Hoe beheer je de schermvergrendeling op je Android-smartphone

Door de instellingen van de schermvergrendeling aan te passen, kun je nuttige informatie bekijken, zelfs als je smartphone is vergrendeld. Dit is hoe

We zullen nog een paar weken moeten wachten, waarschijnlijk nog een paar maanden, voordat we het op onze Android smartphone-schermen zien verschijnen. Maar zodra Android 10’s Ambient Mode op grote schaal wordt uitgerold, zullen apparaten met het besturingssysteem van de Groene Baret worden omgetoverd tot een soort draagbare slimme schermen die altijd klaar staan om ons te helpen.

De Ambient Mode is ontworpen om informatie op het scherm van de telefoon te tonen waarvan Google Assistant denkt dat het op dat moment nuttig kan zijn. Niet alleen meldingen, maar ook weerberichten, het laatste nieuws en nog veel meer. Op dit moment is de Ambient Mode echter alleen beschikbaar op twee Lenovo-tablets en twee Nokia-smartphones, en het is niet bekend wanneer de testfase zal eindigen en de fase van wijdverspreide distributie zal beginnen.

In de tussentijd kunt u het vergrendelscherm van uw Android-smartphone aanpassen om een voorproefje te krijgen van hoe de Ambient Mode-ervaring uw toestel zou kunnen veranderen.

Meldingen op het Android-vergrendelscherm weergeven

Eerst moet u (als dit nog niet is gebeurd) meldingen op het vergrendelscherm inschakelen. Zo kunnen we een preview zien van de berichten en e-mails die we ontvangen zonder dat we het toestel hoeven te ontgrendelen. Open hiervoor de Instellingen van het apparaat (de app met het tandwielpictogram natuurlijk), klik op Apps en meldingen en vervolgens op Meldingen.

Scroll omlaag in het scherm totdat u het gedeelte “Meldingen op vergrendelscherm” vindt en activeer de optie. Hier kunt u kiezen welke meldingen u wilt laten zien (alle of alleen de belangrijkste) en welke apps meldingen op het vergrendelscherm kunnen laten zien. Niet alleen dat, maar voor elke app kunt u aanpassen over welke inhoud u wel en niet wilt worden geïnformeerd, zodat u niet voortdurend wordt lastiggevallen door oninteressante inhoud.

Persoonlijke informatie op het Android-vergrendelscherm weergeven

Naast meldingen kunt u ook meer persoonlijke informatie op het scherm weergeven, zoals e-mail, reizen en vluchten, herinneringen en andere items. In dit geval moeten we “hulp” vragen aan Google Assistent, waarmee we gepersonaliseerde items op het vergrendelscherm kunnen weergeven en interactie kunnen hebben met de telefoon, zelfs als deze is vergrendeld.

Ten eerste moet je de digitale assistent van Big G activeren, het tabblad omhoog slepen zodat het het hele scherm in beslag neemt en op je profielfoto klikken. Dit brengt je naar de persoonlijke instellingen van ‘jouw’ Google Assistent. Van hieruit moet je zoeken naar de Assistant Devices sectie en klik op de lijn voor je telefoon. Zoek in de sectie Personalisatie naar het item “Persoonlijke resultaten op vergrendelscherm” en activeer de optie.

U moet vervolgens de optie Aanmelden met Voice Match activeren, zodat u Google Assistent kunt activeren met het commando “OK Google”, zelfs wanneer het scherm is vergrendeld of terwijl u andere apps gebruikt.