Black Friday is een Amerikaanse uitvinding die verwijst naar de vrijdag na Thanksgiving. Traditioneel wordt het pre-kerstseizoen ingeluid met koopjes in plaatselijke detailhandelaren en online winkels.
Er gaat meer dan 50 miljard Amerikaanse dollar over de toonbanken van echte en virtuele winkels op Black Friday en het daaropvolgende weekend, evenals op de donderdag van Thanksgiving. In het huidige jaar 2020 vindt Black Friday plaats op 27 november.
Online-sector domineert in Duitsland
De uit Amerika overgenomen Black Friday wordt door detailhandelaren in Duitsland vooral in de online-sector toegepast. E-handel op deze dagen wordt met name gerealiseerd door industriegiganten zoals Amazon en wordt vaak uitgelokt door sterk afgeprijsde artikelen in speciale aanbiedingen. De producten die op Black Friday bijzonder sterk op de markt worden gebracht, zijn onder meer:
- Elektronica, met name op het gebied van amusement en communicatie
- Cosmetica
- mode
- media
- abonnementen
Black Friday geniet grote populariteit bij de consument. Het heeft nu een bekendheidsgraad van meer dan 90 procent in Duitsland.
Belangrijke indicator in de detailhandel
Christmas business is van oudsher van groot belang voor de detailhandel. In veel bedrijven, ongeacht hun omvang of de sector waarin zij actief zijn, staat of valt de jaarlijkse omzet met een consument die in de periode vóór Kerstmis gretig is om geld uit te geven. Voor veel lokale bedrijven of winkels op het internet heeft “zwarte vrijdag” daarom een belangrijke voorspellende functie over hoe de komende weken er voor de detailhandel uit zullen zien. Black Friday, die in Amerika op de vrijdag na Thanksgiving plaatsvindt, op de vierde donderdag van de maand november, is de kerstindicator van de detailhandel. De cijfers die dit weekend werden gegenereerd, dienen dan ook een bijzonder kritische toetsing.
Kritiek tegen deze vorm van consumptie
Met een Buy Nothing Day (in Engelstalige landen) reageren consumentenorganisaties op de vaak overtuigende kortingen, die vaak toch vooral dienen om de industriereuzen te versterken. In de geschiedenis van Black Friday zijn de kortingen intussen echter afgenomen. Terwijl ze vroeger opliepen tot 60 procent, zijn tegenwoordig 10 tot 25 procent realistisch, wat voor koopjesjagers nog steeds een reden is om met een goed gevulde portemonnee door de winkels te zwerven of om door de online shops en hun sterk afgeprijsde assortiment te klikken. De reclame in de aanloop naar Black Friday versterkt dit gedrag.
Vaak grote merken in beeld
Er is een goede reden waarom met name Apple als eerste bedrijf reclame maakte voor Black Friday. Vaak zijn het de grote detailhandelaren die dankzij hun winstmarges de voor Black Friday kenmerkende kortingen over de hele linie kunnen realiseren.
Voorzichtig! “Black Friday” is een woordmerk en dus beschermd
Detailhandelaren moeten zeer voorzichtig zijn met het gebruik van de term “Black Friday”, aangezien het bedrijf Super Union Holdings Limited de term heeft laten beschermen. Adverteren ermee kan dus echt duur zijn!
Hoewel het Duitse octrooi- en merkenbureau (DPMA) eind maart 2018 besloot om het merk “Black Friday” te schrappen, blijft het gevaar van een waarschuwing bestaan. Super Union Holdings Limited heeft beroep aangetekend bij het Federale Octrooigerecht en dus is de beslissing van het DPMA nog niet definitief.