Hoe automatisch te antwoorden op berichten op Instagram

Een nieuwe app maakt het gemakkelijk om de berichten te beheren die je ontvangt op Instagram-chat. Zo werkt het

Instagram wordt ook steeds meer een tool voor bedrijven, groot en klein. Zuckerbergs op beeld gerichte sociale netwerk heeft inmiddels een miljard gebruikers en er zijn honderdduizenden profielen met miljoenen (echte of vermeende) volgers.

Een paar honderd zeer trouwe volgers zijn echter genoeg om de Direct-sectie vol te vinden met berichten die je moet beantwoorden. Want het beantwoorden van berichten is belangrijk: het versterkt de band met de fans van je profiel en creëert gemeenschap. Er is echter niet altijd tijd om dit te doen. Grote bedrijven hebben zich georganiseerd met complexe bots die de belangrijkste vragen van klanten voor hen beantwoorden. Kleinere bedrijven daarentegen kunnen zich wenden tot specifieke apps zoals AutoResponder, dat in feite een programmeerbare bot is, nog in bèta maar al flexibel genoeg om voor de meeste gebruikers bruikbaar te zijn.

Hoe AutoResponder werkt

AutoResponder is een automatische responder voor Direct Message op Instagram, ontwikkeld door TK Studio (een zeer jonge ontwikkelaar, net 20 jaar oud. De app is beschikbaar in een gratis versie en een pro-versie, en helaas zijn veel van de meer interessante functies alleen beschikbaar tegen betaling. Met de basisversie kunnen we het automatische antwoord op Instagram Direct echter instellen en aanpassen.

Je kunt alle berichten gelijk beantwoorden of berichten van specifieke profielen beantwoorden. Of die specifieke woorden bevatten. U kunt zowel individuele contactpersonen als groepen automatisch antwoorden, bepaalde berichten negeren en berichten plannen. Met de betaalde versie kun je ook een welkomstbericht instellen, regels maken voor meerdere antwoorden en is er ondersteuning voor Tasker.

Er zijn bots en bots

De laatste tijd heeft het woord ‘bot’ op Instagram een minder dan positieve betekenis gekregen. De populairste bots zijn die welke follow/unfollow, likes en comments automatiseren om nieuwe volgers naar de profielen van aspirant influencers te brengen. Er zijn ook bots die automatische DM’s sturen naar nieuwe volgers, niet-volgers en groepen, in principe om reclame te maken voor het profiel of een product. AutoResponder daarentegen is (althans op dit moment) een ‘goede bot’ die alleen antwoordt aan degenen die daadwerkelijk naar ons op zoek zijn. De activiteit van AutoResponder zal daarom nooit als spam worden beschouwd, noch is het in strijd met het beleid van Instagram.