Veelzijdige netwerkappliance voor het MKB

Met de UniFi Dream Machine Pro biedt Ubiquiti een uitgebreide netwerkappliance voor kleine tot middelgrote bedrijven. Het systeem combineert een security gateway, managed switch, netwerkbeheer en videobewaking.

In november introduceerde Ubiquiti Networks de UniFi Dream Machine, een appliance met een ingebouwd access point dat is ontworpen om aan alle eisen van kleine LAN’s en WLAN’s te voldoen. Nu volgt de fabrikant dit op met de UniFi Dream Machine Pro (UDM-Pro) en presenteert een uitgebreid apparaat voor grotere infrastructuren. De ingebouwde draadloze mogelijkheden zijn echter beperkt tot Bluetooth BLE, via welke gebruikers het toestel optioneel kunnen instellen via een mobiel toestel. De leverancier wijkt dit keer ook af van een cilindrische vorm.

Hardware…

Met de UDM-Pro belooft Ubiquiti een “alles-in-één bedrijfsnetwerkappliance” voor het MKB. Nuchter bekeken, is het in de eerste plaats een rack-compatibel toestel. Het huisvest de quad-core ARM Cortex-A57 processor met 1,7 GHz, vier GB RAM en 16 GB flashgeheugen in één hoogte-eenheid. Tot de verdere uitrusting behoren twee WAN-poorten – elk één als 10G SFP+ en Gigabit RJ45; voor lokale apparaten zijn acht Gigabit-poorten (RJ45) en nog een “10G SFP+”-poort beschikbaar. De unit accepteert een harde schijf via een sleuf, en statusinformatie wordt weergegeven op een klein 1,3-inch touch-display.

…en software

De software die op de UDM-Pro is geïnstalleerd, maakt het systeem meer dan alleen een schakelaar. Via UniFi Network Controller kunnen gebruikers andere switches en access points van de leverancier beheren. De provider belooft een real-time overzicht van de netwerktopologie en diverse functies voor beheer, analyse of deep packet inspection. De fabrikant schat de IDS/IPS-doorvoer op 3,5 Gbit/s.

Tot slot fungeert het apparaat via UniFi Protect als een netwerkvideorecorder (NVR) en kan het opnames van bewakingscamera’s opslaan op de optionele harde schijf.

Verder details over de UniFi Dream Maschine Pro zijn te vinden in het bijbehorende gegevensblad. De instapprijs is 379 dollar; een bijpassende harde schijf met een capaciteit van acht TByte, geschikt voor bewakingstaken, wordt door Ubiquiti aangeboden voor een extra 190 dollar. Medio februari werd de UDM-Pro echter als “uitverkocht” vermeld op de website van de fabrikant.