Wat is de modulaire smartphone en hoe werkt het

Waarschijnlijk zijn maar weinig mensen op de hoogte van modulaire telefoons, apparaten waarmee u de prestaties en functionaliteit van uw mobiele telefoon kunt veranderen. Dankzij een structuur die bestaat uit een reeks verwisselbare modules, kunt u met deze toestellen elementen zoals het scherm, de camera’s, de GPU en zelfs de processor verwisselen. Hier is een snelle gids over wat modulaire smartphones zijn, waar ze voor dienen en hoeveel ze kosten.

Wat is een modulaire smartphone

Modulaire smartphones zijn een speciaal type telefoon waarvan de functionaliteit bijna identiek is aan die van een traditioneel toestel, maar de hardware en structuur zijn compleet anders. In een klassiek toestel liggen alle elementen zoals de CPU, de videokaart en het beeldscherm vast, zodat het niet mogelijk is ze te vervangen door het toestel aan te passen om de prestaties ervan te wijzigen. In dat geval is de enige oplossing de aanschaf van een nieuwe smartphone.

Modulaire telefoons daarentegen zijn toestellen die zijn opgebouwd uit een reeks modules, volgens een architectuur die het mogelijk maakt elk onderdeel te vervangen naargelang van uw behoeften. Dit betekent dat u bijvoorbeeld een camera kunt toevoegen, de luidsprekers kunt vervangen door modernere modellen of een displaymodule kunt installeren voor een hogere resolutie. Deze technologie is nog niet erg wijdverbreid, hoewel Google al enige tijd werkt aan een octrooi voor de ontwikkeling van een eigen modulaire smartphone (Project Ara).

De oorsprong van deze technische oplossing gaat terug tot de jaren negentig, toen er een aantal modulaire handheld-telefoons op de markt kwamen, die met extra modules konden worden uitgebreid. Het bekendste voorbeeld is echter de Fairphone 2, een toestel dat in 2015 door een Nederlands bedrijf werd gemaakt en dat een volledig modulaire smartphone aan het grote publiek presenteerde. Bijna elk onderdeel van het toestel kon worden veranderd, van het scherm tot de processor.

Modulaire smartphone: hoe het werkt en waarvoor het dient

De werking van modulaire telefoons is vrij complex, omdat de modules naadloos in de hoofdstructuur moeten worden geïntegreerd, waarbij elk nieuw en oud element op elkaar moeten aansluiten. In het toestel bevindt zich een skelet, dat alle belangrijke onderdelen van het toestel omvat. Op dit skelet zijn de verschillende componenten gemonteerd, die als Lego-steentjes in de structuur passen.

Op deze manier kunnen de CPU, de camera, de videokaart, het RAM-geheugen, de luidsprekers en alle andere elementen die de hardware van de telefoon vormen, worden geïnstalleerd. Deze modules zijn demonteerbaar via gebruiksvriendelijke docking-systemen zonder dat speciaal gereedschap of een servicecentrum nodig is. Dit betekent dat een enkele module kan worden verwijderd door eenvoudig de bevestigingsschroeven te verwijderen en deze te vervangen door een moderner of krachtiger model.

Het nut van modulaire telefoons is in de eerste plaats de hoge mate van aanpasbaarheid, zodat het mogelijk is om een goedkope smartphone te kopen en de prestaties ervan te verhogen, bijvoorbeeld door nieuwe grafische modules of krachtiger RAM te installeren. Zij verminderen ook de hoeveelheid elektronisch afval, aangezien onderdelen kunnen worden hergebruikt of doorverkocht aan andere gebruikers. Tegelijkertijd hoeft u niet om de drie of vier jaar een nieuwe smartphone te kopen, omdat u de afzonderlijke onderdelen kunt vervangen, waardoor het apparaat up-to-date blijft.

Natuurlijk hebben deze apparaten ook enkele nadelen. In de eerste plaats vormen ze een aanzienlijke technologische uitdaging, aangezien het maken van een modulaire smartphone uiterst ingewikkeld is, zelfs voor bedrijven als Google, Samsung en Apple. Bovendien is het niet zo eenvoudig om de structuur van een mobiele telefoon aan te passen, omdat bepaalde technische kenmerken moeten worden gerespecteerd, om te voorkomen dat het apparaat overbelast raakt, schade veroorzaakt en modules worden geplaatst die niet compatibel zijn met elkaar.

Modulaire smartphones: prijzen en modellen

Veel toestellen met een mobiele lay-out zijn niet op de markt te vinden, maar het is wel mogelijk telefoons te kopen die een zekere vrijheid bieden bij het aanpassen van de hardwarestructuur. De bekendste van allemaal is de Fairphone 3, een fair trade mobiele telefoon waarvan je de luidsprekers, camera, scherm, batterij en vele andere onderdelen kunt vervangen. De prijs van de Fairphone 3 modulaire smartphone bedraagt 450 euro, terwijl de kosten van de afzonderlijke modules variëren van 30 euro voor de luidsprekers tot 90 euro voor het beeldscherm.

Andere toestellen zijn niet volledig modulair, maar bij sommige modellen kunnen bepaalde elementen worden vervangen, waardoor ten minste een gedeeltelijke aanpassing mogelijk is. Een van die toestellen is de Motorola Moto Z2, die voor ongeveer 160 euro wordt verkocht. Hoewel het ontwerp zich nog in de ontwerpfase bevindt, wordt ook Phoneblock, een modulaire telefoon van de nieuwste generatie, binnenkort op de markt verwacht, hoewel de kosten ervan niet bekend zijn gemaakt.

De prijzen van modulaire telefoons zijn gemiddeld die van een middenklasse-smartphone, maar tegelijkertijd moet in aanmerking worden genomen dat ze gemakkelijk en goedkoop kunnen worden geüpgraded, waarbij hetzelfde apparaat jarenlang kan worden gebruikt. Op die manier kunnen nieuwe modules worden geïnstalleerd voor slechts een paar honderd euro, waardoor u een telefoon krijgt die altijd aan de laatste stand van de technologie voldoet, zonder dat u telkens veel geld hoeft uit te geven. Op dit moment gaat het echter om niche-apparaten, zodat niet bekend is hoe lang de bedrijven die ze produceren bijstand, reserve-onderdelen en de ontwikkeling van nieuwe onderdelen kunnen garanderen.