“The Wall”: reusachtig display met micro-LED’s

Slanker dan zijn voorganger: met The Wall 2021 presenteert Samsung ook in Duitsland de volgende generatie van het reusachtige micro-LED-display. De behuizing is dunner dan zijn voorganger, de diagonaal meet een indrukwekkende 1.000 inch, oftewel 25,4 meter.

In de nieuwe generatie van The Wall 2021 zegt Samsung het contrast opnieuw te hebben kunnen verhogen met micro-LED’s die tot 40 procent kleiner zijn dan in het voorgangermodel. De horizontale resolutie is maximaal 16K, wat overeenkomt met 15.360 x 2.160 pixels. De geïntegreerde micro-AI-processor zorgt ervoor dat inhoud met een lagere resolutie wordt aangepast voor 8K.

Een speciale coating op de LED’s moet de oppervlaktereflectie verminderen en de zwartniveaus meer diepte geven. Samsung noemt dit Black Seal-technologie. De piekhelderheid van 1.600 nits zorgt voor duidelijke beelden, zelfs in heldere omgevingen. De weergave van RGB-kleuren is volgens de fabrikant twee keer zo zuiver als bij eerdere micro-LED-installaties, omdat de Ultra Chroma-technologie naar verluidt smallere golflengtes produceert [1].

Meer zwarte ruimte mogelijk

Dankzij de kleinere Micro-LED’s dan in het vorige model, is de zwarte ruimte tussen de afzonderlijke pixels groter. Zo zijn een uniforme kleurweergave en hoge contrastwaarden mogelijk. Een 20-bit processing, Micro HDR evenals Micro Motion functies zijn ook geïntegreerd voor een constant hoge beeldkwaliteit.

Bedrijven krijgen de mogelijkheid om content in 8K weer te geven op een oppervlak tot 1.000 inch in hun gewenste omgeving. Horizontaal ondersteunt het scherm zelfs een resolutie tot 16K, d.w.z. 15.360 x 2.160 pixels [2]. Inhoud van maximaal vier verschillende bronnen kan gelijktijdig in 4K worden weergegeven – dankzij de geïntegreerde Picture-by-Picture-functie (PBP). Eye-Comfort technologie [3], gecertificeerd door TÜV Rheinland, zorgt voor een aangenaam kijkcomfort. Het vermindert de uitstoot van blauw licht.

Kleinere behuizing en drie varianten

Het modulaire ontwerp maakt een flexibele vorm mogelijk die is aangepast aan de betreffende ruimte. Naast het gebruikelijke 16:9-formaat zijn dus ook concave, convexe, hoekige of L-vormige installaties mogelijk. De installatie zou eenvoudiger zijn dankzij nieuwe draadloze dockingpoorten en een behuizing die half zo diep is [4]. Tijd wordt ook bespaard door Factory Seam Adjustment: in plaats van elke module afzonderlijk aan de omgeving aan te passen, kan dit parallel voor de gehele installatie worden gedaan.

De Wall 2021 is er in drie varianten: De modellen met een pixelafstand van 1,2 mm (modelnaam: IW012A) en 1,6 mm (modelnaam: IW016A) zullen vanaf augustus 2021 voor B2B-klanten beschikbaar zijn via de bekende distributiepartners van Samsung. De Wall met 0,8 mm pixel pitch is naar verwachting beschikbaar vanaf het eerste kwartaal van 2022.

Noten

[1] De specificatie is gebaseerd op interne testnormen in vergelijking met Samsung’s conventionele LED signage toepassingen.

[2] Voor een normaal formaat, 16:9-verhouding, wordt een 8K-resolutie van 7.680 x 4.320 ondersteund.

[3] Certificaat van TÜV Rheinland

[4] Vergeleken met model 2020.

Dit artikel is afkomstig van ons partnerportaal Elektronikpraxis.