SoftwareOne neemt Comparex over

Met Comparex verliest een van de top 10 systeemhuizen in Duitsland zijn zelfstandigheid en glijdt onder de paraplu van SoftwareOne. Thomas Reich, CEO van Comparex, blijft aan boord en krijgt een zetel in de raad van bestuur. De voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

Het in Zwitserland gevestigde SoftwareOne (“een wereldleider op het gebied van software- en cloud portfoliomanagement”) neemt “een van ’s werelds grootste IT-dienstverleners” Comparex over om daaruit “een wereldleidende leverancier van wereldwijde softwareplatformoplossingen en -diensten” te creëren met “een softwarematig geoptimaliseerd, cloud-gestuurd personeelsbestand”, en om met PyraCloud een “marktleidend platform voor digitaal software supply chain management” te bieden. Tot zover de woordelijk overgenomen PR-proza van de gelegenheid.

Het resultaat is in feite een IT-dienstverlener met een focus op het beheer en de optimalisatie van software, die actief is met 5.500 werknemers in 88 landen (filialen), respectievelijk 145 landen (lokale aanwezigheid), respectievelijk 150 landen (ondersteuningsteams). De Comparex Groep, voorheen gevestigd in Leipzig, Duitsland, heeft momenteel 2.450 werknemers in 36 landen, met een sterke focus op Europa. De inkomsten in het boekjaar 2017/18 bedroegen 2,533 miljard euro. De bedrijfsactiviteiten zijn gericht op software asset management (SAM), licentiebeheer en eProcurement. Eind 2017 had Comparex zijn raad van bestuur herschikt, waarbij dr. Thomas Reich Wilfried Pruschak opvolgde als CEO.

Voortdurend in privéhanden

De geconsolideerde waarde van de softwareactiva onder beheer bij klanten wordt geschat op meer dan 10 miljard euro. De overname geschiedt samen met investeerder KKR en Raiffeisen Informatik GmbH. “De oprichters van SoftwareOne blijven meerderheidsaandeelhouder van de gecombineerde onderneming,” aldus Daniel von Stockar, voorzitter van de raad van commissarissen. Het hoofdkantoor blijft in Stans, Zwitserland, terwijl de Comparex campus in Leipzig “een belangrijke rol zal blijven spelen in het bedienen van wereldwijde en EMEA-klanten”. Dit wordt ook ondersteund door het feit dat ex-Comparex CEO Thomas Reich en CSO Marc Betgem in de toekomst deel zullen uitmaken van de Raad van Bestuur van SoftwareOne. De transactie zal naar verwachting in de eerste helft van 2019 worden afgerond.