Het Cashback programma zit in een “limbo” fase: de tijd voor terugbetalingen tot 150 euro is voorbij, voor die van 1500 euro is het nog niet zover, maar wanneer komt de definitieve ranking?
Er is geen tijd meer voor klachten, maar er is nog wel tijd om op de ranking te wachten. Dit zijn slechts een paar woorden om de huidige situatie op het State Cashback front te beschrijven: het eerste semester eindigde officieel op 30 juni, de gewone Cashback terugbetalingen zijn binnen, en nu wachten we op de Super Cashback ranking en de bijbehorende €1.500 terugbetalingen.
De definitieve ranking, want de voorlopige is al zichtbaar sinds 30 juni via de IO app, maar, we herhalen, het is niet per se de definitieve. In feite bevinden we ons in een overgangsfase, een soort limbo voor duizenden “cashbackers” die de afgelopen maanden alles en iedereen hebben gedaan om geldige transacties te verzamelen en op te klimmen in het klassement om bij de eerste 100.000 mensen te horen die recht hebben op Super Cashback. Deze stijging is soms bereikt met minder dan “verfijnde” methoden, zoals microbetalingen voor benzine of andere microtransacties die moeilijk te rechtvaardigen zijn. Daarom is de regering eind mei begonnen met een repressief optreden tegen microtransacties, waarbij een groot aantal van de rekeningen van sommige deelnemers werd verwijderd. Een druppel op een gloeiende plaat echter, zozeer zelfs dat de definitieve rangschikking nog maanden op zich zal laten wachten.
Super Cashback: wanneer komt de rangschikking
Het antwoord op deze vraag is vervat in het wetsdecreet van 30 juni, waarmee de regering Draghi de modaliteiten van het terugbetalingsprogramma van de staat heeft herschikt en de tweede helft van de Cashback heeft opgeschort.
Het decreet is duidelijk: er is tijd tot 30 november om terugbetalingen te doen, op basis van de definitieve rangschikking. We zullen in de komende weken zien wat al deze tijd zal opleveren, want inmiddels kan zelfs de regering niet meer besluiten om andere verdachte transacties terug te draaien: de termijn die gebruikers van het programma hadden gekregen om in dergelijke gevallen een klacht in te dienen, is 48 uur geleden verstreken, en het is niet langer mogelijk om zelfs maar één veeg te verwijderen, aangezien degenen die de veeg verwijderd zouden zien, de stap niet kunnen aanvechten.
Betekent dit dat de rangschikking die we vandaag zien, als definitief moet worden beschouwd? Nee, want klachten moeten nog worden verwerkt.
Super Cashback: de klachtenkwestie
Klachten over gemiste transacties, teruggedraaide transacties of transacties geregistreerd met onjuiste bedragen konden door gebruikers tot 29 augustus worden ingediend bij Consap. Nu heeft Consap 30 dagen om een met redenen omkleed antwoord te geven aan degenen die klachten hebben ingediend, dus zeker voor eind september zullen degenen die klachten hebben ingediend niet zeker kunnen zijn van het aantal geldige transacties dat zij in hun IO-portefeuille hebben.
Dan zijn er nog twee maanden om betalingen te doen, voor een totaalbedrag van 150 miljoen euro, wat erg weinig is vergeleken met de geplande maximum 900 miljoen euro voor gewone cashback-terugbetalingen (het totale bedrag is nog niet officieel gemaakt).
Ten slotte zal vanaf december moeten worden besloten wat er met de cashback moet gebeuren: de tweede helft van het jaar is opgeschort en velen gaan er al van uit dat het programma niet op 1 januari weer van start zal gaan, zoals in het wetgevingsdecreet van 30 juni is vastgelegd.