Sony Xperia Pro 1: de smartphone van €1.800 die de spiegelreflex trotseert

Sony Xperia Pro 1 is officieel, en het is ongelooflijk: het kost veel, maar het is ’s werelds eerste smartphone met een sensor van één inch

Toen Sony enkele dagen geleden op 26 oktober een Xperia-evenement aankondigde, fronsten velen hun wenkbrauwen. De geruchten waren tot dan toe blijven sluimeren, zodat het onduidelijk was wat het Japanse bedrijf in gedachten had.

De naam van de smartphone is Sony Xperia Pro 1, en ja, de camera die de oosterse ontwerpers in het nieuwe topproduct hebben verwerkt is ongelooflijk: in feite is de sensor van de Sony RX100 VII, Sony’s compactcamera bij uitstek, op de smartphone “overgeplant”. Dit maakt de Xperia Pro 1 de eerste smartphone ter wereld met een sensor van één inch, versterkt door Zeiss optica en een variabel diafragma – f/2.0 of f/4.0 – dat het beste compromis mogelijk maakt tussen definitie en de hoeveelheid licht die de sensor bereikt.

De ongelooflijke mogelijkheden van de Sony Xperia Pro 1

Naast de kolossale hoofdsensor bevinden zich nog twee andere sensoren met dezelfde 12-megapixelresolutie, een ultragroothoeklens en een telelens met 2x zoom. Video’s kunnen worden opgenomen in 4K-resolutie met maximaal 120 beelden per seconde. Wij weten echter dat technische kwaliteit zich niet noodzakelijk vertaalt in hoge beeldkwaliteit als de software niet van topkwaliteit is. De Sony Xperia Pro 1 heeft een interface die nog rijker is aan aanpassingen en instellingen dan zijn voorganger en is in staat om opnamen te maken in RAW, evenals een groot aantal andere functies die het toestel ideaal maken voor diegenen die onderweg opnamen van hoge kwaliteit moeten maken.

Sony Xperia Pro 1 heeft een fysieke ontspanknop, een sleuf voor riemen (pols of nek) en bovenal een accessoire speciaal voor diegenen die onderweg veel video-opnamen maken. Het is een 3,5 inch 720p-monitor waarop u een handgreep en een microfoon kunt aansluiten via de 3,5 audioconnector, zodat uw smartphone snel een ‘echte’ camera wordt waarmee u zelf kunt filmen en fotograferen. De smartphone beschikt echter wel over een speciale high-end microfoon.

De specificaties van de Sony Xperia Pro 1

Technisch gezien is de Sony Xperia Pro 1 niets anders dan een high-end smartphone. Er is Qualcomm’s Snapdragon 888-chip, 12 GB RAM en 512 GB uitbreidbare opslag, een 6,5-inch 120Hz HDR OLED-scherm met Ultra HD 4K-resolutie (zoals tv’s), water- en stofcertificering, een 4.500 mAh-batterij met 30-watt snelladen en draadloos.

Sony Xperia Pro 1, prijs en beschikbaarheid

Het aspect dat de verkoop van zijn voorganger fnuikte, was de prijs. De Sony Xperia Pro 1 is zeker niet goedkoop, maar hij kost aanzienlijk minder dan zijn voorganger en biedt meer. Dus hoewel de prijs niet laag is in absolute termen, is hij betaalbaar in verhouding tot wat hij biedt.

Hij komt begin december voor € 1.799, maar wordt aanvankelijk gedistribueerd in Europa (VK, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Noord-Europa), maar niet in Italië. Sony heeft echter een venster opengelaten: in 2022 zal de beschikbaarheid worden uitgebreid tot andere Europese landen.