen en remarketen van gebruikte bedrijfsapparatuur niet alleen een goede zaak, het is ook goed voor het milieu. En duurzaamheid is de trend, zoals blijkt uit de resultaten van het IT BUSINESS-panel. Vooral onder eindafnemers is de vraag naar gebruikte hardware en software toegenomen. 85 procent van de ondervraagde ICT-speciaalzaken en ook 89 procent van de remarketingaanbieders en hun distributeurs bevestigen een toegenomen vraag naar refurbished IT bij zowel hun klanten als hun partners.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat refurbishing- en remarketingoplossingen een rol spelen in de portefeuille van speciaalzaken. Voor 80 procent van de ICT-speciaalzaken en systeemintegratoren is zowel refurbished hardware als gebruikte software “belangrijk” voor hun portfolio. Van hen beoordeelt 42 procent het zelfs als “zeer belangrijk”.
Het concept geeft de doorslag
Op de vraag welke gebieden het remarketingconcept van de ondervraagde ICT-speciaalzaken en systeemintegratoren bestrijkt, staat de verkoop van refurbished hardware van refurbishing-aanbieders op de eerste plaats (65%). Negenenvijftig procent van de respondenten knapt gebruikte hardware intern op en verkoopt deze vervolgens door. Iets minder dan de helft van de partners (48% ) zorgt ervoor dat gebruikte hardware wordt gerecycleerd. Slechts 36 procent van de deelnemers aan de enquête verkoopt gebruikte software van remarketingaanbieders en nog eens 26 procent verkoopt gebruikte hardware door aan remarketingdienstverleners. De business met gebruikte softwarelicenties lijkt nog niet booming, aangezien slechts 21 procent deze zelfstandig verkoopt en 20 procent doorverkoopt aan dealers van gebruikte software.
Verschillend aanbod
Het aanbod van refurbished en opgeknapte IT-producten is breed, maar kanaalspelers doen het grootste deel van hun business met hardware. De eerste plaats onder de deelnemers aan de enquête wordt ingenomen door refurbished notebooks (ICT-wederverkopers / systeemintegratoren 73%; distributeurs / remarketingaanbieders 78%). De tweede plaats onder partners gaat naar gerenoveerde desktop-pc’s met 60 procent. Distributeurs / remarketingaanbieders komen met 66 procent op de vierde plaats. Nummer twee in hun portfolio zijn gerenoveerde werkstations, die 51 procent van de partners ook aanbiedt. Op de derde plaats bij de partners (76%) staan gereviseerde monitoren (distributeurs / remarketingaanbieders 49%), gevolgd door desktop-pc’s (66%). Gebruikte Windows-licenties (partners 46%; distributeurs / remarketingaanbieders 33%) en applicatielicenties (32%; 11%) worden daarentegen minder verkocht.
Het hangt van het kanaal af
Hardware opknappen is één ding, maar hoe krijg je de gebruikte producten weer aan de man? Op de eerste plaats van de verkoopkanalen voor gereviseerde hardware of gebruikte softwarelicenties staat de directe verkoop voor 55 procent van de ondervraagde IT- remarketingaanbieders en -distributeurs. E-tailers en detailhandelaren nemen een gedeelde tweede plaats in met 44 procent. Slechts 33 procent van de ondervraagden verkoopt via IT-speciaalzaken en nog eens 11 procent via IT-systeemhuizen.
U kunt meer resultaten van het IT BUSINESS-panel vinden in de afbeeldingengalerij: