De beste streamingplatforms om films en tv-series te bekijken

Ventertainment, informatie en sport zijn tegenwoordig steeds vaker slechts een klik verwijderd, om te bekijken waar en wanneer we maar willen direct op onze favoriete apparaten. Het concept zelf van video-on-demand heeft het genieten van programma’s, films en TV-series immers tot een interactieve ervaring gemaakt, waarbij de gebruikers het programmaschema aan hun eigen wensen kunnen aanpassen, wat het concept van televisie volledig op zijn kop heeft gezet en heeft vernieuwd. We hebben een echte revolutie gezien met de komst van streamingplatforms, die een rijk aanbod hebben voor alle smaken en leeftijden. Maar hoe vinden we onze weg in de gevarieerde wereld van video on demand? Welke platforms zijn het meest geschikt voor onze behoeften en welke moeten we kiezen? Hier is een gids door het labyrint van de beste streamingplatforms van vandaag.

De revolutie van de streamingplatforms

Sinds de tv in onze huizen kwam, rond het midden van de vorige eeuw, heeft elke generatie de evolutie van het entertainmentaanbod meegemaakt, met programma’s die hand in hand gaan met het publiek en veranderingen in de samenleving. De tijd van televisieprodukten als intermezzo tussen de reclameboodschappen is voorbij, en vandaag is het kleine scherm steeds geavanceerder en klaar om de meest veeleisende kijkers tevreden te stellen. Wij denken aan TV-series die zich richten op de thema’s en tendensen van de wereld van vandaag, documentaires en films die vaak zijn ontworpen om op televisie te worden vertoond. In feite wordt de TV nu gevormd door de kijkers, en niet langer door de passieve kijkers. Hoe is dit gebeurd?

Van traditionele tv, worstelend met de antenne op plaatsen waar het signaal minder goed doorkomt, naar kabeltelevisie en betaaltelevisie, of pay-per-view en, meer recent, streaming video on demand. Veel lof gaat naar streamingplatforms zoals Netflix, die de weg hebben vrijgemaakt voor het online bekijken van films en tv-series, wat aanleiding heeft gegeven tot binge watching. Handen omhoog die, zelfs als ze moe zijn en met de gedachte de volgende dag wakker te worden, nog nooit hun slaap opzij hebben gezet om te genieten van de volgende aflevering van de serie van het moment om te zien hoe die afloopt.

Hoe gebruik je een streamingdienst

Als je hebt besloten deel uit te maken van het nieuwe dat oprukt en deel uit te maken van de wereldwijde gemeenschap die geniet van de verschillende streaming on demand-diensten, is het van essentieel belang dat je een redelijk snelle internetverbinding hebt. Alle programma’s van de verschillende streamingplatforms, en we zetten nu de beste op een rijtje, kunnen worden gestreamd op tal van apparaten, zoals smart-tv’s, laptops, tablets of mobiele telefoons. Om van het aanbod uit de catalogus te kunnen profiteren, moet men een abonnement nemen dat kan variëren naar gelang van de te bekijken inhoud, het aantal gebruikers dat toegang krijgt tot de on-demand dienst en dan zijn er nog de verschillende aanbiedingen, kortingen en pakketten die van de verschillende aanbieders afhangen. Maar is al deze technologie moeilijk te gebruiken? Helemaal niet. Het gebruik van een streamingplatform is zeer intuïtief en de toegangsmodus is afgestemd op alle leeftijden, van de jongste tot de oudste.

Sites en platforms om films en tv-series te bekijken

Velen kennen we van naam, of omdat onze geeky vriend ons erover heeft verteld en ze allemaal heeft uitgeprobeerd, of omdat we de trailer hebben gezien van een supercoole serie die is uitgezonden door… Er zijn wereldwijd veel streamingplatforms, en in Italië zijn de bekendste: de eerder genoemde Netflix, maar ook Prime Video, Disney+, Infinity, DAZN, Now TV, TIMVision, YouTube Premium, Chili, Apple TV+ en vele anderen. Laten we ze een voor een bekijken en vergelijken op basis van hun aanbod, prijs en functies, om te begrijpen welke het beste zijn voor iedereen.

Netflix

Een van de beroemdste streamingplatforms, beschikbaar in vrijwel elk land ter wereld (behalve China, Noord-Korea, de Krim en Syrië), is Netflix de voorloper van video on demand. Het is een echte garantie voor liefhebbers van series, met een catalogus die voortdurend wordt bijgewerkt en wekelijkse releases die altijd actueel zijn. Het is onmogelijk geen films of TV-series te vinden om te bekijken, zelfs voor de meest veeleisende fijnproevers. Netflix heeft de trend gezet met enkele van de populairste tv-series van de afgelopen tijd, denk aan het fandom dat volgde op The House of Paper, dat op het hoogtepunt van de pandemie de meest gevraagde serie ter wereld was, of de revival uit de jaren 80 die opnieuw werd ingezet met Stranger Things.

Wat heb je nodig voor Netflix? Zeker een internetverbinding, een geschikt toestel en een maandabonnement. De prijsplannen variëren tussen basis 7,99 euro, standaard 11,99 euro en premium 15,99 euro, afhankelijk van de apparaten waartoe u toegang wilt. Netflix is het aanbevolen platform voor liefhebbers van de fantastische wereld van tv-series, niet alleen Engelstalig – er zijn er van over de hele wereld, in feite! Het is ook het beste voor de grote hoeveelheid originele inhoud die door Netflix zelf wordt geproduceerd; voor de verspreiding van formats die al op andere tv-kanalen aanwezig zijn en die de meeste mensen misschien zijn ontgaan, en voor de voortdurende “repechage” van echte cultfenomenen tussen films en series.

Denk aan het grote succes van Friends opnieuw voorgesteld voor de jongeren van vandaag die niet eens in de jaren negentig zijn geboren! Kortom, een uitstekende samensmelting van vernieuwende en nicheproducten met een voortdurende heropleving van de grote klassiekers voor iedereen. En dan hebben we het nog niet eens over de voortdurende evolutie van het platform, dat onlangs een nieuwe functie voor de smart tv-app heeft gelanceerd om door de beste content in de uitgebreide catalogus van films en tv-series te navigeren.

Amazon Prime Video

Prime Video is het streamingplatform van de gigant Amazon om films en tv-series te bekijken, dat bij het Prime-abonnement is inbegrepen. Het pakket is aanvankelijk 30 dagen gratis te proberen en omvat onder meer kortingen op de levering van online bij Amazon gekochte producten en toegang tot films en tv-series op aanvraag. Het streamingplatform Prime Video kan op elk apparaat via de browser of de App worden gebruikt, zelfs in de offline modus na het downloaden van video’s. Er is een X-Ray-functie waarmee je alles te weten kunt komen over de acteurs, liedjes, trivia enz. in de sectie films en tv-series.

Om Amazon Prime Video op je tv te bekijken, kun je daarentegen een gameconsole, smart-tv of een chromecast-systeem gebruiken door de tv aan te sluiten op je pc, smartphone of tablet. Als alternatief kan de verbinding tussen apparaten ook tot stand worden gebracht via een HDMI-kabel. In andere landen, maar op dit moment is er geen nieuws voor Italië, is het technologische Amazon Fire TV Stick-systeem al actief, de eerste smart TV met het Fire-besturingssysteem geïnstalleerd. Prime Video blijft een van de snelst groeiende platforms, met een meer betaalbare prijs en een van de belangrijkste concurrenten van Netflix, met betrekking tot het aanbod van films en tv-series van hoge kwaliteit.

Disney+

Disney+ (of DisneyPlus) is een streamingplatform dat onlangs in Italië is aangekomen en eigendom is van The Walt Disney Company, die kan bogen op een zeer rijke distributie van zijn beroemde merken: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic allemaal samen, voor de eerste keer. Een ongelooflijk gevarieerd aanbod met een volledige afdeling voor kinderen en de grote Disney-klassiekers zonder leeftijd, Marvel-superhelden, producten van 21st Century FOX (waaronder The Simpsons), documentaires en docuseries en nog veel meer, met een catalogus die voortdurend wordt bijgewerkt. Disney+ werkt op dezelfde manier als de andere platforms en er kunnen zeven verschillende accounts worden gebruikt. Als je met een gerust hart Disney+ content op je smartphone wilt kunnen bekijken, volgen hier een paar korte instructies en een handige app zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Infinity

Infinity is het streamingplatform van Mediaset met een uitgebreid aanbod aan films, tv-series, documentaires en tekenfilms in een speciale sectie, tot groot plezier van de kleintjes. Ook hier is alles wat u nodig hebt een abonnement, een internetverbinding en een compatibel toestel. Infinity is het ideale platform voor wie de programmering van Mediaset een warm hart toedraagt maar geen tijd heeft om live shows te bekijken, een geweldige keuze voor filmliefhebbers en een geweldige optie voor het hele gezin om samen te komen.

DAZN

Niet alleen films en tv-series! De streamingplatforms van vandaag specialiseren zich steeds meer in allerlei soorten inhoud. DAZN is het topplatform voor het bekijken van live en on-demand sportstreaming, en werkt op een vergelijkbare manier als Netflix. DAZN kwalificeert zich als een echt referentiepunt, samen met Sky voor voetballiefhebbers met Serie A TIM, Serie BKT, het beste van het internationale voetbal, maar ook MotoGP, Moto2, Moto3 en vele andere sportcompetities (boksen, voetbal, volleybal, rugby, darts etc..

Now TV

Dit is de streamingdienst waarmee u toegang krijgt tot de Sky-programmering zonder decoder, schotelantenne of satellietabonnement. Now TV is een platform dat is ontworpen om te genieten van het rijke aanbod van Sky- en Fox-kanalen, waaronder baanbrekende tv-series van hoge kwaliteit (waaronder The Iron Throne, maar ook Sky Original-producties zoals Devils en Gomorra), films en previews een paar maanden voordat ze in de bioscoop uitkomen, documentaires en natuurlijk sport, met verschillende pakketten om uit te kiezen. Zonder alle andere soorten amusement te vergeten: van kookprogramma’s tot stand-up comedy, en dan nog reality- en talentenshows. Er is ook een uitstekende programmering voor kinderen en tieners, met verschillende kanalen zoals Cartoon Network, Nickelodeon, DeAKids en BabyTV.

TIMvision

TIMVision is de on-demand tv van TIM, met een gevarieerd aanbod voor iedereen dat een maandabonnement met verschillende opties omvat, samen met een reeks inhoud om te kopen of te huren. Er is geen gebrek aan films en tv-series, waarvan sommige worden gecoproduceerd, zoals L’amica geniale en Skam Italia, die zijn ontworpen voor het steeds technischer wordende tienerpubliek. Onder de series die op het TIMVision-platform worden uitgezonden, vermelden wij Mad Men en cultseries zoals Skins, Vikings, The Handmaid’s Tale en Killing Eve. Sinds een paar maanden is het mogelijk pakketten te kiezen waarin ook het bekijken van content van DAZN en Now TV is inbegrepen, zodat je niets hoeft te missen!

Chili

Een ander platform buiten Italië dat voortdurend groeit en uitbreidt is Chili, dat zichzelf bevestigt als een must voor liefhebbers van films en tv-series, met duizenden beschikbare titels, waaronder eerste releases om digitaal of op dvd en Blu-Ray te huren of te kopen. Abonnementen zijn niet nodig, maar u kunt de inhoud kiezen tegen een kostprijs die varieert van 50 cent tot ongeveer 16,99 euro. Deze dienst is bedoeld voor wie door genres wil bladeren en een ruime keuze aan video’s wil hebben, maar zonder de beperkingen van een abonnement.

Apple TV+

Apple TV+ is een ander aanbevolen streamingplatform voor het bekijken van kwaliteitstelevisieseries, films, documentaires, kinderprogramma’s en meer, maar ook alle Apple Originals. Maand- of jaarabonnementen en een App Music studentenpakket zijn beschikbaar. Apple TV+ content kan worden bekeken vanaf alle Apple-apparaten, en iedereen die vanaf 10 september een Apple-apparaat heeft gekocht, krijgt een jaar lang gratis Apple TV+, hier leggen we uit hoe. Het materiaal is echter ook beschikbaar met de Apple TV-app, zodat je toegang hebt tot het streamingplatform vanaf smart-tv’s en tv’s die compatibel zijn met AirPlay.

YouTube Premium

Niet alleen ’s werelds populairste platform voor het delen van video’s! YouTube is gekomen met een betaalde Premium streamingdienst waarmee je toegang krijgt tot alle videocontent van YouTube en YouTube Music zonder de vervelende onderbrekingen van advertenties, offline, op de achtergrond en met verschillende geavanceerde functies. Dit alles met een maandabonnement ook ontworpen voor gezinnen en studenten na een gratis proefperiode van één maand. Dit aanbod geeft toegang tot de huur en aankoop van een zeer ruime keuze aan films met goede geluidskwaliteit en HD-video, verdeeld over een groot aantal categorieën: komedies, horror, thrillers, actie, tekenfilms enz. YouTube Premium kan ook worden gebruikt op mobiele apparaten, computers of tv’s die op internet zijn aangesloten.

Rakuten TV

Vanuit Japan komt hier Rakuten TV, een on-demand platform dat een grote collectie huidige en vroegere tv-series (The Big Ben Theory, Scandal, Arrow, Breaking Bad, O.C., Gossip Girl om er een paar te noemen) en films bevat die worden gedistribueerd door Warner Bros, Disney, Sony en 21st Century Fox. Een platform dat is opgevat als de evolutie van de Blockbuster-keten, maar dan online met de mogelijkheid om de gekozen inhoud te huren en te kopen door alleen te betalen voor wat je wilt zien, zoals bij Chili.