Hoe videobanden omzetten naar digitaal

Heeft u oude videobanden en zou u die willen digitaliseren? Alles wat u nodig hebt is een memory stick om de inhoud over te zetten naar digitaal en wat tijd om handen

Als u een liefhebber bent van digitaal, maar niet bepaald “native”, is de kans groot dat u in huis hebt wat nu in alle opzichten een moderne antiquiteit is: de VHS videorecorder. En als dat zo is, dan heb je ook een heleboel oude analoge videobanden met je persoonlijke herinneringen of oude tv-films erop.

Het is tijd om deze oude VHS-banden om te zetten naar digitaal, om te voorkomen dat de tijd je jeugd- en tienerherinneringen opeet. Het goede nieuws is dat, terwijl je vroeger complexe en dure apparatuur nodig had om de audio/videostreams van een VHS-videorecorder te digitaliseren, je dat vandaag allemaal kunt doen met slechts twee instrumenten: de videorecorder zelf en een USB-videocapturestick (die je online kunt vinden voor minder dan 100 euro).

U hebt natuurlijk ook een PC (of Mac) met een vrije USB-poort nodig en heel veel vrije tijd, want digitaal opnemen van een videostream kan alleen met de normale afspeelsnelheid van de videorecorder en bovendien moet u aanwezig zijn en met uw vinger klaar om op play, record en stop te drukken.

Uw PC voorbereiden voor het opnemen van videobanden

Het eerste wat u moet doen om oude videobanden te digitaliseren is de audio/video-opname-‘stick’ kopen, deze op uw computer aansluiten en de stuurprogramma’s en software installeren die nodig zijn om hem te laten werken. Als u klaar bent, is het tijd om uw pc via de stick op uw videorecorder aan te sluiten.

De meeste USB-capturesticks hebben een S-Video-aansluiting en drie RCA-aansluitingen: geel, rood en wit. De gele zendt het videosignaal uit, terwijl de rode en de witte het stereo-audiosignaal dragen. In de S-Video kabel gaan de verschillende signalen echter over verschillende pinnen en interne draden. Uw videorecorder zal zeker ten minste één van deze twee aansluitingen hebben en zo niet, dan zal hij zeker ten minste één oude SCART-aansluiting hebben. In dat geval kunt u voor een paar euro een SCART/S-Video of SCART/RCA-adapter kopen.

Hoe oude videobanden digitaliseren

Na de installatie kunt u beginnen met het digitaliseren van uw VHS-videobanden. Wij bevinden ons in het analoge tijdperk, zodat het niet mogelijk is de VHS-videorecorder vanaf de PC te bedienen. Wij zullen dus het in de digitaliseringssleutel opgenomen opnameprogramma moeten starten en kort na het starten van de opname op de PC handmatig op play op de videorecorder moeten drukken. Aan het eind moeten we zowel het afspelen als het opnemen stoppen.

Het is zeer waarschijnlijk dat we uiteindelijk een “vuil” bestand krijgen, met een begin en een eind die niet precies overeenkomen met het begin en het eind van de video die op de videoband staat. Dus laten we het bestand een beetje bewerken met een eenvoudig videobewerkingsprogramma.