Annotaties in YouTube-video’s worden vanaf 2019 geëlimineerd

Vanaf begin 2019 zal Google annotaties uit YouTube-video’s elimineren, zelfs uit bestaande video’s. Videomakers hebben echter al vervangende tools

Aantekeningen bij YouTube-video’s en het is niet zomaar een woordspeling: Google heeft namelijk aangekondigd dat “annotaties” vanaf 15 januari 2019 voorgoed zullen verdwijnen en dat bestaande annotaties zullen worden verwijderd uit de video’s waarin ze waren opgenomen. De aankondiging is vervat in een zeer korte update van een oude online ondersteuningspagina voor YouTube annotaties.

Daarmee komt een einde aan de lange geschiedenis van deze YouTube-functie, die jarenlang veel bewonderaars had, maar die tegenwoordig, met het toenemende gebruik van Big G’s videoplatform vanaf smartphones, geen zin meer heeft.

Wat zijn YouTube-annotaties

De annotaties dateren uit 2008 en zijn die rechthoekjes die je soms in YouTube-video’s ziet, maar alleen op desktop omdat deze functie nooit is ingeschakeld op de mobiele app. In die rechthoeken kon de maker van de video, met behulp van een speciale editor, tekst of zelfs links invoegen. Zij waren zeer nuttig om bijvoorbeeld in de postproductie correcties aan te brengen in verband met wat in de video werd gezegd, of om de gebruiker naar externe sites te leiden, zoals onlineshops of de blog van de maker van de video. Reeds in mei 2017 verwijderde Google echter de annotatie-editor, waardoor het aanmaken van nieuwe annotaties effectief onmogelijk werd en werd voorgesteld om ze te vervangen door andere functionaliteiten: credits en kaarten. De oude annotaties bleven echter zichtbaar.

Kaarten en credits blijven

In tegenstelling tot annotaties zijn kaarten en credits ook zichtbaar en bruikbaar op smartphones en biedt Google de mogelijkheid om het gebruik ervan te beperken tot specifieke doeleinden. Er kunnen bijvoorbeeld maximaal 5 tabbladen in één video staan en er zijn slechts 5 soorten: Kanaal, Donaties, Links (alleen beschikbaar voor kanalen in het Partnerprogramma), Polls, Afspeellijsten.

De aftiteling daarentegen kan tussen de 5 en 20 seconden duren en een afspeellijst bevatten, een verzoek om je te abonneren op het kanaal, een link naar goedgekeurde sites (alleen beschikbaar voor kanalen in het Partnerprogramma) of de promotie van een ander YouTube-kanaal. Op die manier is alles dus functioneler op mobiel, overzichtelijker en vooral onder controle van Google, dat bij oneigenlijk gebruik van de meest interessante features (i.e. links naar externe sites) kan “dreigen” met uitsluiting uit het content monetisation programma. Volgens YouTube zijn de tabs en credits ondanks deze beperkingen echter ook een voordeel voor de makers, aangezien er zeven keer meer op wordt geklikt dan op de oude annotaties, die juist heel vaak werden gesloten door de gebruiker, die ze als invasief en irritant beschouwde.