Uitschakelen, hier is wie de simkaart in zijn telefoon moet vervangen

Enkele gebruikers van telefoonoperator TIM krijgen een sms met de uitnodiging naar de winkel te gaan om de simkaart te vervangen: hier is waarom en waarom zij niet de enigen zullen zijn die de kaart moeten vervangen

Dezer dagen krijgen verscheidene TIM-gebruikers een sms met de uitnodiging naar de winkel te gaan om de simkaart door een nieuwe te vervangen. De SMS is echt, hij komt echt van TIM, en als de gebruiker de SIM-kaart niet gaat vervangen zoals gevraagd, kan hij of zij vanaf 2022 meer dan één probleem hebben.

De reden hiervoor is de “3G Switch Off”, die niets te maken heeft met de uitschakeling van het digitale terrestrische netwerk: alle telefoonmaatschappijen die een 3G-netwerk hebben, gaan het uitschakelen, voorgoed. Daar zijn twee redenen voor: een economische en een technische. De datum waarop de uitschakeling van 3G voltooid zal zijn, is volgens MondoMobileWeb april 2022 en de SMS van TIM dient juist om de klanten van de operator te waarschuwen voor dit belangrijke nieuws. Om precies te zijn is contact opgenomen met TIM-gebruikers met SIM-kaarten met een capaciteit van minder dan 128 Kb: zij zullen de grootste gevolgen ondervinden van de uitschakeling van het 3G-netwerk.

Waarom exploitanten het 3G-netwerk uitschakelen

De frequenties voor het UMTS-netwerk (Universal Mobile Telecommunications System), beter bekend onder de commerciële naam 3G of derdegeneratienetwerk, zijn in 2000 door de Italiaanse staat toegewezen via een openbare veiling. Destijds hadden de licenties een looptijd van 15 jaar.

De uitschakeling van 3G had dus al in 2015 moeten plaatsvinden, maar is uitgesteld tot 2022. Ten eerste hebben de operatoren in 2018 al in totaal 6,5 miljard euro uitgegeven om 5G-frequenties te verwerven (wat zal leiden tot de “refarming” van digitale terrestrische frequenties, wat gevolgen zal hebben voor de lokale omroepen en misschien ook voor de Sky-kanalen die via DTT worden doorgegeven).

Het tweede is van technische aard: niet alleen is het 3G-netwerk niet langer nodig gezien de wijdverspreide verspreiding van 4G en de geleidelijke uitbreiding van 5G, maar het actief laten van 3G-repeaters zou exploitanten er zelfs van kunnen weerhouden 5G-repeaters te activeren.

Dit komt omdat in Italië de regelgeving inzake elektromagnetische emissies van cellulaire repeaters tot de strengste ter wereld behoort: de limieten zijn zeer laag en moeten voor elke afzonderlijke zendlocatie worden berekend (in de praktijk voor elke toren of pyloon waarop de repeaters zijn geplaatst).

Dit betekent dat, als 3G-repeaters aan blijven staan samen met 2G-repeaters (die niet worden uitgeschakeld), 4G-repeaters en 5G-repeaters, de emissielimieten voor elke afzonderlijke locatie zullen worden overschreden. Eén netwerk moest worden opgeofferd en er werd gekozen voor het 3G-netwerk.

Wie moet van simkaart wisselen en waarom

In het licht van dit alles heeft TIM (maar ook de andere operatoren zullen dit doen, elk op een ander tijdstip) eigenaars van oude simkaarten met minder dan 128 Kb gewaarschuwd: ga naar de winkel om ze te vervangen.

De vervanging kost 15 euro, die vervolgens weer op de nieuwe sim wordt bijgeschreven.

TIM legt in een speciale pagina van zijn online-help uit wat er zal gebeuren met degenen die hun oude sim niet vervangen, maar ook met degenen die een oude telefoon hebben die niet eens compatibel is met 4G.

In de praktijk zullen 3G-telefoons kunnen blijven bellen, surfen op het web en sms-berichten verzenden en ontvangen, maar met gebruikmaking van het ultrasnelle 2G-netwerk (dat niet wordt uitgefaseerd omdat het het betrouwbaarst en robuustst is).

G 4G-telefoons die niet compatibel zijn met VoLTE-technologie (Voice over LTE) en die momenteel het 3G-netwerk gebruiken voor gesprekken, zullen voor gesprekken worden overgeschakeld op het 2G-netwerk. TIM voegt hieraan toe dat “de mogelijkheid om te surfen tijdens het voeren van een telefoongesprek niet langer gegarandeerd zal zijn”.

Al wie echter een SIM heeft van minder dan 128 Kb, zal niet langer gebruik kunnen maken van het mobiele netwerk en wordt daarom dringend aangeraden naar de winkel te gaan om de SIM te vervangen. In dergelijke gevallen behoudt de gebruiker zijn telefoonnummer.