Wat is Tivùsat en hoe werkt het

Tivùsat is het gratis alternatief om zonder problemen naar digitale aardse zenders te kijken. Hier leest u hoe het werkt en welke zenders beschikbaar zijn

Gratis TV betekent niet alleen digitale terrestrische TV, net zoals satelliet TV niet alleen Sky betekent. Niet iedereen weet het, maar er is ook nog Tivùsat, een satellietplatform waarop tientallen gratis televisie- en radiokanalen worden uitgezonden, beheerd door tivù s.r.l., een bedrijf waarin Rai, Mediaset, Telecom Italia Media, Associazione TV Locali en Aeranti Corallo een aandeel hebben.

Tivùsat is in feite vooral in het leven geroepen om het televisiesignaal naar gebieden te brengen waar radiogolven niet komen, in die gebieden die moeilijk te bestrijken zijn met het digitale terrestrische signaal. Maar ook die gebieden waar de bevolking klein is, en het voor niemand handig is om geld uit te geven om een TV-repeater te installeren. De satelliettechnologie daarentegen maakt het mogelijk beide beperkingen te overwinnen: zij bereikt overal en kost de zender relatief weinig, omdat de kosten van de installatie worden gedragen door degenen die de televisie-uitzendingen willen zien. Om dit alles te kunnen doen, is echter een minimale technische uitrusting nodig, vergelijkbaar met die van andere satelliettelevisies.

Wat is nodig om naar Tivùsat

te kijken

Omwille van de satellietuitzendingen is een schotel nodig: een normale satellietinstallatie, door de technicus zo georiënteerd dat het signaal van de Eutelsat 13 East-satelliet ontvangen kan worden. En zoals bij elke satellietinstallatie zal het signaal vervolgens worden doorgegeven door een door Tivùsat gecertificeerde decoder. Dan hebt u alleen een Tivùsat-kaart nodig, die in de decoder moet worden gestoken en geactiveerd (via de website of een telefoontje naar 06.891895) om de op het platform uitgezonden kanalen te decoderen. Er zijn ook televisies met een geïntegreerde gecertificeerde decoder, die te herkennen zijn aan de logo’s “lativù4K” of “tivùsat4K” en die alleen de kaart nodig hebben om met het platform te werken. Zodra het systeem is ingesteld en geactiveerd, is het niet nodig een abonnement te nemen om televisie te kijken.

Wat kan er worden gezien op Tivùsat

Het aanbod van kanalen die via Tivùsat worden uitgezonden is zeer breed en komt grotendeels overeen met het aanbod van digitale terrestrische televisie. Op het platform worden 117 televisiezenders uitgezonden, waarvan 52 in HD en 6 in 4K (waarvoor uiteraard een tv nodig is die met deze resolutie compatibel is). Er zijn 46 radiokanalen. Als uw decoder compatibel is, hebt u ook toegang tot de on-demand diensten van Tivùon en kunt u opnemen wat u wilt om het op uw gemak opnieuw te bekijken. Er is ook de Tivùlink-dienst, waarmee u gebruik kunt maken van de on-demand diensten van Rai, Mediaset, La7 en Infinity. Tot slot is de programmagids van Tivùsat ook beschikbaar via de gratis app voor Android en iOS.