Codecs zijn software- of hardware-apparaten die een analoog signaal digitaal coderen en decoderen (comprimeren)
U hebt zich vast wel eens afgevraagd waarom u een videobestand, zoals een film, of een muziekstuk niet kon afspelen. In deze gevallen ligt de fout bij het programma dat u gebruikt om films te bekijken en naar muziek te luisteren: het ontbreekt aan de nodige codecs.
Hoewel het “grote publiek” er weinig weet van heeft, zijn audio- en videocodecs fundamentele elementen voor het correct functioneren van elk computersysteem. Zoals hierboven vermeld, zouden computers (of smartphones, maar ook spelconsoles en zelfs de decoders die worden gebruikt om thuis TV te kijken) zonder de juiste codecs geen muziek kunnen afspelen of beelden uit een film kunnen tonen. Codecs zijn de sleutel tot ons vermogen om ontspannen te genieten van de film of de muziek van onze favoriete acteur of zanger.
Wat zijn audio- en videocodecs
Acroniem voor encoder/decoder, codecs zijn software- of hardware-apparaten die worden gebruikt om een analoog signaal – zoals de geluidsgolven van een liedje – om te zetten in een digitale datastroom. Hierdoor kan een computer – of een ander computerapparaat – probleemloos foto’s, video’s en muzieknummers afspelen. Codecs worden ook gebruikt om de grootte te beperken van audio- en videobestanden die het resultaat zijn van de omzetting van analoog naar digitaal. Als er geen compressietechnieken zouden worden toegepast, zouden digitale bestanden enorm zijn en moeilijk te verwerken door computers en smartphones.
Twee compressietechnieken
Er zijn twee compressietechnieken in het bijzonder: lossy en lossless. De eerste is verlieslatend, terwijl de tweede verliesloos is. Laten we een ander voorbeeld nemen. Laten we aannemen dat we een analoge video willen overbrengen, met gebruikmaking van lossy compressie: we zouden een klein bestand hebben, maar met niet erg goede audio- en videokwaliteit. Kiezen we daarentegen voor de tweede techniek (lossless), dan wordt het bestand “zwaarder” maar heeft het een hogere audio- en videoresolutie.
Betere kwaliteit
Compressie houdt dus in dat bepaalde elementen waaruit de video is opgebouwd, worden geëlimineerd. Codecs die lossy compression gebruiken, zullen meer gegevens wegnemen dan die welke lossless compression gebruiken. De laatste jaren zijn inspanningen gedaan om de kwaliteit van de compressie te optimaliseren. De nieuwe HEVC-norm (High Efficiency Video Coding), ook bekend als H.265, biedt bijvoorbeeld een betere compressiekwaliteitsratio. In de praktijk maakt deze codec meer compressie mogelijk zonder dat dit veel invloed heeft op de audio-video kwaliteit, in tegenstelling tot de oude H.264 codec.