10 gratis programma’s om op je Mac te installeren

Van Libre Office tot Pocket, via Audacity: hier is een lijst met de beste 10 gratis programma’s om op je Mac te installeren

Ben je in het bezit van een Mac en ben je het zat om steeds nieuwe programma’s te moeten kopen voor je werk of hobby? Gelukkig zijn er een aantal gratis programma’s op Apple’s computers voor een verscheidenheid aan functies.

Vaak wordt gedacht dat gratis software voor de Mac niet dezelfde functies biedt als betaalde software. Helemaal niet waar. Er zijn er genoeg die even goed zijn als de meest bekende programma’s zoals Word of Photoshop. Libre Office, bijvoorbeeld, is een werkpakket dat programma’s biedt die de programma’s van Office perfect vervangen. De gebruiker heeft de beschikking over een schrijver voor het schrijven van documenten, een Excel-achtige spreadsheet en zelfs een programma voor het maken van dia’s. Maar Libre Office is niet de enige: hier zijn de 10 beste gratis programma’s voor de Mac.

Libre Office Writer

Natuurlijk beginnen we met de basis, namelijk een tekstverwerker. Wie geen geld wil uitgeven aan zo’n programma kan vertrouwen op Libre Office Writer. Naast de belangrijkste functies van populairdere alternatieve software zoals Microsoft Word, kan het ook gemakkelijk bestanden openen die zijn opgeslagen in .doc- en .docx-indelingen. Als u niet al uw favoriete functies in de Writer vindt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Er zijn verschillende apps online met extra acties die u op het programma kunt toepassen. Deze zijn ook gratis. De download van de officiële Libro Office website is zeer intuïtief en u hoeft alleen maar de instructies te volgen om het te installeren.

Pocket

Wat dacht u ervan om een lezer voor teksten en artikelen altijd bij de hand te hebben en aan te passen? Op de Mac kan dat, en helemaal gratis, dankzij Pocket. Pocket is een innovatieve dienst, want naast teksten ondersteunt hij ook foto’s en video’s. Op deze manier kunnen we tekst of multimedia-inhoud die ons interesseert op elk gewenst moment opslaan, zelfs vanaf het web, om het opnieuw te lezen of te bekijken wanneer we meer vrije tijd hebben.

Dropbox

Voor degenen die niet te veel willen uitgeven om hun iCloud-opslagcapaciteit te vergroten, is er een alternatief: Dropbox. De site is goed voor het direct uploaden van middelgrote bestanden, maar de Mac-versie van Dropbox zal je het leven veel gemakkelijker maken bij het beheren en opslaan van je belangrijkste documenten. Deze dienst werkt samen met de Finder, dus je hoeft niet veel te doen om je bestanden te beheren, alles zal hetzelfde zijn als in Documenten.

Hearthstone

Nu gaan we verder met een gratis videospel voor Mac. Hearthstone is zeker een van de populairste kaartspellen van dit moment, en je kunt het ook gratis downloaden op de Mac. Fans van rollenspellen, fantasie en titels als “Magic: the gathering” zullen niet teleurgesteld worden door deze titel. De download is vrij eenvoudig, ook al is er een Steam installatie nodig. Op dit moment heeft het spel zo’n 40 miljoen spelers aangetrokken.

Audacity

Dit is het gratis Mac-programma voor iedereen die audiobewerkingstools wil gebruiken. Als je audiotracks beheert voor je werk of als hobby, dan is Audacity iets voor jou. Het heeft een aantal basisfuncties, zoals het snijden en opruimen van het spoor. Voor degenen die werken met podcasts is het perfect. Het verwijdert ook ruis uit opnames en sommige gebruikers gebruiken het ook om lezingen en trainingssessies te beheren.

Evernote

Bent u op zoek naar een hulpmiddel om aantekeningen te beheren en te maken? Wel, Evernote is een zeer populaire en ook gratis tool voor Mac en daarbuiten. De app heeft zijn eigen betaalde versie met een aantal geavanceerde functies, maar voor de meeste gebruikers zal de gratis versie volstaan. Evernote is ook handig op kantoor omdat het kan worden gebruikt voor het delen van bestanden en chatten met collega’s. Het heeft slimme commando’s die automatisch een pagina opslaan zonder te hoeven kopiëren en plakken. Het kan ook met de meeste formaten overweg.

Dashlane

In tijden van hackeraanvallen en voortdurende computerbeveiligingsproblemen kan een goede wachtwoordmanager de juiste oplossing zijn. Nog meer als het programma in kwestie gratis is. Ook omdat het niet gemakkelijk is voor elke account een ander wachtwoord te gebruiken en dat vervolgens te onthouden. Wij bevelen echter ook aan om waar mogelijk gebruik te maken van twee-factor authenticatie. Om uw profielen beter te beveiligen.

Smart Converter

We leven in een wereld waar bestanden altijd in verschillende formaten zijn. Documenten beheren en werken in dit scenario is niet altijd gemakkelijk. Daarom is een goede bestandsconverter altijd een aanbevolen oplossing. Smart Coverter is een van de beste gratis oplossingen op dit gebied. Ook omdat het compatibel is met formaten die niet van Apple apparaten worden gedownload. Bijvoorbeeld audio van een Samsung mobiele telefoon of een document van een app van derden.

Zonsopgang

Een agenda die altijd druk is? Maak je geen zorgen, met Sunrise kun je gratis een intelligente agenda op je Mac hebben. Het kan ook worden gesynchroniseerd met gegevens uit iCloud of Google Agenda. Het maakt ook verbinding met onze Foursquare account. Als we ook Evernote hebben gedownload, kunnen de twee diensten worden gesynchroniseerd om herinneringen en geplande gebeurtenissen te beheren.

Batterijgezondheid

De batterijduur van verschillende elektronische apparaten is tegenwoordig een echte nachtmerrie. Daarom is het het beste om de gezondheid ervan voortdurend te controleren. Battery Health is een goede oplossing voor Mac. Het programma informeert ons over de sterkte van de stroom, de verschillende uitgevoerde laadcycli en voegt een dialoogvenster toe om bepaalde acties te beheren die de levensduur van de batterij van onze Mac kunnen verlengen.