Hoe vindt u PEC-adressen op INI-PEC

INI-PEC is de National Index of Certified Electronic Mail Addresses en kan door gebruikers worden gebruikt om het PEC-adres van een bedrijf op te zoeken

De invoering van gecertificeerde elektronische post heeft de werkwijze van miljoenen bedrijven veranderd: Het is niet langer nodig om in lange rijen bij het postkantoor te staan om een brief of een aangetekende brief te versturen, nu zijn slechts enkele seconden nodig om een rechtsgeldig bericht te versturen naar een willekeurige KMO in Italië, of om een mededeling van de belastingdienst of ministeries te ontvangen.

Voor bedrijven heeft de invoering van PEC het mogelijk gemaakt hun tijd te optimaliseren en de tijd te besparen die verloren gaat met het verzenden van een aangetekende brief via de traditionele postkanalen. Niet te vergeten dat de werking sterk lijkt op die van een normale e-mailbox, met de toevoeging van hackerbestendige beveiligingsprotocollen. Het is dus niet alleen handig, maar ook een superveilige dienst.

Tegenwoordig gebruikt elk bedrijf, elke KMO en elke freelancer een gecertificeerde mailbox voor zijn werk: het echte probleem voor gebruikers is het PEC-adres te vinden van het bedrijf waarnaar ze een e-mail willen sturen. Maar gelukkig heeft de MISE INI-PEC in het leven geroepen, een soort databank met alle adressen van professionals en bedrijven in Italië, waarmee u in een handomdraai een PEC-adres kunt zoeken.

De PEC van bedrijven vinden: wat is INI-PEC

INI-PEC is de Nationale Index van Gecertificeerde Elektronische Mailadressen, en is in het leven geroepen door het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MISE) om alle PEC-adressen van Italiaanse bedrijven en professionals te verzamelen. Een register waarin alle gecertificeerde adressen van beroepsbeoefenaren worden verzameld, is van fundamenteel belang om de communicatie tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en klanten te versnellen, en het besluit om INI-PEC op te richten werd vooral hierdoor ingegeven (evenals door het steeds toenemende aantal beroepsbeoefenaren dat over een eigen PEC-adres beschikt).

In Italië zijn er verschillende bedrijven die u in staat stellen een PEC te creëren: een van de veiligste en meest geavanceerde in Italië is de PEC-dienst Libero Mail. Het gebruik is zeer eenvoudig: log in op het e-mailsysteem en klik op de juiste functie om een gecertificeerd adres aan te maken.

Zoeken naar PEC-adressen: hoe doe je dat

De National Index of Certified Electronic Mail Adresses is zeer eenvoudig in gebruik, evenals het zoeken naar PEC-adressen. Na toegang tot het portaal kan de gebruiker de zoeksectie gebruiken om het PEC-adres van een bedrijf of freelancer te vinden. De INI-PEC-databank wordt voortdurend bijgewerkt met alle nieuwe PEC-boxen die door KMO’s worden geopend: het ondernemingsregister, de hogescholen en de beroepsorden zijn namelijk verplicht alle gegevens over hun leden over te dragen aan de nationale index van gecertificeerde elektronische postadressen.

INI-PEC is een zeer nuttig instrument voor iedereen die op zoek is naar het PEC-adres van een bedrijf en maakt B2B-communicatie sneller. Om de vereiste gegevens op te zoeken, hoeft u alleen maar alle velden in te vullen met de informatie waarover u beschikt, de controle (CAPCHA) in te voeren en op “Search PEC” te klikken. Als de verstrekte gegevens niet volstaan, verschijnt een foutmelding.

Het is ook mogelijk in de omgekeerde richting te gaan: voer het PEC-adres in het juiste veld in en ga door op “Zoek PEC” te klikken terug naar de gegevens van de beroepsbeoefenaar aan wie de postbus toebehoort.

Andere methoden om PEC-adressen van de overheidsadministratie op te zoeken

Het is echter niet alleen INI-PEC dat u kunt gebruiken om adressen op te zoeken. Als u bijvoorbeeld het PEC-adres van een overheidsorgaan wilt opzoeken, is de procedure heel eenvoudig en intuïtief: u hoeft alleen maar verbinding te maken met de site Public Administration Index (IPA) en de criteria te kiezen aan de hand waarvan u het orgaan wilt zoeken: op alfabet als u op naam wilt zoeken, op geografisch gebied als u wilt zoeken op het gebied waartoe het behoort of op categorie als u wilt zoeken op de categorie waartoe het behoort. Zodra u het heeft gevonden, klikt u op “PEC”, tegenover de naam, en u zult het gecertificeerde postadres zien. Als het pictogram grijs is, betekent dit dat de organisatie nog niet via PEC bereikbaar is.

Hoe vindt u het PEC-adres in het handelsregister

Het handelsregister is een soort “register” waarin Italiaanse bedrijven volgens de wet hun PEC moeten laten registreren. Om het CEM-adres van een bedrijf te zoeken, gaat u gewoon naar de website van het handelsregister en voert u daar een zoekopdracht uit, waarbij u alle contactgegevens van het bedrijf waarin u geïnteresseerd bent en zijn CEM-adressen vindt.

Hoe zoekt u het CEM-adres van particulieren

Het CEM-adres van een particulier zoeken is ingewikkelder en vereist vaak vallen en opstaan, aangezien er geen openbare databanken zijn waarin u kunt zoeken. In deze gevallen is het dus beter om het rechtstreeks aan de betrokkene te vragen: zo vermijdt u tijd te verspillen aan (misschien) nutteloze pogingen.