14 apps om gratis boeken te lezen

Ben je een fan van romans en avonturenverhalen? Bent u op zoek naar een app om ebooks te lezen op uw smartphone of iPhone? In dit artikel hebben we de beste apps geselecteerd om gratis boeken te lezen. Deze apps zijn compatibel met Android-, iOS- en Windows-apparaten en stellen je in staat om digitale boeken te downloaden en ze online en offline te lezen. Sommige apps bieden ook geavanceerde functies, zoals het wijzigen van de opmaak van teksten, het markeren van bepaalde passages of het delen van citaten met vrienden. Hier zijn de beste.

1. Google Play Books (Android/iOS)

Een van de beste lees-apps is Google Play Books, de officiële app van het bedrijf uit Mountain View voor Android- en iOS-apparaten. Door de app op uw apparaat te downloaden, krijgt u toegang tot een grote catalogus van boeken, waarbij u zowel gratis digitale edities vindt als delen waarvoor u moet betalen om ze te downloaden. Gedownloade inhoud wordt in de bibliotheeksectie geplaatst, waarna u de bronnen ook offline kunt gebruiken, op voorwaarde dat u een geactiveerde Google-account of een Gmail-e-mailadres hebt.

2. Amazon Kindle (Android/iOS/Windows)

Een andere app voor het lezen van gratis boeken is Amazon Kindle, de officiële dienst van Amazon voor het lezen van eBooks die compatibel is met alle Kindle-apparaten. U moet een account aanmaken om toegang te krijgen tot de bron, maar betaling is niet nodig. Zodra u de app hebt gedownload, gaat u naar de sectie Shop, stelt u het gratis filter in en kunt u alle boeken vinden die beschikbaar zijn in de virtuele bibliotheek, waarvoor geen downloadkosten in rekening worden gebracht. U kunt ook profiteren van een gratis proefperiode van een maand voor de Amazon Unlimited-dienst, om zelfs betaalde inhoud te downloaden voor de eerste 30 dagen, en dan te beslissen of u uw abonnement al dan niet wilt activeren.

3. Wattpad (Android/iOS/Windows)

Diegenen die gratis boeken willen lezen op smartphones, iPhones en Windows Phone kunnen de Wattpad app gebruiken. Dit is een applicatie met een eenvoudige en intuïtieve interface, die voornamelijk e-boeken aanbiedt van jonge, nog onbekende schrijvers, met werk van zowel Italiaanse als buitenlandse professionals. Zodra je de app hebt geïnstalleerd, kun je digitale boeken downloaden of je eigen roman uploaden en delen met de Wattpad-gemeenschap om jezelf bekend te maken bij de gebruikers. In feite is het niet zomaar een app, maar een echte groep van leesliefhebbers.

4. GuteBooks (Android)

Gutebooks is zeker een van de beste apps voor het lezen van gratis boeken op Android, omdat de app speciaal is voor apparaten die zijn uitgerust met Google’s besturingssysteem. Hier vindt u vooral grote klassiekers, traditionele romans die uitgeversgeschiedenis hebben geschreven. De app biedt titels die niet langer onder het auteursrecht vallen, zodat het mogelijk is de boeken gratis te downloaden en ze op de smartphone op te slaan om ze offline te lezen. De navigatie is vrij eenvoudig, met gedetailleerde menu’s en filters om u te helpen zoeken, en u kunt een sectie van uw favoriete boeken aanmaken.

5. My Books (iOS) – Nederlands

Om gratis boeken op je iPhone te lezen, is een van de beste apps ongetwijfeld My Books, een app die compatibel is met iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11.2 of hoger. De app is alleen beschikbaar in het Engels, dus het is een uitstekende oplossing voor degenen die de Engelse taal beheersen, of voor degenen die willen oefenen met het lezen van boeken in het Engels. Onder de opties is het mogelijk om bepaalde passages te onderstrepen, in te zoomen op de tekst en de app te integreren met Dropbox. De catalogus is uitgebreid, de download is gratis, en voor €4,49 kunt u toegang krijgen tot meer dan 5.000 audioboeken.

6. Kobo (Android/iOS/Windows)

Een goed alternatief voor klassieke leesapps is Kobo, dat compatibel is met apparaten met een Android-, iOS- of Windows-besturingssysteem. De grafische interface is minimalistisch en biedt een vrij vloeiende navigatie, met een van de grootste bibliotheken met duizenden titels in de online winkel. Ook hier zijn gratis en betaalde ebooks beschikbaar, dus alles wat u hoeft te doen is de juiste optie te kiezen uit de zoekopties om alleen de bronnen te vinden die u wilt. De app biedt ook een geïntegreerde reader, zodat u online of offline inhoud kunt lezen.

7. ReadEra (Android)

Tussen de beste ebooklezers voor Android smartphones staat ReadEra, een app met een zeer hoge gebruikerswaardering, waaruit de hoge waardering van virtuele boekenfans blijkt. ReadEra kan digitale boeken in verschillende formaten openen, waaronder DOC, PDF, EPUB, TXT, RTF en MOBI. Het biedt ook verschillende functies zoals bladwijzeropties, leeslocatieconfiguratie, het kopiëren van bestanden en de mogelijkheid om documenten in aangepaste mappen te organiseren. Binnenin kunt u veel gratis e-boeken downloaden, vooral in het Engels, bronnen openen uit gecomprimeerde archieven, marges wijzigen en zelfs tekstfonts.

8. Audible (Android/iOS/Windows)

Audible is de officiële dienst van Amazon waar u zich kunt abonneren op een enorme virtuele bibliotheek van online bronnen, waaronder e-boeken, audioboeken, podcasts en andere multimedia-inhoud. De applicatie is compatibel met elk mobiel apparaat, zowel Android als iOS maar ook Windows, met een gratis proefperiode van 30 dagen, waarna de dienst €9,99 per maand kost. Met het betaalde abonnement kunt u profiteren van een breed scala aan nieuwe publicaties, naast de titels in de winkel, plus u kunt boeken en audioboeken downloaden om ze offline te lezen.

9. Apple Books (iOS)

Een gratis app voor het lezen van boeken op de iPhone, iPad en iPod Touch is Apple Books, dat gratis kan worden gedownload in de officiële Apple Store. De applicatie is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Italiaans, Engels, Frans en Duits, vereist iOS versie 10.0 of hoger, is vrij licht en zorgt voor een vrij vlotte navigatie. Het programma ondersteunt zowel e-boeken als audioboeken, die online of offline kunnen worden geselecteerd en beluisterd, en u kunt leesdoelen instellen om te proberen uw doelen te bereiken en een goed tempo aan te houden, afhankelijk van uw persoonlijke behoeften.

10. Librera (Android)

Om gratis PDF boeken te lezen op Android kunt u Librera downloaden, een eenvoudig te gebruiken applicatie met snelle navigatie en een laag gebruik van de bronnen van uw smartphone. Met het programma krijgt u toegang tot een online-bibliotheek, kunt u titels zoeken en downloaden en uw e-boeken organiseren door aangepaste compartimenten aan te maken. Met de reader kunt u de achtergrond bewerken, het lettertype veranderen, de nachtmodus instellen en PDF-bestanden converteren. Librera ondersteunt ook ebooks in EPUB, RTF, MOBI, AZW, CBR, HTML en vele andere formaten, waardoor het compatibel is met elk digitaal boek.

11. Bookmate (Android/iOS/Windows) – Engels

Een van de beste apps om gratis boeken in het Engels te lezen is Bookmate, dat compatibel is met Android smartphones en tablets, iPhone en iPad iOS maar ook Windows Phone. Door u te registreren en een account te activeren krijgt u toegang tot een catalogus van meer dan 50.000 digitale boeken en kunt u gebruik maken van vele extra functies. Zo is het mogelijk om verhalen met vrienden te delen, citaten en indrukken over de gelezen inhoud te versturen, het grafische uiterlijk van ebooks aan te passen, bronnen te downloaden en planken te maken om boeken in secties te verdelen. Dit is een handige optie om uw Engels te oefenen en te verbeteren.

12. eBook Search (Android/iOS/Windows)

Met eBook Search kunt u geen e-boeken online lezen, maar u kunt wel gratis boeken downloaden om ze op uw apparaat op te slaan. Om dit te doen, voert u gewoon een zoekopdracht uit en stelt u het filter zo in dat alleen gratis boeken worden weergegeven, waarna u inhoud kunt vinden op genre, auteur of titel. Zodra u het juiste boek hebt gevonden, hoeft u het alleen nog maar te downloaden en het formaat te kiezen uit de beschikbare formaten voor die specifieke bron. Om het ebook te lezen, moet u een van de vermelde lees-apps gebruiken, of een specifieke ebooklezer.

13. eBoox (Android)

eBoox is een digitale lezer voor Android-tablets en -smartphones, een gratis app voor het lezen van ebooks zonder reclame. Het programma is compatibel met verschillende formaten, waaronder EPUB, MOBI en FB2, biedt de mogelijkheid om pagina’s onmiddellijk te laden, de nachtmodus in te stellen voor lezen bij weinig licht, en de nieuwe interface is vrij intuïtief en aangenaam. Met name de aanpassing van de helderheid is een zeer welkome functie, omdat deze vermoeide ogen voorkomt bij het lezen ’s avonds of ’s nachts. De app is licht en gebruiksvriendelijk, en is compatibel met toestellen met Android 4.0 of hoger.

14. Engelse boeken met Engelse vertaling (Android)

Als u Engels wilt leren, kunt u deze gratis app downloaden om Engelstalige boeken te lezen zonder iets te betalen. Het bevat Engelstalige ebooks in EPUB en FB2 formaat, met ingebouwde woordenboeken om alle woorden te vertalen waarvan je de betekenis niet kent. Zo kunt u tijdens het lezen een deel van de tekst markeren en de vertaaloptie activeren om u te helpen het boek te begrijpen. Alle e-boeken zijn ingedeeld naar moeilijkheidsgraad, zodat u kunt beginnen met de gemakkelijkere teksten en dan geleidelijk kunt overgaan naar de meer complexe.