5G zal 4G niet vervangen

Wordt het 4G-netwerk binnenkort uitgeschakeld, waardoor miljoenen gebruikers gedwongen worden een 5g-telefoon te kopen? Hier is wat er waar is achter deze urban legend

De eerste – experimentele – antennes zijn de afgelopen maanden en weken aangezet, waardoor Italië een van de eerste landen ter wereld is die door het 5G-signaal worden gedekt. Om de waarheid te zeggen, worden op dit moment slechts enkele van de grote Italiaanse steden bereikt door de nieuwe cellulaire connectiviteitstechnologie, maar het doel van de verschillende operators is om het netwerk in de komende maanden uit te breiden en binnen ongeveer een jaar het hele land te bestrijken.

Het aureool van mysterie dat de technologie nog steeds omgeeft, heeft echter aanleiding gegeven tot een aantal valse mythes en legendes over 5G. Op sociale netwerken bijvoorbeeld zijn er mensen die hameren op de effecten die het zou hebben op het menselijk lichaam, daarbij wellicht voorbijgaand aan het feit dat de Italiaanse wetgeving inzake SAR-emissies een van de strengste van Europa is. Er zijn ook mensen die ervan overtuigd zijn dat 5G 4G zal vervangen, waardoor gebruikers gedwongen worden om de smartphones die ze nu gebruiken weg te gooien en nieuwe te kopen.

5G in plaats van 4G, wat is waar

Het is niet nodig om er doekjes om te winden: het is waar dat 5G voorbestemd is om 4G te vervangen en ongebruikt te maken, maar dit zal alleen op de lange of zelfs zeer lange termijn gebeuren. In ieder geval niet vóór een jaar of tien, wanneer zij misschien ook 6G zullen hebben gelanceerd en 5G als oud zal worden beschouwd. Dit is een proces dat zich op gezette tijden voordoet in de technologische sfeer, zodra een nieuwe versie van een bepaalde technologie op de markt wordt gebracht. In de wereld van de mobiele telefonie bijvoorbeeld heeft 4G 3G overbodig gemaakt, maar deze standaard is nog steeds beschikbaar en wordt door een groot deel van de smartphones gebruikt. En hetzelfde zal gebeuren met 4G en 5G.

De introductie van de nieuwe cellulaire communicatietechnologie kan echter gevolgen hebben voor 3G. Zoals gezegd is de wetgeving inzake de emissie van radiogolven in Italië bijzonder streng, wat de uitrol van het 5G-netwerk in grote delen van Italië zou kunnen vertragen. Om dit te voorkomen overwegen telefoonoperatoren het 3G UMTS-netwerk buiten bedrijf te stellen en de door deze antennes vrijgekomen “ruimte” te gebruiken voor 5G-zenders. Dit is momenteel nog slechts een werkhypothese, die wellicht pas over enkele jaren ten uitvoer zal worden gelegd.