Gravis in crisis door rekenfout

Omdat de omzetgroei niet is gestegen zoals verwacht, verkeert Apple-retailer Gravis nu in crisis. De kerstverkoop verliep niet zoals verwacht en de samenwerking met de Arcandor-warenhuisgroep werd een flop.

Toch had Gravis voor het boekjaar 2008 een omzetgroei van 30 procent verwacht en het aantal werknemers in de loop van het jaar optimistisch van 661 tot 761 uitgebreid. In feite kon de Apple-retailer echter slechts met tien procent stijgen, wat overeenkomt met een omzet van ongeveer 150 miljoen euro.

“Als gevolg van de huidige economische situatie is een aanpassing van de bedrijfsstructuur noodzakelijk geworden”, laat Martin Wuppermann, CFO en HR-directeur van de Gravis-groep, daarom weten. Momenteel worden geen nieuwe werknemers in dienst genomen en aflopende arbeidsovereenkomsten zullen niet worden verlengd. Concreet gaat het om 49 werknemers, waarbij getracht wordt de gevolgen te verzachten door middel van een vrijwillig sociaal plan. Verdere maatregelen zijn op dit moment nog niet bekend, maar uiteraard wordt onderzocht op welke gebieden verdere besparingen mogelijk zijn.

Het bedrijf zegt dat het verlies van inkomsten uit de samenwerking met de Arcandor-warenhuisgroep op geen enkele manier debet is aan de verkeerde inschatting. Gravis wilde 90 Karstadt-warenhuizen betreden met zijn eigen shop-in-shop systeem. Maar de proefprojecten in Lübeck en Düsseldorf werden kort voor Kerstmis geannuleerd omdat het verhoopte succes uitbleef.

De zaken tijdens de kerstvakantie liepen slecht

“De planning voor het boekjaar 2008 was gebaseerd op de goede doelstellingen van 2007,” legt Wuppermann uit. In die tijd was de Arcandor promotie nog niet voorzien. In 2007 kon Gravis een omzet laten zien van 134 miljoen euro en daarmee een plus van 25 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Een groei van 30%, d.w.z. een omzet van 170 miljoen euro, leek een redelijk haalbare doelstelling voor het volgende jaar. Ten minste in het eerste kwartaal van 2008 zijn de streefcijfers gehaald. De kersthandel, die grotendeels uitbleef, heeft echter een diep litteken achtergelaten.

Gravis ziet de Apple-winkel die in december in München is geopend niet als een bedreiging. Integendeel, Gravis-oprichter Archibald Horlitz meent: “De zichtbaarheid van het Apple-merk is ook positief voor ons bedrijf”

.